İmam Abdullah'ın naaşı yeri yerinde

Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında baraj gölü sahasından çıkarılan türbesi ve zaviyesi gibi İmam Abdullah'ın müzede korunan naaşı da Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a dualar eşliğinde nakledildi.

Haberler 26.10.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesinde Ilsu Baraj ve HES Projesi kapsamnda baraj gölü sahasndan çkarlan türbesi ve zaviyesi gibi mam Abdullahn müzede korunan naa da Hasankeyf Kültürel Park Alanndaki Arkeoparka dualar eliinde nakledildi.

Türkiyede geçen yl ilk defa uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesinin ardndan mam Abdullah Türbe ve Zaviyesi, Artuklu Hamam, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Er-Rzk Camisi minaresi, Süleyman Han, Kzlar ve Koç camilerinin baaryla tanmasnn ardndan, baraj sahasnda kalan yöredeki türbe ve zaviyelerin de nakil çalmalar balad.

Tarihin, çevresel ve kültürel deerlerin korunarak gelecek nesillere aktarlmas için yürütülen çalmalar kapsamnda mam Abdullah Türbe ve Zaviyesinin tand Arkeopark alannda çevre düzenlemesi tamamland. O süreçte Hasankeyf Müzesinde koruma altna mam Abdullahn naa da yeni yerindeki türbeye Batman Müzesi Müdürü eyhmus Genç, din adamlar ve arkeologlar gözetiminde dualarla tand.

- mam Abdullahn soyu Peygamber Efendimize dayanyor

Hasankeyf imam hatibi Abdulhalim nanç, AA muhabirine yapt açklamada, mam Abdullahn Hz Muhammedin soyundan geldiini belirtti.

mam Abdullahn soyu Peygamber Efendimize dayanyor. Hz. Alinin torunu. Zamannda buraya irad için gelmi, burada metfun bulunuyor. diyen nanç, yeni yerine definin dualarla, dini vecibeler gözetilerek yapldn aktard.

nanç, mam Abdullah Türbe ve Zaviyesinin, çevresindeki 400 mezarla yeni yerine tandn dile getirerek Bugün de mam Abdullahn naan dualarla yeni yerine defnettik. Rabbim rahmetiyle onlara da bizlere de muamele eylesin. dedi.

- Eski yerinden 50 metre yükseklikte, 1 kilometre uzaklkta

Tayc firma yetkilisi arkeolog Veysel Ylmaz ise mam Abdullahn naann defnedilmesiyle 2018 ylnda balayan bu tama sürecinin tamamlandn belirtti.

Türbenin ziyarete açk olacan ifade eden Ylmaz, mam Abdullahn naann eski yerinden 50 metre yükseklikte ve 1 kilometre uzaklktaki yeni yerine nakil ilemi böylece tamamlanm oldu. diye konutu.

- 5 türbe daha nakledilecek

Baraj gölü sahasndan çkarlacak Yukanna, Haydar Baba, eyh Sevinç, eyh Ali ve eyh Sultan türbelerinin de önümüzdeki süreçte nakil çalmalar gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git