İslam buradan Anadoluya yayıldı

Gönül Mimarları İnisiyatifi tarafından düzenlenen Diyarbakır'ın Fethi programına katılan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Diyarbakır'ın fethinin Anadolu'nun fethine açılan kapı olduğunu söyledi.

Haberler 28.05.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gönül Mimarlar nisiyatifi tarafndan Hazreti Süleyman Camii yerlekesinde düzenlenen Diyarbakrn Fethi programna katlan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Diyarbakrn fethinin Anadolunun fethine açlan kap olduunu söyledi.

Diyarbakr fethinin 1380inci yl dönümü münasebetiyle Merkez Sur lçesi Hazreti Süleyman Camii yerlekesinde Gönül Mimarlar nisiyatifi tarafndan düzenlenen program Muhittin Ekincinin okuduu Kuran- Kerim ile balad.

Program, Gönül Mimarlar nisiyatifi sözcüsü Hasan Yosunkayann açl konumasnn ardndan Hasan Nadirolunun okuduu Diyarbekir Fethi isimli iir dinletisi ile devam etti.

Tarih aratrmacs Abdulkadir Aslanolu Diyarbakrn Kutlu Fethi konulu konuma yapt. Konumasnda Diyarbakr fethinin tarihsel sürecinden bahsetti.

Diyarbakrn fethi programna katlan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak günün anlam ve önemine binaen konuma yapt. Dilipak, Diyarbakrn Anadoluda önemli bir pozisyonda olduuna dikkat çekerek, Diyarbakrn fethi Anadolunun fethine açlan kaps olduunu söyledi.

Dilipak, Diyarbakr, Anadolunun slamlama kapsdr, Malazgirttir, stanbuldur. Onun için burann fethini kutlarken kendi ehrinizin fetih günüymü gibi alglamayn. Bu sadece Anadolunun fethi de deil, slamn Balkanlara, Kafkaslara açlan kapsdr. Bugünkü Tacikistan Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan hepsi sizin ayaklarnzla yürüdüler. dedi.

slamn Anadoluya açlan kapsdr

Asl fethin klç ile deil ilim ile gerçekletiini belirten Dilipak, Diyarbakr, slamn Anadoluya açlan kapsdr. Hazreti Ömer döneminde buraya ilk gelen sahabiler klçlarn kuanp kafir kellesi kesmeye gelmediler, hak dini tebli edip karde olmaya geldiler. Cehennem çukurunun kenarndaki insanlar cehenneme odun yapmak için deil, cehennem ateinin kenarndan tutup onlar cennete kazanmak için geldiler. Asl fetih, büyük fetih, insan dirilten fetih budur. Bizler bir fethi alnmzn akyla kazandk. Onlar ordularla gelmediler, beyinleriyle ve yürekleriyle, ellerindeki kitaplarla geldiler ve asl fetih gerçekleti, bir gün inallah o fethi de kutlarz. ifadelerini kulland.

Diyarbakr, dou ile batnn cepheletii yerdir

Diyarbakrn önemli bir yerde olduunu vurgulayan Dilipak, Buras batnn dousu, dounun da batsndaki yerdir. Tarihin kavak noktalarndan birinde bulunuyorsunuz. Siz tarihin yaayan tanklarsnz. Dou ile batnn cepheletii bir yerdesiniz. Bugün banza gelen felaketlerin asl sebebi bu hakikatleri anlamada ve Müslümanca çözüm üretmede ki karlatmz zorluklardr. Bu iin üstesinden gelemediimiz içindir. Dünyann bütün milletleri burada, herkes bu topraklar üzerine hesap yapyor. Buras Anadolunun slamlama kapsdr. eklinde konutu.

Konumann ardndan Grup Tillo Türkçe ve Kürtçe ilahi ve ezgiler seslendirdi. Program verilen iftar yemei ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git