İsotun ‘acı’ yolculuğu

Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.

Haberler 24.08.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Haliliye ilçesine bal Srrn Mahallesinde oluturulan alanda biberi isota dönütürme serüveni balad. Yakc scan yan sra biberin acsnn etkisiyle de mücadele eden isot üreticileri ve kadnlar, elle parçaladklar biberi makineden geçirip örtülerin üzerinde kurumaya brakyor. Sabahn erken saatlerinde balayan isot yapm çalmas saat 19.00a kadar sürdürülüyor. Hem Urfa salças hem de kuru biberin üretildii alanda fiyatlar ise kalitesine göre 35 ile 45 lira arasnda deiiyor.

Scak havada isot krma çalmas yapan Fikriye Ylmaz, Sabah saat 09.00da buraya geliyoruz. anlurfada hava çok scaktr. Biz de bu scakta isot temizleme iini yapyorum. sot ii çok zordur. Günde 15 çuval isot temizlemesi yapyoruz. sotun çuvaln 2,5 lira ücretle yapyoruz dedi.

Mecburen scaa ve acya katlanmak zorundayz

klim koullar ve çiftçilerin masraflar artndan dolay isotta bu yl rekoltede düü olduunu belirten anlurfa sot Üreticileri Kooperatif Bakan Murat Mermer, anlurfada isot serüveni balad. Bu yl isot yapmna biraz geç baladk. klim koularndan dolay maduruz, fazla ya almas sebebiyle tarlalar çamur oldu. sot geç ekildii için hasad da geç balad. sotun en büyük zorluu scak havada yaplyor olmasdr. Scak da olmasa isot elde edilemez. Mecburen scaa ve acya katlanmak zorundayz. sotta bu yl rekoltede düü var. Üreticinin masraflar çok olduu için bir azalma oldu. çiftçilerin bu etkisi bize de yansd. Biber u an 2,5 liradr. sotun yapm aamalar, ilk gün içiler isotu krar. sot bir gün boyunca sergide serilir, Terletme, kurutma gibi aamalardan geçildikten sonra pul biber haline gelir. sotun üç aamas var. Temizleme, terletme ve ilemedir. Birinci isot Urfa biberi 35 ile 45 lira arasnda deiiyor. 400-500 kii bu alanda isot çalmas yapyor. Bizim yer olarak ciddi skntlarmz var. Bize yeni yerlerin tahsis edilmesi gerekiyor. sotun daha hijyenik daha güzel alanlarda yapmak gerekiyor. Hedefimiz halka daha iyi isot sunmaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git