İdam istenebilir!

Çocuk istismarcılarına karşı verilecek ceza tartışmasında Diyarbakırlı vatandaşlar; "küçük çocuğa yönelik tecavüz suçlarına idam verilebilinir" dedi.

Haberler 27.02.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde haberlerde skça duyduumuz çocuk istismar ve suçlulara verilen cezalar konusu kamuoyu gündemini yeniden megul etmeye balad. Söz Haber, Diyarbakr halknn çocuk istismar ile ilgili neler düünüyor, Verilen cezalar yeterli buluyor mu gibi sorular, halka sordu.

SADECE TÜRKYEDE YAANAN BR SORUN DEL

Uzman psikolog Sadk Sun, ekibimize yapt açklamada, istismar tanm yapt. Sun, çocuk istismar maalesef toplumun kanayan bir yaras. Sadece Türkiyede yaanan bir sorun deil. Dünyann her yerinde yaanabilecek bir sorun. çocuk istismar bir ergen ve bir yetikin tarafndan da gerçekletirilebilir. Ya da bazen bir çocuun bir çocua yapt bir durum da olabilir. Kiinin bir ergeni veya bir çocuu kendi cinsel haz ve dürtülerini tatmin etme amaçl kullanmasdr. çocuun önünde kendi kyafetini çkararak, haz duymak, çocuun rzna geçmek, pornografik materyallere maruz brakmak, fuhua zorlamak gibi. Hepsi çocuk istismarna girmektedir dedi.

çOCUKLARA ÖNCELKLE HAYIR DYEBLMEY ÖRETMEK GEREKYOR

Sun, istismara urayan çocuklardaki belirtileri ve suçlulara verilecek cezalara ilikin ise öyle konutu:

stismar anlalmas biraz zor ama anlamak imkansz deil. Baz belirti kümeleri vardr. Mesela çocuk dersinde baarl bir örencidir. Ders baars dümüse, tuvalet alkanl kazanm bir çocuun tekrardan altna kaçrmaya balamsa, çizdii resimlerde biraz cinsellii çartracak yada oynad oyunlarda cinsellii çartracak ipuçlar varsa, bunu gerçekletiren diyelim ki erkektir, erkeklere kar uzak durma fobi olmusa, daha önce uykusu düzenliyse ama uyku düzeni bozulmaya balamsa gibi durumlar, çocuun cinsel istismara uradn bize düündürtebilir. Okula gitmeyi istememe, yada evden çkmama yadsa tam tersi istismara urad kii evden biriyse, evden uzak durma gibi. statistiklere baktmzda, yüzde 70 gibi bir oran çocuun tand birisi tarafndan istismara uruyor. Hatta yüzde 25lik bir oran yaad evin içindeki bir bireyden kaynaklanabiliyor. çocuklara öncelikle hayr diyebilmeyi öretmek gerekiyor. çocuklara srlarn bakalaryla paylamay öretmek gerekiyor. çocua bazen nasihat etmek gerekiyor. Böyle bir durumu yaarsan, mutlaka bizimle payla diye. Biz seni suçlamayacaz. Senin yannda olacaz. Sana yardmc olmaya çalacaz. çocuk bundan emin olmal. Bunun dnda böyle bir duruma maruz kaldnda, belirleyeceiniz en az 5 kii olmal. Buna güven çemberi diyoruz. Onun vücudunun özel bölgelerinin nereleri olduunu ve dokunulmamas gerektiini öretmek gerekiyor. Ama bunu öretirken, kendisi de bir bakasnn özel bölgesine dokunmamal eklinde öretmek gerekiyor.Toplumda baktmz zaman aslnda cezalarn yetersiz olduu anlalyor. Gerçekten caydrcl yok ki devam etmektedir. Cezalar en yüksek seviyede olsa dahi bunlar biter mi? Yine bitmeyecektir. çünkü bunlarn bir ksm hastalktr. dam ve dier cezalar uan çok tartlyor. Ama bir olayn gerçeklemesinden sonra onu tamir etmek gerçekten zordur. En önemlisi bu olaylar yaanmadan çocuklarmza bilinç alamalyz.

EN BÜYÜK SEBEP ETM VE ALE çNDEK AHLAK

Diyarbakr Kültür Turizm ve Musiki Dernei Bakan Kenan Aksu da, toplumdaki ahlaki deerlere vurgu yaparak, Biz aile içerisinde ve toplum içerisinde eitimle ilgili eksikliklerimiz var. Bunlarn giderilmesi lazm. Bir eyi düzelmeden ceza kesmenin anlam yok. Suçu ileyen kiinin sebebini bulmamz lazm. Bununla ilgili politikalarn uygulanmas lazm. Bence en büyük sebep eitim ve aile içindeki ahlak. nsanlarn çocuklara verdii eitim ve öretim ile ilgili bilgiler. Bunlarn düzelmesi lazm. Bir insan idam etmekle bu ii bitiremezsiniz. Bu suç niye ileniyor veya ortam niye hazrlanyor. Bunlar irdelemek lazm. Bunun sebeplerini örenip, düzeltmek gerekiyor. Ama cezalarn caydrc olmas gerekir. Bu tür durumlarda en büyük cezalarn verilmesi gerekir diye konutu.

