İsraf toplumsal bir yıkımdır

İsraf İslam'a göre "haram" olduğu gibi, toplumsal bir yoksullaşmaya da sebebiyet veren en büyük etkendir. Peki. İsrail hayatımızın nerdesinde? söz haber ekibi, bunu Diyarbakırlı vatandaşlara sordu. Halk; "Akıldan israf ediyoruz" diye, yorumladı.

Haberler 31.05.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çok geni bir yelpazede deerlendirilebilecek olan israf kavram insanolunun çok önemli bir sorunu. Sonucu hep zararla biten israf, insanmz ne derece etkiliyor? Maddi ve manevi anlamda iki ana bölüme ayrlan israfa ilikin Diyarbakr Söz Gazetesi ekibi, vatandalarn görülerini derledi.

AKILDAN SRAF EDYORUZ

Tahsin Ural, sraf çok yönlüdür. Maddi yönden israf manevi yönden. Yiyecekten israf, giyecekten israf, bunlar çok geni kapsamldr. Ülkemiz öyle çok israfl bir ülke deil. Öyle anlatld gibi israf yaplmyor. Milyonlarca insanlarmz çöplerde ekmek topluyor, eski elbiseler toplayp giyiyorlar. böyle bir vaziyet varken ben bizim ülkemizde israf olaynn olduunu düünenlerden deilim. Ülkemizin yüzde doksan fakir. Öyle ahm ahm lüks hayat içinde deiliz ki israf yapalm. Dinimizde de israf oluyor. dini konularda da israf oluyor. bu kadar camilerimiz var ama üretken bir ey anlatlamyor. Peygamber Efendimiz Hz Muhammedin (S.A.V) hayat hep anlatlyor. biz zaten bunu çocukluktan beri biliyoruz. altm yama geldim hala peygamberimizin hayat anlatlyor. srailoullar yaratyor, üretiyor. Yüce Allah bu akl sadece Yahudilere mi verdi, demek ki biz akldan israf ediyoruz. Giyecek içecekten israf etmiyoruz. Ben hayatmdan israf ettiimi düünüyorum üretken olamadm sekiz çocuk babasym aklm sadece çocuklarm devlet kapsnda bir ie yerletirmenin gayesi için kullandm, hlbuki çok yanl bir olay çocuklarmn üretken olmas lazm, kendilerinin ekip biçmesi lazm. Camideki imamlarmzda böyle anlatmyor anlattklar eylerde can skc eyler.

DNMZDE SRAF HARAMDIR

Abdurrahman Dabanolu, Dinimizde israf haramdr. Dinimiz diyor ki nehrin kenarnda bile olsan ihtiyacn kadar olan suyu kullan. En büyük israfta bana göre otellerimizde yaplyor. Açk büfede yemeklerimizin yars çöpe gidiyor. sraf hat safhada milyonlarca ekmek atlyor, bunlarn önüne geçilmesi gerekiyor. Ben mümkün mertebe dikkat ediyorum ama evde çocuklar israfa kaçyor ba edemiyorum.

SRAF YÜZÜNDEN EVMDE BLE HUZURUM YOK

Ylmaz Engin, sraf yüzünden evimde bile huzurum yok. Bir tabak ykanyor yarm saat su akyor, ben söylendiim zamanda laf da ben yiyiyorum. Bakyorum oturduumuz oda dnda bile dier odalarda gereksiz yere klar açk, uyardmda ise sen her eye çok karyorsun diyorlar yani ben bu israftan çok dertliyim. Eim ekmei torba torba atyor kapnn önüne görüyorum ama benim hanma ispat ettiremiyorum. Yiyilenlerin dörtte birini yiyip dier dörtte üçünü çöpe atyorlar. sraf mevzusu yüzünden eve doru düzgün gittiim yok.

NSANLARIMIZ SRAFLA çL DILI

Havva Kesiciolu, Günlük hayatta dikkat etmeye çalyorum ama insanlarmz israfla içli dl olduklar için onlarn dnda kalm oluyoruz. Garip görünüyoruz. Mesela insanlara suyu israf etmeyin dediimizde parasn ben veriyorum diyorlar aslnda o su, parasn verip de o saat ona ait olabilir ama o su bütün dünya insanlarna ait genel bir ey.

HANIMLAR DAHA çOK SRAFA KAçIYOR

Sevda Arslan, Kendi evimden örnek vermek istiyorum. En basitinden bulak ykadm zaman bile bir barda ykayp musluu kapatyorum. Sonra dierine geçince tekrar açyorum tabi bu benim yaknmdaki insanlara tuhaf geliyor. çok varlkl olsam bile yine yaparm bunun maddiyatla bir ilgisi yok. Bana etrafmdakiler sen çok dikkat ediyorsun faturalarn yüksek gelmesin diye mi yapyorsun diyenler oluyor ama ben israfa kaçmamak için yapyorum. Telefonla konuurken de, TV izlerken de özen gösteriyorum zamanmdan gitmesin diye. Hanmlar daha çok israfa kaçyor. öyle ki ben bir ayakkab alrken dier arkadalarm her kyafetlerine göre ayakkab alyorlar sonrada kredi kart borcumuz çok diyorlar bence buna hiç gerek yok. htiyaçtan fazlas doru deil her zaman orta yolda olmak daha dorudur.

BO ZAMAN HARCANIYOR

Necat çetin, sraf denilince aklma insann sosyal hayat en güzel ekilde yaamas geliyor. Örnein insanlar en güzel zamanlarn teknolojiyle harcyorlar bir sohbet muhabbet yok, bo bo zaman harcanyor. Diyarbakr iklimi scak bir iklim dolaysyla su israf çok oluyor.

SU SRAFI DAHA SIK YAPILIYOR

Elif hanm, sraf denilince herkesin aklna genel itibariyle ekmek israf geliyor. Ama en fazla israf ettiklerimiz arasnda aslnda su geliyor. Herkes daha dikkatli davranrsa önüne geçilebilinir.

Ana Sayfaya Git