İkizlerin traşı tamam!

DİYARBAKIR'da, 1998 yılında verilen ruhsatla yapımına başlanan ve 2003 yılında 'uçuş mania kriterlerinde uçuşlar için risk taşıdığı' gerekçesiyle yapımı durdurularak ruhsatı iptal edilen 22 katlı ikiz kulelerde 45 gün önce başlayan traşlama sona erdi.

Haberler 17.11.2016 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binalarn 10ar kat blok halinde kesilip, dev vinçlerle aa indirildi.

Diyarbakrda 13 yldr kentin her noktasndan görülen ve ikiz kuleler olarak bilinen 22er katl iki bina tralandktan sonra artk görünmez oldu.

Merkez Kayapnar lçesinde 1998 ylnda dönemin ilçe Belediyesinden ruhsat alan Polat inaat firmas, 16 ve 22 katl 8 binann inaatna balad. Binalarn yükselmeye balamas ile birlikte Diyarbakrda bulunan Hava Kuvvetleri 8inci Ana Jet Üssü Komutanlnn bavurusu üzerine, uçu güvenliini tespit için kalibrasyon uça ile 7 Kasm 2000 tarihinde kontrol yapld. Kontrol sonucunda inaatlarn belirlenen kriterden yüksek olduu ve bunun uçu güvenliini tehdit ettii belirtilerek, durumun düzeltilmesi için Diyarbakr Valiliine bavuruldu. Yaplan yazmalar ve sonucu Milli Savunma Bakanlnn da talebi üzerine Kayapnar Belediyesi, 2003 ylnda encümen karar ile imar plan deiikliine giderek uyumazlk konusu yerdeki kat yüksekliinin 63.50 metreden 34.90 metreye düürdü ve Polat naat irketine verilen ruhsat iptal etti.

HUKUK SÜREç YILLAR ALDI

Diyarbakrn ikiz kuleleri olarak bilinen 22 katl iki binay yapan Polat naat irketi, ald ruhsata göre inaat yaptn belirterek, Kayapnar Belediyesinin ruhsat iptal ve inaat mühürleme kararnn kaldrlmas için 2003te Diyarbakr Bölge dare Mahkemesinde dava açt. Mahkeme, inaatn tamamland gerekçesiyle Belediyenin mühürleme kararn iptal etti, inaatn 34.90 metresinden yukarsnn Belediye tarafndan kamulatrlarak yklmasna hükmetti. Kayapnar Belediyesi ve Milli Savunma Bakanl, Bölge dare Mahkemesinin bu kararn temyiz etti. 13 yl süren yarglama sonunda Dosyaya bakan Dantay 6nc Dairesi, alanda belirlenen mania kriterlerine göre yaplacak binalarn yüksekliinin 34.90 metreyi aamayacan, belediyenin bu nedenle imar plannda yükseklii 34.90 metreye indirdiini, ayrca yap kullanma izni verilmediini dikkatte ald.

45 GÜNDE KZ KULELERN 10AR KATLARI NDRLD

Dantay kararnda Diyarbakr kulelerinin 34.90 metreden yukardaki katlarnn Kayapnar Belediyesi tarafndan deil, inaat yapan Polat naat irketi tarafndan yklmasna karar verirken, yaplan itiraz da reddetti. Diyarbakr Valilii, Kayapnar Belediyesinin ykm kararn yerine getirmemesi üzerine, Yatrm zleme Koordinasyon Müdürlüünü (YKOB) devreye soktu. YKOB Müdürü Ömer Sönmezin hazrlad proje ve yapt ihale neticesinde tralama ihalesini Diyarbakr firmas MSK ald.

Bölgede ilk kez bu derecede yüksek bina tralanm olurken 45 gün önce dev vinçler ve bu ite uzman 50 kiilik ekiple ie balayan firma, uçu güvenliini tehlikeye soktuu belirtilen 10ar katlar blok halinde kesip dev vinçlerle aa indirdi. Diyarbakrda 13 yldr kentin her noktasnda görülen ve ikiz kuleler olarak bilinen 22er katl iki bina tralandktan sonra artk görülmez oldu.

Ana Sayfaya Git