İdlib'e yoğun hava saldırıları sürüyor

Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere yoğun hava saldırıları devam ediyor.

Haberler 17.08.2019 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejimine ait sava uçaklarnn dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içerisindeki yerleimlere düzenledii youn hava saldrlarnda, en az 2 sivil yaamn yitirdi, 23 sivil yaraland.

Rejim ve destekçilerinin, Han eyhun ve Eriha ilçeleri, Bdama beldesi, Marrthrme, Hi, Rekaya ve Gadfa köyleri ile Hamann kuzey krsalnda Kefer Zita ve Latamine ilçelerine ve Latmin köyüne, kara ve hava saldrlar sürüyor.

dlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, AA muhabirine yapt açklamada, hava saldrlar sonucu Eriha ilçesinde 1, Hi köyünde 1 olmak üzere toplam 2 sivilin yaamn yitirdiini, 23 sivilin yaralandn söyledi.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Rus sava uçaklar da, Lazkiyenin Kebine, dlibin Teri, Secne ve Rekaya köylerine saldr düzenledi.

- dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi olarak biliniyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Rusyann Soçi kentinde imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor.

Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12nci toplant srasnda artan saldrlar, ayn younlukta sürüyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den beri atekesi ihlal ederek gerçekletirdii saldrlarda 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Suriye nsan Haklar A, Esed ve destekçilerinin, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine 26 Nisan-27 Temmuzda düzenledii saldrlarda 208i çocuk, 140 kadn 781 sivilin yaamn yitirdiini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git