İki yaka birleşti

"Bu köprü sadece iki yakayı bir araya getiren değil özellikle Türkiye'nin İran ve Irak ile olan ticari ilişkilerinde taşımacılıkta da önemli bir yere sahip olacak"

Haberler 19.08.2019 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinde yapm süren ve Türkiyenin en uzun köprülerinden biri olacak Hasankeyf-2 Köprüsünün iki yakas birleti.

Hasankeyf ilçesinde yapm devam eden ve bölünmü yoldan oluan köprü üzerinde yaya geçii de yer alacak.

Ayaklar 42 metre derinlie kazlan fore kazklar üzerine ina edilen ve 6 yldr aralksz süren çalmalarn ardndan 14 aya tamamlanan köprünün inasnda sona gelindi.

850 milyon liralk bütçeyle yaplan bin 80 metre uzunluunda, 26 metre geniliinde ve 105 metre yüksekliindeki köprünün her bir kolonu, bin 800 ton demir ve 10 bin metreküp beton kullanlarak ina edildi.

Tek eridi birleen Hasankeyf-2 Köprüsü, tek yönlü olarak eylül aynn sonunda hizmete açlacak. Köprünün dier yönü ise kalan 20 metrelik bölümünün ve dier çalmalarn tamamlanmasyla yl sonunda hizmete girecek.

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, AA muhabirine yapt açklamada, köprü ve tünelin hem Batmann hem de Türkiyenin Orta Douya açlan kaps olacan söyledi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinin Orta Douya ve Mezopotamyaya açlan köprüde son aamadayz. u an itibaryla köprüde son 20 metreye ulatk. En son balantlar yapldktan sonra, dengeli konsollarn birletirilmesi, halatlarn çekilmesiyle birlikte eylül ay sonunda ulama açacaz. diyen Koç, köprünün ilçe turizmi açsndan da önemli olduunu belirtti.

Koç, turistleri köprü üzerinden konforlu bir ekilde ehre ulatracaklarn vurgulayarak u bilgileri aktard:

Bu köprü sadece iki yakay bir araya getiren deil özellikle Türkiyenin ran ve Irak ile olan ticari ilikilerinde tamaclkta da önemli bir yere sahip olacak. Gercü istikametine gittiimizde hzla devam eden iki adet tüp tünelimiz var. Bu tüp tünellerin de yl sonuna doru bitmesini bekliyoruz. Böylece burada güvenli, bölünmü bir yoldan ulam hzla salamay hedefliyoruz. Suyun dolmasyla birlikte burada bir göl olacak. Köprümüz göl manzarasna akabinde de tarihi eserlerimizin de görülebildii bir manzaraya sahip olacak. Sabrszlkla o günleri bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git