HUKUK NORMLARI çERçEVESNDE CAYDIRICI OLMA NOKTASINDA DAM STENLEBLR

DYANET-SEN Diyarbakr ube Bakan Yardmcs Yahya Öger ise, hukuk normlar çerçevesinde caydrc olma noktasnda idam uygulanabileceine iaret ederek, çocuklar evlerimizin neesidir. Peygamber efendimizin reyhan diye tabir ettii çocuklarmz, maalesef baz olumsuzluklarla karlaabiliyorlar. çocuk istismar gerçekten büyük suçtur. Ailelere çok ciddi manada görevler dümektedir. stismarn önlemini almann yolu çocuklarn eitilmesiyle olur. stismarclar kesinlikle cezalandrlmal. Söz konusu kimyasal hadmdan tutun, deiik cezalarnda olmas gerektiine inanyoruz. Üzülerek söyleyeyim cezalarmz caydrc deil. slami bir kimlik tayan DYANET-SEN ve bu anlamda bizim çalmalarmz, idamda Kurann deiiyle bir hayat olduuna inanyoruz. Evet idamda bir hayat vardr. Yani kastan bilerek birinin cannn alyorsanz, bir insann evini ykyorsanz, tolumun huzurunu bozuyorsanz, Avrupa ve Amerikada federal baz bölgelerdeki idam cezasnn bu toplumda da uygulanabileceine inanyoruz. dam istemek, eriat istemek deildir. Toplumun hukuku vardr, bu hukuk normlar çerçevesinde caydrc olma noktasnda idam istenilebilir. Toplumun vicdan da rahat edebilir eklinde konutu.

10 YA ALTI çOCUKLARA LENEN SUçLAR çN DAM OLMALIDIR

Nizamettin Turan, istismar suçu ileyen kiilere yönelik en ar cezalarn verilmesini isteyerek, çocuk istismarnda bence cezalar yetersiz. Özellikle 10 ya altnda istismara urayan çocuklar için çok ar cezalarn uygulanmas lazm. Yani hapse giren bir adamn bir daha çkmamas lazm. 10 ya altndaki çocuklara ilenen suçlar için bence idam olmaldr. Ben unu da ifade etmek istiyorum. Bayanlar çok dekolte giyiniyorlar. Onlarda kendilerini düzeltseler çok iyi olur dedi.

GELECEMZ TEHDT EDEN BR DURUM

Mehmet Tekdemir de, devlet kurumlarnn bu ie el atmas gerektiini belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlndan çok ciddi ve sonuç getirecek çalmalar yapmasn bekliyorum. çok önemli bir durum bu. Geleceimizi tehdit eden bir durum. Hepimizin çocuklar tehlike altnda kalabiliyor. Bata eitim alannda ciddi çalmalar yaplmas gerekiyor. Hükümetten ciddi çalmalar bekliyoruz. dama normalde karym ama istismar konusunda kesinlikle evet diyorum. Mutlaka olmas gerekiyor diye konutu.

Muhsin Akçn bu tür cezalar ileyenleri toplum içinde idam edilmesi gerektiini ifade ederek, Bu gibi insanlar Diyarbakr diliyle doramak lazm. Baka diyecek hiçbir ey yok. Ayrca cezalar yetersiz buluyorum. Bu tür insanlara verilebilecek en iyi ceza toplum içerisinde ceza verilmesidir. Bu tarz insanlar suça birazda sistem itmektedir. Toplum içinde bu insanlarn aslmas ve doranmas lazm. Diyecek baka bir ey bulamyoruz eklinde konutu.

BU TÜR HABERLER GÖRMEK STEMYORUM

Aziz Kurt da, Devletin acilen bu konuya el atmasn çok ar cezalar istiyorum. Bu tür insanlar bu suça kiiliksizlikleri itmektedir. çocuklara istismar eden kiilere ben insan gözüyle bakmam zaten. Bu i ar cezalarla ve caydrclkla önlenebilir. Dierlerine ibret olur en azndan. Adanadaki olayda gördüümüz gibi 3-4 yandaki çocuklara bile istismarda bulunulabiliyor. Halk olarak caydrc ceza istiyoruz. dam bende istiyorum. çocuk istismarclarna kesinlikle idam cezas getirilmesini istiyorum. breti alem olsun. Benimde çocuklarm var en azndan bu tür haberleri görmek istemiyorum dedi.

çOK ÖFKELYM !

ükrü Akkaya isimli vatanda ise, Bu konuda inann çok öfkeliyim. Ülke hukukunun bu konuda daha duyarl olmas lazm. Yllar önce bir Hollywood filminde izlemitim. Embr alarm diye bir ey oluturmulard. çocua istismar olaynda yada bir kayp olaynda ülkenin bütün emniyet noktalarnda, jandarmada dahil olmak üzere, bütün sivil toplum kurulularna da haber giderek, çocuun bulunmas için bir alarma istemi oluturmulard. Ne yazk ki ülkemizde böyle bir sistem yok. Ne yazk ki her geçen gün çocuk istismar, kadn istismar ve açklanmaya ensest ilikilerde sanrm bir art söz konusu. Artk bu duruma bir dur denmesi gerekiyor. Beeri hukukla buna bir dur denilsin diye konutu.

Ana Sayfaya Git