İsotun 'acı' serüveni başladı

Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin "olmazsa olmazı" isot, kavurucu sıcakta zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Haberler 26.08.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zengin yemek kültürüyle Türkiyenin öne çkan kentlerinden anlurfada, tad, rengi ve kokusuyla birçok yemee lezzet katan, çi köftenin olmazsa olmaz isot, kavurucu scakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan tezgahlardaki yerini alyor.

GAP ile birlikte sulu tarmn yaygnlat anlurfada ilkbaharda ekilen, bakm ve sulamann ardndan austos ay banda hasat edilmeye balanan krmz renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.

sot üreticilerince pazarlardan veya tarlalardan satn alnan biberler, çalan kadnlar tarafndan ykandktan sonra saplarndan ve çöplerinden ayklanyor. Elle parçalandktan sonra makineden de geçirilip naylonlarn üzerinde bir süre bekletilen biberlerin, gün içerisinde günete tamamen kurumas salanyor. effaf poetlere konularak günee serilen biberler, istenilen renge göre koyulatrlyor.

Zaman zaman 40 dereceyi aan scak havaya ve biberin acsna ramen gün boyu mesai yapan isot içileri, kavurucu günele en lezzetli ürünü elde etmenin ve aile bütçelerine katkda bulunmann mutluluunu yayor.

Zeytinyayla harmanlanarak esiz bir tat ve parlaklk kazanan biberler, bu zahmetli ve ac dolu yolculuun ardndan mutfaklarn vazgeçilmezi olan isota dönüüyor.

Peygamberler ehrinin simgelerinden olan ve ünü Türkiyeyi aan anlurfann tescilli ürünü isot, yl boyunca küçük ev iletmeleri ya da baharatçlarn tezgahlarnda, kalitesine göre kilogram 30 ila 50 liraya alc buluyor.

Uzun yllardr isot üreticilii yapan sa Ikay, yapt açklamada, yaklak 32 yl önce babasnn balatt isot üreticiliini sürdürdüklerini söyledi.

lk balarda evlerin çatlarnda isot yaptklarn, ancak taleplere yetiemeyince tarla kiralayarak ilerini büyüttüklerini anlatan Ikay, bu yl yalardan dolay gecikmeli olarak üretime baladklarn ifade etti.

sot üretiminin scak havalarda yapldn ve yaklak 4 ay sürdüünü anlatan sa Ikay, öyle konutu:

Biberler yetiince tarlalardan veya pazarlardan alarak getiriyoruz. Kadnlar sabah namazndan önce alana gelir ve ücret karlnda biberlerin temizliini yaparlar. Ardndan temizlenen biberler günee serilip kurutulduktan sonra makinelerde çekilip sata hazr hale gelir. Bu sene yalarn uzun sürmesi nedeniyle çiftçilerimiz geç ekim yapt için istediimiz gibi olmad, bu nedenle de ya biber fiyat geçen seneye göre biraz yüksek. Fiyatlar yüksek olunca isotun da bu yl fiyatnda art olacak. Talep çok ama ürün az olduu için karlamakta zorlanyoruz. Geçen yl 20 ila 40 liraya satlan isotu bu yl 30 ila 50 liraya satmay düünüyoruz, çünkü ürün az talep çok olunca fiyatlar artyor. Burada ürettiimiz isotlar genelde kentteki esnafa ve il dndan talep eden vatandalarmza ve tüccarlara satyoruz. nallah amacmz ürünlerimizi yurt dna pazarlamak, bunun için çalyoruz.

Annesiyle birlikte biber temizleyen 13 yandaki Tuba Acar ise yaz tatilinde scak olmasna ramen severek iini yaptn ve hem harçln kazandn hem de aile bütçesine katkda bulunduunu söyledi.

çiftçilerden Bekir Paç da yaklak 9 yldr kiralad tarlada biber yetitirdiini belirterek, bu yl fiyatlarn yüzlerini güldürdüünü dile getirdi.

Geçen yl biberde zarar ettiini, ancak bu yl biberin fiyatnn ve kalitesinin sevindirici olduunu anlatan Paç, çok ükür biberleri toplayp satmaya baladk. Talep oldukça fazla ve yetimekte zorlanyoruz. Günlük olarak topladmz biberleri pazara götürüp 2-2,5 liraya satyoruz. Bu sene havalardan dolay hasat gecikmeli de olsa verim bizi mutlu etti. diye konutu.

Ana Sayfaya Git