İfade özgürlüğü sınırsız değildir

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı 5 ay hapis cezasına çarptıran Doğubeyazıt 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında, ifade özgürlüğünün sonsuz ve sınırsız olmadığını belirtti.

Haberler 14.03.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, 19 Mart 2016 günü düzenlenen nevruz etkinliindeki konumasnda hükümet terörü ifadesini kulland için, Türk milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alanen aalama suçundan geçen 21 ubatta 5 ay hapis cezasna çarptran Arnn Doubeyazt 2nci Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararn açklad. Kararda, temel hak ve hürriyetler kapsamnda deerlendirilen ifade özgürlüünün, birçok uluslararas belgeye konu olduunu belirten mahkeme, ifade özgürlüünün sonsuz ve snrsz olmadn vurgulad.

HÜKÜMET TERÖRÜ NTELEMES FADE ÖZGÜRLÜÜNÜN ÖTESNDE

fade özgürlüü ne kadar önemliyse bunun snrlarnn da olduu belirtilen kararda, felsefi anlamda ileri sürülebilse bile snrsz özgürlük anlay fikrinin, örgütlü siyasal toplumda geçerlilii bulunmad kaydedildi. Hukuk devletlerinin bizatihi kendisini, yasama organ olan meclisi, halk iradesinin yönetim anlamnda tecellisi olan hükümeti koruyucu ekilde alenen aalanmas eylemini müeyyideye balamasnda, temel hukuk kurallarna aykrln söz konusu olmad ifade edilen kararda, Avusturya, Almanya, Danimarka, talyan ve spanya Ceza Kanununda benzer düzenlemeler mevcuttur. Sann, halk iradesini yanstan seçmenlerin oylar ile i bana gelmi meru hükümetin icraat ve politikalarn hükümet terörü olarak nitelemesi, ifade özgürlüü ve parlamenter eletiri hakknn çok ötesinde olup T.C. Hükümetini alenen aalama suçunun ihlali kapsamnda olduu açktr. Sank konumasn yapt srada dinleyiciler adn saysz iddet eylemleri ile duyurmu PKK terör örgütü lideri lehine sloganlar atmlardr. Sann iddetle kaim olmu örgüt ve kiiler lehine sloganlarn atld bir ortamda bu sloganlar engellemeye matuf bir hareket sergilemeden meru anayasal hükümeti terör taaliyeti yürütmekle itham etmesi Hükümeti alenen aalama suçuna vücut vermektedir denildi.

SÖZLERNDE FETÖYE DÖNÜK BR ELETR YOK

Terör suçlamasnn tüm ülke hukuklarnda en ar yaptrmlara balanm, insanlk suçu olarak kabul edilen, ahlaki, vicdani ve insani bakmdan hiçbir kural ve kaidesi olmayan en adi suçlardan biri olduu ifade edilen kararda, Sann konumasndaki hükümete yönelik terör ithamnn aalama iradesini barndrd açktr. Sank ifadeleri devletin her kademesine çöreklenmi FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarnn uygulamalarna yönelik olarak söylediini savunmu ise de, AKPnin hukuk d uygulamalar, AKP hükümet terörü var sözlerinin dorudan hükümete yönelik olmas ve FETÖ/PDYye yönelik herhangi bir eletiri ve ithamn bulunmamas, hatta FETÖnün bahsinin dahi geçmemesi nedeniyle sann suçtan kurtulmaya dönük savunmasna itibar edilmemitir denildi.

SUçA ELML KL VE PMAN OLMADII çN CEZASI ERTELENMED

Demirta hakknda yarglamann ertelenmesi karar verilen çok sayda dosya bulunduu ve adli sicil kaydnda hükmün açklanmasnn geri braklmasna dair kararlarn olduunu belirten Mahkeme gerekçeli kararnda, Demirta hakknda devam eden birçok dava bulunduunu kaydetti. Demirtan iddianameye konu sözlere ilikin kendini savunmak zorunda hissetmediini belirttii vurgulanan kararda öyle denildi:

Sann adli sicil kaydndan ve UYAP sisteminde kaytl olduu dosyalardan anlalan suça eilimli kiilii, sann iledii suç ile ilgili herhangi bir pimanlk göstermemesi ve tekrar suç ilemeyeceine ilikin mahkememizde olumlu kanaat olumamas sebebiyle hükmün ertelenmesine, ksa sürekli hapis cezasnn seçenek yaptrmlara çevrilmesine ve hükmün açklanmasnn geri braklmasna yer olmadna karar verilmitir.

HAK MAHRUMYET

Kararda, sann kasten ilemi olduu suç nedeniyle hapis cezasna mahkumiyetinin yasal sonucu olarak hakknda Türk Ceza Kanununun 53üncü maddesine göre hak yoksunluklarnn uygulanmasna karar verildii belirtildi. Buna göre, 5 aylk hapis cezas Bölge Adliye Mahkemesinde onanrsa Demirta, seçme ve seçilme hakkndan ve dier siyas haklar kullanmaktan, çocuklar üzerindeki velayet hakkndan; vesayet veya kayymla ait bir hizmette bulunmaktan koullu salverilinceye kadar yoksun braklacak. Demirtan avukatlar karara Erzurum Bölge Adliye Mahkemesinde itiraz etti.

Ana Sayfaya Git