İkinci el araba fiyatına güvercinler podyuma hazırlanıyor

Diyarbakır'da aralarında ikinci el araba fiyatına olanların da yer aldığı güvercinler podyuma çıkmaya hazırlanıyor.

Haberler 12.11.2017 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsanln teknoloji ile henüz tanmad dönemlerde askeriyeden ticarete haberleme amaçl kullanlan posta güvercinleri, iletiim araçlarnn çeitlenmesinin ardndan artk mesaj tamak yerine yarma amaçl deerlendiriliyor.

Diyarbakrda bu kapsamda düzenlenen Güvercin Festivali ise ikinci kez merakllarna kaplarn açyor.

Aralarnda 20 bin liraya kadar alc bulanlarn da yer ald 25 rktan güvercinler podyumda güzellik ve hünerlerini sergileyecek.

Geçen yl kentte ilk defa düzenlenen, büyük ilgi görmesi üzerine kapsam geniletilen festivale bu yl bölge illerinin yan sra stanbul, zmir, Antalya ve Bursa gibi çok sayda kentten de güvercin merakls davet edildi.

Külrengi, Gökela, Cigeri, Narinci, Atlas ve Zeytini gibi yerli 21 rk güvercinin yan sra bu yl anlurfadan 4 rkn eklenmesiyle 25 rktan yaklak bin güvercin yarmaya katlacak.

Güvercinseverleri bir araya getirecek yarmada hakem heyetince renk, kuyruk ve gagalarnn düzgünlüü, ayak yaps gibi fiziki özellikleri göz önünde bulundurularak dii ve erkek olmak üzere iki kategoride puan verilecek.

- Festivali uluslararas alana tamaya niyetimiz var

Kanatl Hayvanseverler Dernei Bakan Mehmet Batmaz, düzenledikleri festivalle güvercin kültürünü gelitirmeyi amaçladklarn söyledi.

Festivalde 25 rktan güvercinin özelliklerine göre yaracan dile getiren Batmaz, tüm Türkiyeden belirlenen rklarda güvercinle katlm salanacan aktard.

Batmaz, festivale katlm salayacak yaklak 500 güvercinseverin bin güvercin ile kente geleceini belirtti.

Festivalin kapsamnn her yl daha da genileteceklerini vurgulayan Batmaz, Türkiye ve dünyadaki güvercinleri Diyarbakrda bir araya getirip güzellik yarmas yapma niyetindeyiz. Diyarbakrdaki bu festivali uluslararas alana tamaya niyetimiz var. diye konutu.

- Diyarbakrn bütün kular rabet görüyor

Diyarbakrn bütün kular rabet görüyor. En çok rabet gören kularmz Gökela ve Külrengidir. Bunlarn fiyat bin ile 20 bin arasnda. diyen Batmaz, öyle devam etti:

Birinci kalite güvercin her yerde bulunmaz çünkü kolay kolay yetimiyor. Araba fiyatna bir ku çkarsa herkes almak ister ama sahibi satmak istemez çünkü o güvercin herkeste bulunmaz. O güvercinin zevki 10 arabann verdii zevkten daha güzel.

Batmaz, yarmada birinci seçilen güvercinin fiyatnn da katlandna dikkati çekerek, fiyatn 10 katna yükselebildiini vurgulad.

Birinci gelen güvercin fiyat bin lira ise 10 bin liraya yükseliyor. Bir de kupa veriliyor. Kupann manevi deeri çok büyük. çünkü kupa almak kolay deil. ifadelerini kullanan Batmaz, bu kupann kiinin torunlarna brakaca kadar manevi önem tadn anlatt.

- Güvercinler açk artrmayla satlacak

Festivalde ihale denilen açk arttrmayla güvercin satnn da gerçekletirileceini belirten Batmaz, yarmada ilk 3e giren kularn ise paha biçilemez olduunu ancak sahiplerinin satmak istemesi halinde ihaleyle satnn da mümkün olduunu dile getirdi.

Batmaz, güvercin merakllarn yarn gerçekletirilecek festivale davet ettiklerini aktararak, 12.00-24.00 saatlerinde yaplacak festivalde halk oyunlar ekiplerinin ve yerel sanatçlarn da sahne alacan sözlerine ekledi.

- Güvercinlerin ortalama fiyat 7 ila 10 bin arasnda

Festivalde güvercinlerini yartracak olan Müslüm Bayhan, küçük yalarda balayan bu meraknn 20 yldr sürdüünü belirtti.

Etkinlikle güvercinlerini Türkiyeye tantma frsat bulduunu anlatan Bayhan, festivalin her yl daha da gelimesini istediklerini söyledi.

Yaklak 100 güvercininin olduunu ifade eden Bayhan, u anda güvercinlerin ortalama fiyat 7 ila 10 bin lira arasnda deiiyor. Festivalde birinci gelip kupa alnca daha da deerli oluyor. dedi.

Bayhan, festivalde güvercinlerini açk artrmaya da sunacan, deerini bulmas halinde satacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git