İslam Alemi İlimle Kurtulur

Siirt’te Molla Halil Es-Si'irdi sempozyumunda konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, İslam aleminin içinde bulunduğu durumdan ilme sarılarak çıkılabileceğine dikkat çekti.

Haberler 05.05.2018 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Üniversitesinde yurt dndan birçok akademisyenin ve ilim adamnn katlmyla Uluslararas Molla Halil Es-Siirdi sempozyumu düzenlendi.

Prof. Dr. hsan Süreyya Srma bakanlnda düzenlenen sempozyumun amac Molla Halilin ilmi kymetini ortaya çkarmak, eserlerinin akademik camiada tannrln arttrmak ve dou medrese gelenei üzerindeki etkisini gerçek anlamda takdir etmek amacyla Molla Halil Es-Si irdi sempozyumu düzenlendi.

Molla Halil Es-Si irdi, önemli Osmanl limlerinden ve ark medrese geleneinin temel halkalarndan biridir. lm ve tasavvuf eitimini doduu yer olan Bitlisin Hizan yan sra Van, Siirt, Cizre, Musul ve mdiyye gibi bölgelerde alan Molla Halil, tedrisat faaliyetlerinin çounu Siirtte yürütmü ve bundan ötürü Es-Si irdi nispetiyle anlmtr.

Molla Halil Es-Si irdi telif, erh ve haiye geleneinin son temsilcilerindendir. Bu sempozyumda, Molla Halilin ilm mirasnn kefedilmemi yönlerinin, akademik bir perspektifle gün yüzüne çkarlmas hedeflenmektedir. Sempozyumda Molla Halilin tarih ahsiyeti, ilm kiilii, eserleri ve etkilerini konu alan bildirilere yer verilecek

Bölgenin ve ülkenin en önemli ilmi deerlerinden ve ark medrese geleneinin önde gelen ahsiyetlerinden biri olan ve asl ismi Halil b. Hüseyin Es-Si irdi El-Ömeri El-Kürdi E-afii olan Molla Halil Es-Si Si irdi, 1750 ylnda Bitlis yaknlarnda Hizanda dodu. 1843 ylnda Siirtte vefat etti

Siirt Üniversitesi lahiyat Konferans salonunda düzenlenen Sempozyum saat 09.00da Ensar cami imam sa utlu hocann Kuran tilaveti ile balad.

lme sarlrsak problemler içerisinde olan slam lemi kurtulur

Açl konumasn yapan Prof. Dr. hsan Süreyya Srma, sempozyuma katlan ilahiyat örencilerine seslenerek; çamzn gelimi imknlarnn oldukça fazla olduunu ve bu imknlar kullanarak ilmi daha ileri seviyelere götüre bileceklerinin altn çizen Srma, slam ülkelerinin kurtuluu buna bal olduunu söyledi.

Gençlerimizin çamzn imknlarn kullanarak ilimi daha ileri seviyelere tayabileceklerini söyleyen Srma, Biraz önce Kuran- Kerimi dinledik o Kuran anlatmak için yüzbinlerce lim yetimitir. Bir tanesi bizim hemerimiz olan Molla Halil Es-Si irdi, tabi bilhassa örencilere unu söylemek isterim ki bakn iki asr önce yaam olan bizim bu bölgenin bir köylüsü bu kadar büyük bir ilme ulaabiliyor ve dünyadan bu kadar limi getirebiliyor. çamzn bu kadar gelimi imknlar ile sizin bu ilmi daha ileri götürmeniz lazm, slam ülkelerinin kurtuluu buna baldr. Eer biz ilme sarlrsak; sadece bizim memleketimiz deil, bu gün problemler içerisinde olan slam lemi de kurtulur. eklinde konutu.

Siirt 12 bin yllk tarihi olan kadim bir ehir ve içerisinde birçok ilim ve kültürel deer yetitirmi bir kent olduunu söyleyen Vali Ali Fuat Atik, bugüne kadar tantlmam ilim adamlarnn olmas bizim büyük bir eksiimiz olduunu, bu anlamda Siirt Üniversitesinin yapm olduu çalmalar önemsediini ve düzenlenen sempozyumun deerlerimizin gelecek kuaklara aktarlmas noktasnda çok önemli bir çalma olduunu söyledi.

mkn verilirse nice Molla Haliller yetiecektir

Cumhuriyetin kurulmasyla birlikte medreselerin kapatldn, dedesi Molla Halilin ilmin yok olmamas ve gelecek nesillere aktarlmas için maaralarda ki snaklarda ders verdiini dile getiren Spatullah Sevgili, imkan sunulmas halinde Kürt ve Türk gençlerinden nice Molla Haliller yetieceini söyledi.

Sevgili, Dedemin Siirti tercih etmesinin sebebi ilmin deerinin en az olduu ve dünya menfaati bulunmad için Siirti tercih etti. Fakat Allaha hamdolsun her ne kadar o dönemde ilmin deeri almadysa da u anda Molla Halilin bereketiyle Siirt medreseleri ile anlan bir ilim ehri olmutur. O dönemde Molla Halil isimleri, Molla Mahmut Es-Siirdi, Arap, Molla Mustafa Ali Halenzeli, ey Hamit El Hasan Tillolu, eyh El Hazin, Baret eyhleri ve daha nice limler ondan icazet almtr. Molla Halilin kaybolan baz eserlerini yeenlerim Molla Hamit Sevgili ve Macit sevgili büyük bir çaba göstererek bizlere tekrar kazandrdlar. Bende 200 sene önce el yazmal olan ve okunaksz hale gelen tefsirini 2,5 senede olum Nimetullah Sevgilinin yardmlaryla yazdm ve slam lemine datld. Cumhuriyetin kurulmasyla medreseler kapatld ve o dönemde dedem Molla Halil, yer altnda yaptklar snaklar sayesinde ilim vermeye devam ettiler. Sadece bu ilmin gelecek nesillere aktarlmas için baya gayret gösterdiler. Ben inanyorum ki bugünde bu imknlar ve zeki talebelerimizle, ayet devletimiz bu medreselere el uzatrsa ben inanyorum ki nice Molla Haliller çkacaktr. eklinde konutu.

6 Maysa kadar sürecek olan sempozyuma yurt içi ve yurt dndan 125 akademisyen ve ilim adam katld.

Ana Sayfaya Git