3 yıl sonra ilk namaz

MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde 3 yıl önce restorasyon başlatılan Zeynel Abidin Cami yeniden ibadete açıldı.

Haberler 16.11.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hz. Muhammedin 13üncü kuaktan torunu olan Zeynel Abidin ve kz kardei Sitti Zeynepe ait türbelerin de bulunduu Nusaybindeki Zeynel Abidin Camiinde, 3 yl önce Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürlüünce restorasyon balatld. Geçen sürede restorasyon tamamland ancak sokaa çkma yasa uyguland için ibadete açlmas gecikti.

Sokaa çkma yasann ksmen kaldrlmas ve geçtiimiz günlerde Zeynel Abidin Mahallesinin etrafndaki tel örgülerin geri çekilmesiyle güvenli bölgede kalan Zeynel Abidin Cami, bugün ibadete açlarak ilk kez namaz klnd. Caminin ölen namazyla ibadete açlmas cemaat arasnda sevinçle karland.

DÜNYA MRASI GEçC LSTESNE GRD

Zeynel Abidin Cami Külliyesi; Cami, minare, iki türbe (Zeynel Abidin ve onun kz kardei Sitti Zeynep Türbeleri), adrvan, medrese odalar, mezarlk alan ve yeni abdesthane yaplarndan oluuyor. Külliye yap olarak bahçeli, açk bir avlunun içerisinde ekillenmi olup; genel olarak L plan emasnda kesme ta malzemeyle ina edilmitir. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kz kardei Sitti Zeynep, Hz. Muhammedin 13üncü kuaktan torunlar olup tüm slam aleminde kutsal saylmaktadr. Türbe üzerindeki kitabeye göre cami 12inci yüzylda yaplmtr. Türbe içerisinde bulunan Arapça bir kitabeden yapl tarihinin Hicri 500lü yllar, Miladi olarak 1107-1108 yllarna tekabül ediyor, bu tarih devlet olarak da, siyasi olarak da Artukoullar dönemine geliyor. Kaynaklara göre önce türbe sonra da mescit ina edilmi. Nisan 2014 tarihinde Zeynel Abidin Camiinin yannda bulunan Mor Yakup Kilisesiyle birlikte nanç Park projesiyle UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesine alnmt.

Ana Sayfaya Git