İHD'nin çocuk raporu!

İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Ercan Yılmaz, 2018 yılında bölgede 41 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 64 çocuğun yaralandığını dile getirerek, çocuklar açısından hak ihlallerinin en fazla yaşandığı bir yıl olduğuna söyledi.

Haberler 20.02.2019 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi çocuk Haklar Komisyonu, 2018 Yl Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi çocuk Haklarna Yönelik hlaller Raporunu açklad.

çocuk Haklar Komisyonu Üyesi Avukat Ercan Ylmaz, toplumsal hayatta korunmaya en çok ihtiyaç duyan gruplar arasnda yer alan çocuklarn maruz kaldklar hak ihlallerinin devam ettiini ileri sürdü. Ylmaz, çocua yönelik iddet, cinsel istismar, çocuk içilii ve ölümleri, genel olarak eitim sistemindeki yetersizlikler kategorik olarak gündemde en fazla görünür olan ihlaller arasnda yer aldn belirtti.

22 çOCUK YAAMINI YTRD

Ylmaz, komisyonun hazrlad rapordan unlar aktard: Derneimize gelen bavurular ve izleme çalmalar sonucunda ulatmz vakalardan tespit ettiimiz kadaryla 2018 ylnda Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde; 1 çocuk güvenlik güçleri tarafndan açlan ate sonucunda yaamn yitirmi, 1 çocuk yaralanmtr. Silahl çatma sonucunda 1 çocuk yaralanmtr. Bombal saldrlar sonucunda 1 çocuk yaamn yitirmitir. Resmi hata ve ihmal sonucunda 3 çocuk yaamn yitirirken 46 çocuk yaralanmtr. Mayn ve sahipsiz braklan patlayclarn infilak etmesi nedeniyle 2 çocuk yaamn yitirmi, 2 çocuk ise yaralanmtr. Yine 2 çocuk kukulu bir ekilde, 3 çocuk da intihar sonucunda yaamn yitirmi, 4 çocuk intihara teebbüs etmitir. Babakanlk genelgesi ile çocuk içilii ile mücadele yl olarak ilan edilen 2018 ylnda sal ve Güvenlii Meclisinin verilerine göre sadece Dou ve Güneydou Anadolu bölgesinde, çalmaya zorlanan en az 22 çocuk hayatlarn kaybetmilerdir.

54 çOCUK GÖZALTINA ALINMI

2018de toplumsal olaylarda veya ev basknlarnda 54 çocuun gözaltna alndn dile getiren Ylmaz, 54 çocuktan 5i tutuklanmtr. 2 çocuk gözaltnda ikenceye maruz kalrken, yine 3 çocuk ise gözalt yerleri dnda ve 2 çocuk tutulduklar hapishanede ikenceye ve kötü muameleye maruz kalmtr. 2018 ylnda aile içinde ve toplumsal yaam alanlarnda çocuklara yönelik yönelik iddet ve istismar olaylaryla, yaam hakk ihlalleri de yine devam etmitir. Aile içinde ve toplumsal yaam alanlarnda karlatklar iddet sonucu 7 çocuk yaamn yitirmi, 14 çocuk yaralanm, 92 çocuk istismara maruz kalm, 4 çocuk ise kaçrlarak alkonulmutur dedi.

41 çOCUK YAAMINI YTRD

Bölgede 41 çocuun yaamn yitirdiini ve 64 çocuun yaralandn dile getiren Ylmaz, faillerin cezaszlk politikasyla korunduunu söyledi. Ylmaz, çatmal ortamdan etkilenme sonucu, resmi hata ve ihmal sonucu, faili meçhul saldr, mayn ve sahipsiz braklan patlayclar sonucu, snr hatlarnda vurulanlar, çocuk içilii, kukulu çocuk ölümleri ve intiharlar gibi konularda yapm olduumuz izleme çalmalarnda sonucunda 2018 ylnda bölgemizde en az 41 çocuk yaamn yitirmi, 64 çocuk ise yaralanmtr. çocuklarn yaam haklar bu denli ihlal edilirken dier yandan, yaam hakk ihlal edilen çocuklarla ilgili yarg organlarnca, etkili ve adil bir soruturma yürütülmemesi, faillerinin gizlenmesi ve yarg karsna çkarlmamas, yarglanan faillerin ise cezaszlkla korunmas bu ihlallere neden olanlar adeta cesaretlendirmekte, gerçekletirdikleri ihlalleri sürdürmeye tevik etmektedir ifadelerini kulland.

çOCUA KARI DDETE DUYARLI OLUNMALI

Ylmaz, çocuklarn yaam hakkn savunmak ve çocuklara yönelik hak ihlalleriyle mücadele etmenin, en temel ve insani sorumluluk olduunu vurgulayarak, Bu temelde biz insan haklar savunucular olarak, tüm toplumsal kesimleri çocuklarn her alanda maruz kald iddete kar duyarl olmaya ve demokratik tepkilerini göstermeye çaryoruz. Ve sonuç olarak diyoruz ki; çocuklarn ikence edilerek cezaevlerine atlmad, katledilmedii, anadillerinde özgür, bilimsel ve ayrmcla uramadan eitim alabildii, çalmak zorunda kalmadklar, iddete ve istismara maruz braklmadklar, evliliklere zorlanmadklar bir dünyada yaamaya haklar vardr ve bu hak ilgililerince mutlaka tesis edilmelidir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git