İşkence olabilir

DİYARBAKIR'ın Bismil ilçesi'nde, 2013 yılında gözaltına aldıkları Meshut ve Mervan Eşen kardeşleri, alında bot izi çıkacak şekilde dövdükleri iddiasıyla haklarında dava açılan 3 polisin yargılaması uyuşmazlığına, Yargıtay son noktayı koydu.

Haberler 17.01.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtayn polislerin ikence suçuyla Ar Ceza Mahkemesinde yarglanmas gerektiine karar vermesi üzerine 3 polis, olaydan 3 yl sonra Ar Ceza Mahkemesinde tutuksuz yarglanmaya baland.

Bismil Anadolu Teknik Lisesinde 3 Nisan 2013 günü 2 örenci arasnda kavga çknca, bölgeye polis ekipleri sevk edildi. ddiaya göre müdahaleye giden polisler örencilere kelepçe takarken, veli toplants için okulda bulunan 31 yandaki Meshut Een olay cep telefonu ile kaydetmeye balad. ddiaya göre çekimi fark eden polisler örencileri brakp, yanna geldikleri Meshut Eeni tartaklayarak gözaltna ald. Polis merkezine götürülen Een, iddiaya göre bir odaya kapatlp 3 polis tarafndan beyzbol sopas ve copla dövüldü.

SORMAYA GDEN KARDENE DE DAYAK

Aabeyinin gözaltna alndn duyarak, polis kuzeni ile birlikte Emniyete gelen kardei Mervan Een de iddiaya göre baka bir odaya alnarak dövüldü. Polis iddeti nedeniyle alnnda bot izi çkacak ekilde yaralanan Meshut Een ve dövülen Mervan Een serbest brakldktan sonra Bismil Devlet Hastanesine kaldrld.

BAINDA TRAVMAYA BALI DOKU KALINLAMASI

Burada ilk müdahale yaplan Meshut Een, Dicle Üniversitesi Tp Fakültesine sevk edildi. 2 gün tedavi altnda kalan kaldktan sonra taburcu edilen Een, eve getirildikten iki saat sonra fenalaarak, bu kez Batmandaki özel hastaneye kaldrld. Yeniden tedavi altna alnan Eenin banda travmaya bal doku kalnlamas tespit edildi. Uzun süre tedavi edilen Meshut Een, olayn okunu atlatamad için daha sonra psikiyatri tedavisi de gördü.

3 POLSE 15ER YIL HAPS STEM

Olaydan sonra Een ailesi polisler hakknda suç duyurusunda bulunurken, 2013 ylnda balatlan soruturma, 2015 yl Ekim aynda tamamland. ddianamede üpheli polisler M.E.K. (34), H.A. (25) ve A.T. (34) hakknda, madurlar Mervan Een ve Meshut Eene kar Kamu görevi nüfuzunu kötüye kullanmak suretiyle yaralama ve Kemiklerin krlmasna sebebiyet verecek ekilde kasten yaralama suçlarndan 15er yla kadar hapis cezas istendi. Madurlarn Bismil Emniyet Müdürlüü kamera kaytlarndan tehis ettii üphelilerin suçlamalar kabul etmediini belirten savc, madur Mervann göüs ve her iki bacaktan basit tbbi müdahale ile göderilebilir ekilde, Meshutun ise basit tbbi müdahale ile giderilemeyecek ve kemik krna neden olacak ekilde yaralandnn Adli Tp Kurumu raporu ile saptandn kaydetti. Olay annda Emniyet Müdürlüü binasnda bulunan 5 polisin bilgi sahibi olarak ifadesinin alndn kaydeden savc, bu polislerin de barma sesi gelen odaya gittiklerini, kapy açmaya çaltklarn, ancak açamadklarn belirtti.

POLS KUZEN: AZI BURNU KAN çNDE, ALNINDA BOT Z

Madurlarn kuzeni olan ve ayn birimde polis memuru olarak görev yapan S.K. iddianameye yansyan ifadesinde öyle dedi:

Meshutun gözaltna alndn duyunca emniyete gittim. Meshutu gördüümde alnnda bot izi net ekilde görünüyordu. Az ve burnu kanyordu. Tiörtü kanlyd ve yar baygn yatyordu. Komiser, dier kuzenim Mervan emniyete çarmam söyledi. Mervan gelince komiserin yanna gittik. üpheli A.T. Mervan alarak odaya götürdü. Ben içeri girmek isteyince A.T. akrabalk nedeniyle içeriye girmemi engelledi. Sonra içeriden sesler duymam üzerine odaya girdim. Mervann az ve burnunun kanar vaziyette yerde olduunu gördüm.

SAVCI KASTEN YARALAMADAN DAVA AçTI

Emniyet binasndaki kamera kaytlarnn sadece koridora giri ve çklar gösterdii belirtilen iddianamede, olayn geçtii iddia edilen odann görüntülerinin bulunmad ifade edildi. ddianamede, ikencenin Türk Ceza Kanununda tanmlandn belirten savc, ikence tekil eden fiillerin ani olarak deil, sistematik bir ekilde ve belli bir süreç içinde ilenmesi halinde ikence suçu oluturacan ifade etti. Savc, bu nedenle eylemin Kasten yaralama suçunu oluturduunu kaydetti.

