İnşaat alanları güvenlik yoksunu

Diyarbakır'da, İnşaat Mühendisleri Odası ile İş Sağlığı Güvenliği uzmanları, bazı inşaatların etrafının açık olması ve inşaatlarda güvenlik tedbirlerinin alınmamasının tehlikeye davetiye çıkardığını belirtti.

Haberler 25.06.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, baz inaatlarn etraflarnn açk olmas ve güvenlik tedbirlerinin alnmas tehlike davetiye çkaryor. Vatandalar, kentte hemen her gün i kazalar ve intihar vakalarnn yaand inaat alanlarnda güvenlik önlemlerinin arttrlmasn istedi.

Tedbir alnmayan inaatlar tehlikeye neden olabilir

naatlarda güvenlik zafiyetinden kaynakl intihar ve i kazalar ile ilgili bilgi veren Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii naat Mühendisleri Odas Diyarbakr ube Bakan Nihat Noyan, tedbir alnmayan inaatlarn tehlikeye neden olabileceini söyledi. Noyan, naatlarda temel kazas yaplmadan önce çevre güvenliinin alnmas lazm ve uzman ve orada çalmaya yetkisi olmayan kiilerin inaat alanna girmesi kesinlikle engellenmelidir. Bunun için gerekli tedbirlerin alnmas lazm. Bu çevrenin çitle kapatlmas, duvar örme veya tel örgülerle kapatlmas gibi deiik metotlarla önlem alnabilir. Ama inaat alannda kaz yaplmadan önce çevre güvenliinin alnmas sonras kazya geçirilmesi gerekir. Bunlar yaplmad taktirde kazalara sebebiyet verileceini ve sivil ölümlerin yaanabilecei geçmite görüldü. te kimi yerde kanalizasyon çukuruna düerek sivil insanlarn ölümüyle sonuçlanan kazalar yaand, kimi yerde ise ilgisiz insanlarn inaatlardan dümesi sonucunda ölümler yaand ve buna benzer birçok örnei gösterebiliriz dedi.

nsanlarn hayatlar söz konusu

veren ve içilere de çarda bulunan Noyan, güvenliinin ve disiplinin sürekli klnmas lazm. Bu öyle ya da böyle olacak bir konu deil. nsanlarn hayat söz konusu diyebiliriz. verenlerin kazalara sebebiyet verilmemesi adna tedbir almas ve uzman kiilerin görülerinin dna çkmamas gerekiyor diye konutu.

naatlarn çevresinin açk olmas intiharlara sebebiyet veriyor

B Snf Sal ve Güvenlii Uzman Nurullah Acar da inaatlarda son günlerde yaanan olaylarla gündeme geldiinin takipçisi olduklarn söyledi. Acar, Diyarbakrdaki inaatlarn en büyük skntlar inaat yaplrken çevresinin kapal olmamas, bu hem inaat çalanlar açsnda hem de normal sivil vatandalar için çok büyük bir tehlike arz ediyor. naat yapld zaman çevresinin kapl olmas bizim bir söylemimiz deil, bu çalma Bakanlnn yönetmenlik kanununda yer alyor ve zorunludur. naatn d cephesinin kapal olmas durumunda normal sivil vatandalarn oraya baktnda bir inaat var anlamas gerekiyor. Açk olduunda intihar ve benzeri olaylar yaanmaktadr. Zaten inaatlar çok tehlikeli snfnda yer alan i yerleridir. Hiçbir ey yapmasanz bile inaatn çevresinde bulunduunuzda yukardan ta ve kalp tahtalar düüyor ve her türlü tehlikesi vardr. Açk olduunda geçtiimiz gün yaanan olayda bir vatanda intihar etmiti. Bunun en büyük nedeni ise inaatn çevresinin açk olmasdr eklinde konutu.

çiler, güvenlii kültür haline getirmesi gerekir

Bunun önüne geçilmesi için mutlak tedbir alnmasnn zorunluk olduunu belirten Acar, öyle devam etti:

kazalar ve intiharlar önlemek için, inaatn çevresini bariyerlerle kapatabilirsiniz. Sal ve Güvenlii Uzman olarak, inaatlarda en büyük etken verenleredir. verenlerin i sal ve güvenlii hizmetlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Burada büyük i iverenlere düüyor, son çalanlara düüyor. Bizler Sal Güvenlii Uzman olarak yaplmas gerekenleri iverenlere ve içilere söyleriz. Bunu rapor haline de getiririz. Ama ondan sonra bu sözün havada kalmas var, faaliyete geçirilmesi var ve ilenmesi var. En büyük kazaya maruz kalanlar içilerimizdir. Onlarnda i sal ve güvenliini kültür haline getirmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git