İki dini aynı avluda buluşturan tarihi alan, Dünya Mirası'nın kıyısında

MARDİN'in Nusaybin ilçesinde, Müslümanlık ve Hristiyanlık için büyük önem taşıyan ve iki kutsal mekânı aynı avluda buluşturan alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması amacıyla başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Haberler 07.06.2019 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nusaybinde bulunan Dünyann ayakta kalan en eski vaftizhanesi kabul edilen Ortodoks Mor Yakup Kilisesi ile bitiiindeki Hz. Muhammedin 13üncü kuaktan torunu Zeynel Abidinin adn tayan türbe ve caminin bulunduu alan, 2014 ylnda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnd. lçede 2016 ylnda çkan olaylar nedeniyle ilan edilen sokaa çkma yasann 14 ay sonra kaldrlmasnn ardndan, ayn avluda iki büyük din için önem tayan iki kutsal mekna ev sahiplii yapan alann Dünya Miras Asl Listesine alnmas amacyla çalmalar hzlandrld.

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoan, sa tarafnda Hz. Muhammedin 13üncü kuaktan torunu Zeynel Abidinin makam olan cami, yannda ise Mor Yakup Kilisesi ve bir katedral alan bulunan bölgede Nusaybin Kültür nanç Park Projesinin son aamasna gelindiini aktard. Erdoan, ta içilii ve mimari özellikleri ile ünik (tek, ei olmayan) olan vaftizhane, katedral ve iki dinin ibadethanelerinin kompleks biçimde bir avlu içerisinde bulunmasnn çok anlaml olduunu ve Geçmite bir arada yaayabilmiiz. Bundan sonra da neden yaamayalm? Farkl düünüp, farkl inanabiliriz ama birlikte yaanabilir bir dünya herkese yeter mesajn verdiini söyledi. Mardin Müzesi Müdürü Erdoan, sözlerine öyle devam etti:

Bu yaplar, kalntlar ile birlikte Nusaybin Okulu olarak bilinen tarihteki ilk üniversitenin bulunduu, aslnda kültür medeniyetlerinin beii olan bir arada yaama kültürünün izlerini, hafzasn bugüne tayan en önemli iki yap. 4 yüzyl balarnda yaplan ve vafizhane olarak yapldna ilkin yazt bulunan Mor Yakup Kilisesi, ayakta kalm dünyann en eski vaftizhanesi. 8inci yüzylda kiliseye çevrilmi. Bu alan, 15 Nisan 2014te alnan kararla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde. Dicle Kalknma Ajansndan alnan proje ile yap restore edilmeye baland. Vakflar Bölge Müdürlüü cami ksmnda restorasyonu tamamlad. çevre düzeni ile ilgili bu yl balatlan kaz ve restorasyon çalmalar tamamlandnda ise Nusaybin de UNESCO Dünya Miras Listesine girecek.

Müze Müdürü Nihat Erdoan, farkl din ve inançlardaki insanlarn bir arada, hogörü ve tahammül içerisinde yaad alann, somut olmayan deerleri ile birlikte UNESCO deerlerini tadn kaydetti.

NELER YAPILIYOR?

Mor Yakup Kilisesi ve yanndaki Zeynel Abidin Cami Kompleksinin birlikteliinden yola çklarak iki dini kapsayan Kültür ve nanç Park tasarland. 2000 ylnda Nusaybin Belediyesi ve Diyarbakr Müzesi ortakl, çEKÜL Vakf, Süryani Vakflarnn destei ile kilise yapsnn etrafnda temizlik ve kaz çalmalarna baland. 2006 ylndan bu yana Mardin Müzesinin üstlendii çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanlnn destei ile büyüdü. 2007 ylnda kilise ve cami arasna yaplan betonarme evler kamulatrlp yklrken iki alann bütünlüü saland. 2017 ylna kadar 5 bin metrekarelik alanda yaplan kaz çalmalar sonucunda, Mezopotamyann en büyük kiliselerinden biri olan ve Metropolit Mor Yakupun çabalaryla MS. 313-320 yllar arasnda ina edilen ünlü Nusaybin Katedralinin kalntlarna ve Ortaçada bu alana yerleen Müslüman topluluklara ait sivil mimari yaplar ile birçok tarihi esere ulald.

Mardin Müzesinin bavurusu ile bu alan, 5 yl önce UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesine girdi. Asl listeye girebilmek için Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Cami Kompleksi alannn, bütünsel olarak turizme kazandrlmas amaçlanrken kilise yapsnn restore edilmesi, aça çkan kalntlarn konservasyonun yenilenmesi ve ortak gezi güzergah için gereken çevre düzenlemesinin yaplmas hedeflendi.

Ana Sayfaya Git