DAHA SERT ZIPLA AYAKKABI NUMARAN çIKACAK MI?

ddianamenin kabul edilmesi üzerine sank polisler M.E.K., H.A. ve A.T.nin tutuksuz yarglanmasna 22 Ekim 2015 günü Bismil Asliye Ceza Mahkemesinde baland. fadesi alnan Meshut Een, okuldaki olayda polislerin copla örencileri dövdüünü belirterek unlar anlatt:

Cep telefonu ile görüntülemeye baladm. Polis örencileri brakp bana yöneldi ve copla dövmeye balad. Polis arac ile beni götürdüler ve halsiz dümeme ramen araçta da vurdular. Bir polis, Kamerann olmad yere götürün dedi. Sonra be polis bana vurdu. kisinin elinde beyzbol sopas vard, dierleri coplarla vuruyordu. Kafama, bacaklarma ve kaval kemiklerime vuruyorlard. Biri duvardan destek alp alnmn üzerinde zplyordu. Arkadalarna Alnnda ayakkab numaram çkacak, bakn ayakkab numaram çkm m? çkmamsa devam edeceim diyordu. Polislerden biri dierine Daha sert zpla bakalm ayak numaran çkacak m diyordu. Ayakkabm çkarmlard. Bir süre tekmeledikten sonra ikisi birden ayama copla vurmaya balad. Dier polisler kap kilitli olduu için giremediler. En son gösüme 3- 4 tekme vurunca kendimden geçmiim.

AZIM, BURNUM KAN çNDEYD

Mervan Een de, polislerin aracn içinde aabeyini dövdüünü gördüünü öne sürerek unlar kaydetti:

Emniyete gittiimde polis olan teyzemin olu ile beraber içeri girdik. çeri girer girmez polisler beni alarak bir odaya götürdü. Odada 8 kii vard. 2si yanma geldi ve hiçbir ey söylemeden vurma baladlar. Biri tekme atyor, dieri copla vuruyordu. Ayakkabm çkarp ayama jopla vurdular. Bunlar döverken dier polisler müdahale etmedi. Kendimden geçene kadar beni dövdüler. Kendime geldiimde yerde, azm ve yüzüm kanlar içindeydi.

Durumada bilgi sahibi olarak ifadesi alnan Psikolog lham Ylmaz da, madurlarn üzerindeki travmann halen devam ettiini ve madurlarn hayatnda ciddi sktnt yaadn ifade etti. Madur avukatlar ise olayn Kasten yaralama deil ikence suçu olduu için dosyann görevsizlik karar ile Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesini istedi.

KENCE M, YARALAMA MI? ANLAMAZLII

Kararn 10 ubat 2016 günü açklayan Bismil Asliye Ceza Mahkemesi, sanklarn eylemlerinin kasten yaralama fiilini aacak ve insan ahlak ve onuru ile badamayacak düzeyde olduunu belirtti. Eylemin ikence olup olmadnn takdir yetkisinin Ar Ceza Mahkemesi görev alanna girdiini belirten Asliye Ceza Mahkemesi, görevsizlik karar vererek dosyay Diyarbakr Nöbetçi Ar Ceza Mahkemesine gönderdi. Görevsizlik karar üzerine yarglamaya 8 Nisan 2016 günü Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinde baland. lk durumada karar veren mahkeme, iddianamede ikence suçuna vücut verecek herhangi bir fiilden bahsedilmediini ve yaralama eyleminden dolay yarglama yetkisinin Asliye Ceza Mahkemesine ait olduunu belirtti. Bu mahkemede açlan davann sonucunda, eylemin ikence suçuna uyaca bahsiyle görevsizlik karar verildiini belirten Ar Ceza Mahkemesi, kar görevsizlik karar verip, uyumazln giderilmesi için dosyay Yargtaya gönderdi.

YARGITAY: AIR CEZA MAHKEMESNDE YARGILANSINLAR

Uyumazlk nedeniyle dosyann gönderildii Yargtay 5inci Ceza Dairesi 28 Haziran 2016 günü verdii kararda, sanklarn üzerine atlan suçun nitelii, iddianamede olayn anlatl biçimi ve Bismil Asliye Ceza Mahkemesi kararndaki gerekçeye göre; Ar Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararnn kaldrlmasna ve sank polislerin bu mahkemede yarglanmasna oybirlii ile karar verdi. Yargtay kararnn ardndan 3 polisin tutuksuz yarglanmasna Diyarbakr Ar Ceza Mahkemesinde yeniden baland.

SANIK POLS H.A.: POLSLER DÖVÜYORLARDI

Ankaradan SEGBS sistemi ile ifadesi alnan sank polis H.A. u savunmay yapt:

Olay yerinde 100 kiilik grup kavga ediyordu. Polislerden M.E.K.nin 3 kii tarafndan sürüklenerek götürüldüünü ve polis memuru A.T.nin yerde Meshut Een tarafndan dövüldüünü gördüm. Dier arkada yerden kaldrrken, ahslar bana yönelmeye balad. Meshut Eeni gözaltna aldm. Ancak bir türlü ekip aracna bindiremedik. Bu srada polis memuru M.E.K.ye kafa att. 3- 4 polis, Meshut Eene özellikle üst bölgesi, srt ve omuz bölgesine cop ile müdahale etti. Sonra ahs emniyete götürüp oturttum. 2 saat sonra gittiimde Meshut Een bizden özür diledi ve helallik istedi dedi. Ara kararlarn açklayan mahkeme, sank polisler M.E.K. ve A.T. hakknda zorla getirme karar çkarp, eksiklerin tamamlanmas için durumay ertelendi.

Ana Sayfaya Git