İşaret dili öğreniyor

Herhangi bir destek almadan yaklaşık 1 yıl çalışan kız öğrenciler, işaret dilini öğrenip ‘Benim adım öğretmen' şarkısını seslendirdi.

Haberler 17.01.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Yeniehir Mustafa Kemal mam Hatip Ortaokulunda eitim gören bir grup kz örenci, engellileri anlamak için kendi çabalaryla 1 ylda iaret dilini örendi. Örenciler, Benim adm öretmen arksyla yan balarndaki iitme engelliler okulu örencilerine gösteri düzenledi.

Yeniehir Mustafa Kemal Atatürk mam Hatip Ortaokulunda eitim gören 7. snf örencisi üheda Yaa, dördüncü snf örencisi olan kardei, arkadalarnn Benim adm öretmen arksn iaret diliyle okuduunu görünce bu durumdan etkilendi. Kardei etkilendii bu durumu ablas ühedaya anlatnca, üheda da bu durumu okuldaki kz arkadalarna paylat. mam hatipli kz örenciler, iitme engelli bireyleri anlamak için kendi çabalar ile iaret dilini örenmeye balad. Örenciler, snfta Benim adm öretmen arksyla çalma yapnca okul müdürleri bu durumu görüp onlara destek olmaya balad. Örenciler, iaret diliyle örendikleri Benim adm öretmen arksyla daha sonra yan balarnda bulunan Sur itme Engelliler lk ve Ortaokulu örencilerine gösteri düzenledi.

Örencilerimin engelli çocuklara kar empati kurmas, beni çok mutlu etti

Yeniehir Mustafa Kemal mam Hatip Ortaokulu Müdürü Atilla Durup, rutin olarak snflar dolarken örencilerinin bu gösteriyi yaptn gördüünü söyledi. Gösteriyi yaparken daha önce sanki profesyonel bir destek aldklarn düündüünü belirten Durup, Öyle deilmi, üheda örencimizin kz kardei bir okulda bu gösteriyi görüyor ablasna anlatyor, ablas bu gösteriden etkileniyor ve gelip arkadalarna anlatyor. Arkadalaryla tamamen her hangi bir öretmenin veya benim bir desteim olmadan bunu snf içinde birlikte engelli arkadalarna duyarllk anlamnda gelitiriyorlar. Ben bunu görünce biraz daha bunu organize ettim ve çocuklar bu gösteriyi iitme engelliler okulunda gösterdiler. Oradaki hocalarmz gerçekten örencilerimizi çok beendiler. Buradaki amacmz engelli kardelerimizin toplumdaki ihtiyaçlarn anlamak, onlarla empati kurmak. çünkü gerçekten engelli kardelerimiz bizlerin acmasna ihtiyaçlar yok. Bizlerin daha çok toplumda onlara nasl yardmc olacaz. Unutulmamaldr ki, hepimiz birer engelli adayyz ve bizler bu engelli arkadalarmza yardmc olduumuz zaman bunlarn toplumda yaamlar daha kolay ve daha ileri olur. Örencilerimin hemen yan banda görme engelliler, dier yan bamda iitme engelliler okulunun olmasndan ve örencilerimin bu çocuklara kar empati kurmas, beni çok mutlu etti. Bazen bahçede görüyoruz, mesela örencilerimiz, görme engelli örencilerimizi alp kantine götürüp onlara ihtiyaçlarn gideriyorlar. Bana göre eitimdeki en büyük baar bu olmas gerekiyor dedi.

Surkent itme Engelliler lkokulu ve Ortaokulu Müdürü Sabahattin Can da komu okulun gençlerinin bu yata iitme engelli bireyleri düünmeleri ve böyle bir çalma içerisine girmeleri kendilerini çok sevindirdiini ifade etti. Can, Tabi ki bu yaptklar çalmalar ileride kendi hayatlarnda da olumlu etkiler brakacaktr ve toplum içerisinde de iitme engelli bireylere ve dier engelli bireylere çok faydas olacaktr. Bu vesile ile ben bu gençlerimize çok teekkür ediyorum diye konutu.

Engellileri anlamak için bunu yaptk

Mustafa Kemal mam Hatip Ortaokulu 7. snf örencisi üheda Yaa, kardeinin arkadalarnn bu gösteriyi düzenlediini, onun da kendisine söylemesinden etkilendiini dile getirdi. Yaa, Kardeim eve geldi, iaret diliyle Benim adm öretmen arksn bana gösterdi. çok etkilendim, neden arkadalarmla böyle bir ey yapmayaym diye düündüm. 6. snftayken çalmalara baladk. Sonra bir gün müdürümüz geldi, bu olay açkladk. Müdürümüzün desteiyle buralara kadar geldik. Arkadalarm iitme engelliler olsun, görme engelliler olsun bütün engelli arkadalarmz anlamak için onlarn nasl yaadn anlamak için arkadalarmza gösterdik eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git