İşte böyle taşındı

BATMAN'ın Hasankeyf İlçesi'nde, Ilısu Barajı tamamlanınca su altında kalacak olan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, 150 tekerden oluşan özel bir platform üzerindeki beton bloklar üzerinde tek parça halinde taşınmaya başlandı.

Haberler 13.05.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hollanda ve Türk firmas tarafndan hazrlanan projeyle, 1100 tonluk Zeyney Bey Türbesini tama ilemi, Türkiyede ilk kez kullanlan bir yöntemle gerçekletiriliyor. Özel bir asfalt yol yaplarak hazrlanan projeye göre yaplan tama ilemi 4 saatte tamamland.

SIKI GÜVENLK ÖNLEMLER ALTINDA TAIMA

Ilsu Baraj Gölü altnda kalacak antik Hasankeyf lçesinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Zeynel Bey Türbesinin tanmas ilemleri jandarma ve polis güvenlik önlemleri altnda yapld. Alnan önlemler arasnda yeralan jandarma dedektör köpekleri de üphe duyulan bölgelerde bomba aramas yapld. Yine türbenin bulunduu alanda ve türbenin tanmas güzergahnda drone uçurularak tama ilemleri havadan kontrol altnda tutuldu.

SAATTE 400 METRE HIZLA TAINIYOR

Kültür Bakanl ve Devlet Su leri Genel Müdürlüünce ortak yürütülen çalmalar kapsamnda, Hollanda ve Türk olmak üzere 2 firmann üstlendii tama ilemleri için 150 tekerden oluan özel bir platform oluturuldu. Yaklak 2 yldr yaplan nakil çalmalar için önce türbenin altna bir metre yüksekliinde beton zemin döküldü. Daha sonra dün sabah saat 07.45 sralarnda hidrolik kirkolarla betonla birlikte arl 1100 ton arlndaki türbe, tama platformona yüklendi. Polis ve jandarma ekiplerinin çevresinde ald önlemle birlikte türbe yeni yerine saatte 400 metre hz ile yola çkarld.

TÜRBE TAINMASINA ELEKTRK TEL ENGEL

Türbe bulunduu yerden tanp özel yaptrlan yoldan yaklak 600 metre hareket ettikten sonra yolun üzerinden geçen elektrik telleri nedeniyle nakil ilemi yaklak 20 dakika durdu. Telin kesilmesiyle birlikte tama ilemi kald yerden devam etti.

SEVNç VE HÜZNÜ AYNI ANDA YAADILAR

Türbenin nakil ilemini Batman Valisi, Hasankeyf Belediye Bakana Vahap Kusen de izledi. Bakan Kusen, mutluluk ve hüznü birarada yaadklarn belirterek, Tarihi sular altnda kalacak olan bu türbenin tanmas bizi sevindiriyor. Ancak biz bunu dalndan koparlm bir çiçek gibi görüyoruz. çünkü baraj sular altnda dier tarihi eserler kalacak. Keke hepsini tama imkan olsayd. Bir taraftan da sevinçliyiz. Atalarmzdan bize kalan böylesi önemli bir eseri gelecek kuaklara gösterme imkan bulacaz. Hem sevinci, hem hüznü bir arada yayoruz.

Hasankeyfli baz vatandalar ise çok ardklar tama ilemine tepki göstererek, Keke ilçemiz sular altnda kalmasayd. çiçek dalnda güzeldir. Bu tarihi eseri, tarihi ehirden koparp yeni yerine götürülmesini doru bulmuyoruz. Keke baraj yaplmasayd diye konutu.

4 SAATTE YEN YERNDE

8 saat sürmesi planlanan tarihi Zeynel Bey Türbesinin 2 kilometre uzaklktaki yeni yerine tanmas ilemi, 4 saatte tamamland. çalmalarn, hiçbir aksilik çkmamas ve beton bloklara yükleme ileminin dün geceden balamas nedeniyle planlanandan erken bittii belirtildi. çok sayda kiinin tanklk ettii tarihi tanma ileminden sonra, Türk ve Hollanda firmalarnn çalanlar birbirlerine sarlarak bu an kutlad. Türbenin bugünden itibaren yeni yerine yerletirme çalmalarnn balayaca, pazartesi günü tamamlanacak çalmalarn Bakanlar Kurulundan kurulacak canl balant ile izlenecei belirtildi.

ZEYNEL BEY TÜRBES

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yllar arasnda Akkoyunlu hükümdar Uzun Hasann Otlukbeli Savanda ehit olan olu Zeynel Bey adna yaplmtr. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadoluya tam olmasndan kaynaklanmaktadr. Dardan silindir görünümüne sahip olan türbe içerde sekizgen planldr. Türbe, gözalc renklere sahip gövde süslemesi ile dikkat çekmektedir.

Ana Sayfaya Git