İmam kusurlu!

DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesine bağlı Karaağaç Köyü'ndeki yatılı Kuran Kursu'nda 1 Aralık 2015'te meydana gelen, 6 öğrencinin yanarak yaşamını yitirdiği, 6 kişinin de yaralandığı yangınla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.

Haberler 08.12.2016 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp lçesine bal Karaaaç Köyündeki yatl Kuran kursunda 1 Aralk 2015 günü saat 02.00 ve 02.15 arasnda çkan ve Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat çankaya, Serhat Sancar, ahin Kahraman ve Sabahattin Altun adl 6 çocuun yanarak ölmesine, 6 çoçuun da yaralanmasna neden olan yangn ile ilgili yürütülen soruturma kapsamnda hazrlanan bilirkii raporu ortaya çkt.

Akdeniz Üniversitesinden 4 öretim elaman tarafndan hazrlanan bilirkii kurulu raporunda çarpc tespitler yer ald. Soruturmada tek üpheli olan Faruk Ikn ifadesine de yer verildii bilirkii raporunda öyle denildi:

Faruk Ik, Diyanet leri Bakanlna bal kadrolu imam pozisyonunda Kuran Kursu öreticisi olarak Eylül 2015ten beri görev yaptn söyledi. Ik, 2011 ylnda inaa edilen binann ruhsatnn olup, olmadn, arazinin tapulu olup olmadn bilmediini söyledi. Ik, kursun elektrik tesisatnn hangi firma tarafndan yapldn bilmediini, elektrik aboneliini bavurusunda bulunulduunu düündüünü ancak binada elektrik sayacna rastlanmadn görev yapt sürede kursa elektrik faturasnn gelmediini söyledi.

ELEKTRK TERTBATI VE PANOSU YÖNETMELE UYGUN DEL

Eitim verilen kursun Müftülüe kaytl gündüz eitim verme belgesine sahip C snf Kuran kursu olduu, Ikn göreve baladktan 15 gün sonra Kulp Müftüsü ile görüüp, kursu yatl hale getirmek isteini sözlü olarak bildirdii belirtilen bilirkii raporunda öyle denildi:

Yangn raporu, Jandarmann verdii raporlar, verilen ifadeler ve elektrik tertibatnn ve panosunun Elektrik Piyasas Tüketici Hizmetleri Yönetmelii ve Elektrik iç tesisleri yönetmenliine göre uygun olmad göz önüne alnarak, yangnn elektrik kaynakl olduu, Kalorifer sisteminin var olduu, ifadelerden kazann aktif olarak stma tesisat, sisteminin çalt, yangn olaynn meydana geldii yerde 2 adet elektrikli stc ve 1 adet elektrikli radyatör bulunduunun tespit edilmesiyle ya kalorifer tesisatnn yetersiz kald ya da hiç çalmad teknik olarak ortaya çkmaktadr. Her iki durumda da kurs yöneticisi Faruk Ikn görevinin ifas için gerekli dikkat ve özen yükümlülüüyle görevini ihmal ettii tespit edildi.

YATILI STATÜSÜNE GEçMEDEN YATILI KALMALARINA ZN VERLM

Bilirkii raporunda, 6 kiinin yanarak ölmesine neden olan Karaaaç Kuran kursunun yatl Kuran kursu statüsüne yasal olarak geçmeden kursta örencilerin bazlarnn gelii güzel ekilde kaytlar bile tutulmadan yatl olarak kalmalarna izin verdii belirtilerek, Kömür yaktl kalorifer kazannn yatl kalan örencilerden biri tarafndan yakld, eitim almayan kiiler tarafndan kazann yaklmasna müsaade edildii, belirtilen hususlar göz önüne alndnda kurs yönetici Faruk Ikn örencilerin gece kursta yatmalarna müsaade etmesi, buna bal olarak elektrik kaynakl, yangn olayna bal 6 kiinin hayatn kaybeden olayda birinci derecede asli kusurlu olduu görü ve kanaatindeyiz denildi.

Kusur bakmnda Karaaaç Kuran Kursunun elektrik tesisatn yapan firma ile Muhtarlk htiyar Heyetinin, kursun kurallara uygun olarak ina edildiini tespitinin ilgili makamlarca yaplmasn salamak üzere bir bavurunun yaplmadndan bu yangn olaynn meydana gelmesinde 2nci derecede tali kusurlu olduklar görüü bildirilen bilirkii raporunda, ilçe müftüsü ile ilgili ise öyle denildi:

Kulp lçe Müftüsü Selahattin Özçelikin Karaaaç Köyündeki Kuran Kursunda 16 Kasm 2015 günü rutin kurs denetlemesi yapt ve denetleme raporu hazrlad görülmütür. Ancak hazrlanan denetim raporunun matbu bir form olduu ve bu denetlemenin kursun fiziki artlarna kurs öreticilerine, personellerine yönelik olduu kursun fen ve salk kurumlarna uygunluu belirleyecek ve uygunsuzluklar ortaya çkarlabilecek nitelikte bir denetim olmadndan müftünün bu teknik kontrollerle ilgili mevzuatta bir yükümlülüünün olmadndan olayn meydana gelmesinden bir kusurunun olmadn kanaatindeyiz.

Ana Sayfaya Git