30 yıldır süren kazı çalışmaları Urartu tarihine ışık tutuyor

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepede kurulan, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla Urartular dönemine ait önemli bilgilerin elde edildiği Ayanis Kalesi, yapılan kazı çalışmalarıyla tarihe ışık tutuyor

Haberler 08.07.2018 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Ikl:

Kaledeki zengin arkeolojik veriler, 30 yldr süren kazlarla bilim dünyasna, Urartu arkeolojisine sunulmakta

Kültür ve Turizm l Müdürü Muzaffer Aktu:

çevre düzenlemesi, tapnakla ilgili i ve ilemlerin tamamlanmasyla yakn bir zamanda kaleyi turizme açmay planlyoruz

Urartu Kral II. Rusa tarafndan Van Gölüne hakim bir tepede kurulan Ayanis Kalesi, süslemeleri, mimari yaps ve kalntlaryla Urartular dönemine ait önemli bilgiler sunuyor.

Yaklak 2 bin 700 yl öncesinden bugüne ulaan süslemeleri, kerpiç duvarlar, ta ilemeleriyle dikkati çeken Urartu yaplarndan Ayanis Kalesinde 30 yldr kaz çalmalar yürütülüyor.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl bakanlndaki 37 kiilik ekip tarafndan sürdürülen kazlarda Urartularn yönetim yaps, mimarisi ve inançlaryla ilgili önemli bulgulara rastland.

Kentin Urartu dönemine ait önemli eserlerinden Ayanis Kalesinin kaz ve restorasyon çalmalarnn ardndan turizme açlmas hedefleniyor.

Tuba Belediyesi tarafndan tren raylarnda kullanlan kalaslarn geri dönüümüyle yaplan patika yolla ulamn saland kaleyle ilgili açklama yapan Prof. Dr. Ikl, hayatnn büyük bir ksmn Urartu tarihi ve kültürünü aratrmakla geçirdiini söyledi.

Ikl, Urartu kaleleri içerisinde Ayanis Kalesinin çok önemli bir yere sahip olduunu ve bugüne kadar çok iyi korunduunu ifade etti.

Kazlarda bata Kültür ve Turizm Bakanl olmak üzere Tuba Belediyesi ve birçok kurumdan destek aldklarn belirten Ikl, Kaledeki zengin arkeolojik veriler, 30 yldr süren kazlarla bilim dünyasna, Urartu arkeolojisine sunulmakta. Kale çok esiz manzaraya sahip bir yere kurulmu. Karda Süphan Da ve Van Gölü yer almakta. Urartu Kral II. Rusa kaleyi kurarken bu kriterleri göz önünde bulundurmu. dedi.

Kazlar Haldi Tapna etrafnda younlatrdk

Ikl, Urartu kalelerinin genelde geni ovalara hükmeden yerler ve önemli yollar üzerinde olduunu dile getirerek öyle konutu:

Ayanis Kalesi dier kalelerin aksine esiz bir manzaraya sahip. Bunun nedeni de kardaki Süphan Dadr çünkü bu dönemde Süphan Da tanrlatrlmtr. Bu özel konum, hem dinsel açdan hem de lojistik açdan özel bir noktada olan Ayanis Kalesinin kale olarak ayakta kalmasn salayan önemli faktörlerdendir.

Bu ylki kazlar arlkl olarak kalede bulunan Haldi Tapna etrafnda younlatrdklarn anlatan Ikl, unlar aktard:

Tapnan hemen arka tarafnda çok büyük bir salon ve bezemeleri ortaya çkarld. Bu yl salonun son mekanlarn açmay hedefliyoruz. Bunu tamamladktan sonra buradaki çalmalarmz büyük oranda bitecek. Büyük Anadolu Uygarlnn bu zengin hazinesini, turizme ve insanln kültürel mirasna sunmay amaçlyoruz. Bunun için kapsaml bir projemiz var. Gerekli desteklerle ksa süre içerisinde bu tapnak turizme kazandrlabilecek. Öbür taraftan restorasyon, koruma ve onarm çalmalarmz kapsaml olarak devam etmektedir. Bu yl çalmalarmz iki ay sürecek.

Kaleyi turizme açmay planlyoruz

Kültür ve Turizm l Müdürü Muzaffer Aktu da önceki yllarda yaplan çalmalarda kalede bulunan tapnan üstünün kapatldn anmsatt.

Kalenin çevre düzenlemesinin yaplmas için bu yl çalma balattklarn anlatan Aktu, unlar kaydetti:

Kalenin güvenlii yaplan çalmalarla artk çok iyi salanyor. Ayanis Kalesi Urartulardan günümüze gelen önemli bir kalnt. Burann turizme kazandrlmas için çalma yürütüyoruz. çevre düzenlemesi, tapnakla ilgili i ve ilemlerin tamamlanmasyla yakn bir zamanda kaleyi turizme açmay planlyoruz.

Ana Sayfaya Git