İşte o mücize ışık!

Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 255 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi ilgiyle izlendi.

Haberler 24.09.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtin Tillo ilçesinde, 255 yl önce brahim Hakk Hazretlerinin yaptrd düzenek sayesinde günein ilk nlarnn hocas smail Fakirullah Hazretlerinin baucunu aydnlatt hadise ilgiyle izlendi.

Siirt Valilii himayesinde Tillo Kaymakaml ve Tillo Belediyesince ilçe meydannda düzenlenen etkinlik, l Müftüsü Ahmet Altokun Kuran- Kerim tilaveti ve ilahilerle balad.

Sabah namaznn ardndan bir araya gelen vatandalar, Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullahn vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek 255 yl önce türbesinde yaptrd düzenekle günein ilk nlarnn hocasnn baucunu aydnlatt k hadisesini izlemek için tekbir ve salavatlar getirerek günein domasn bekledi.

Günein domasyla saat 06.18de gerçekleen ve 5 dakika süren hadiseyi vatandalar meydanda kurulan dev ekrandan takip ederken Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Siirt Barosu Bakan Nizam Dilek ve dier protokol üyeleri türbede izledi.

Hadisenin gerçeklemesi srasnda tekbir ve salavatlar getirmeye devam eden vatandalar, cep telefonlaryla o anlar kaydetti.

Vali Atik ve protokol üyeleri programn ardndan Türk Kzlay Siirt ubesince kurulan stantta vatandalara çorba datt.

Programn ardndan vatandalar, türbeyi ziyaret ederek dua etti.

- Ik hadisesi

Tilloda hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan günein duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna yansyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak, olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git