"İstinaf"a yeni düzenlemeler geliyor

Adalet Bakanlığınca hazırlanan kanun tasarısı taslağının yasalaşmasıyla istinaf mahkemelerinde ihtisaslaşmanın sağlanması, yargılamaların kısa sürede tamamlanması amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

Haberler 27.02.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnca hazrlanan kanun tasars taslann yasalamasyla istinaf mahkemelerinde ihtisaslamann salanmas, yarglamalarn ksa sürede tamamlanmas amacyla yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

Adalet Bakan Bekir Bozdan talimatyla hazrlanan, kamuoyunda stinaf olarak bilinen Bölge Adliye ve Bölge dare Mahkemelerinin daha etkin çalmalarnn salanmas amacyla çeitli düzenlemeleri içeren kanun tasars tasla tamamland.

Babakanla gönderilen taslan yasalamasyla, tüm ceza ve hukuk dairelerinin bakanlarnn katlmyla toplanan Bölge Adliye Mahkemesi Bakanlar Kurulunun tekil yapsna son verilecek. Ceza Daireleri Bakanlar Kurulu ile Hukuk Daireleri Bakanlar Kurulu ayr ayr oluturulacak.

htisaslamann salanmas, mahkemelerdeki i birikiminin önlenmesi amacyla Bölge Adliye Mahkemesi hukuk ve ceza dairelerinin aralarndaki i bölümünü belirleme yetkisi Hakimler ve Savclar Yüksek Kuruluna (HSYK) geçecek.

Ek görevler verilecek Bölge dare Mahkemesi Bakan, kendisine dorudan bal olarak görev yapanlar hakknda disiplin cezas uygulama yetkisine sahip olacak. Bakanlar Kurulunun görevleri arasndaki hukuki veya fiili nedenlerle bir dairenin kendi üyeleri ile toplanamad hallerde ilgisine göre dier dairelerden üye görevlendirme görevi Bölge dare Mahkemesi Bakannn görevleri arasna alnacak.

- Uyumazlklarn doru ekilde çözümlenmesi amaçlanacak

Dantayda olduu gibi, uyumazln konusunun iki dairenin görevine girmesi halinde davann, ilgili dairenin istei üzerine, bu dairelerin birlikte yapaca toplantda karara balanabilmesi salanacak. Böylece, uyumazlklarn en doru ekilde çözümlenmesi amaçlanacak.

Bölge dare Mahkemelerinin istinaf mahkemesi olarak yaplandrlm olmas nedeniyle, bilgi ve belgelerin istenmesine ve ek süre verilmesine ilikin ara kararlar, idare ve vergi mahkemelerinde olduu gibi daire bakan veya üyelerden biri tarafndan alnacak. Bu düzenlemeyle, davalarn daha ksa sürede çözümlenmesi salanacak.

Yürütmenin durdurulmas kararlarna yaplan itirazlar inceleyen itiraz mercileri, eksik bilgi ve belge bulunmas halinde dosyay mahkemesine gönderebilecek.

- Taraflarn güvenlii için sank ifadesi SEGBSle alnacak

Bölge dare Mahkemelerinin temyize açk olmayan kesin kararlar ile Dantayn onamaya ilikin kararlar, karar veren ilk derece mahkemesine gönderilecek. Bu kararlarn tebligat, dosyann geldii tarihten itibaren 7 gün içinde idare veya vergi mahkemelerince yaplacak.

Yurt içindeki sann durumada hazr bulunmasnn taraflarn güvenliklerini tehlikeye düüreceinin ve davann makul sürede tamamlanmasna engel olacann belirlenmesi halinde ise ifadenin Ses ve Görüntü Biliim Sistemiyle (SEGBS) alnmas için Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) düzenlemeye gidilecek.

Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairelerinin, ilk derece mahkemesi kararndaki hukuka aykrl düzelterek istinaf bavurusunu esastan reddedebilecei durumlar geniletilecek.

CMKda yaplacak düzenlemeyle de Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairelerince sank lehine verilen kararlarn istinaf isteminde bulunmam olan dier sanklara da uygulanmas olana getirilecek. Böylece, istinaf kanun yolunda yaylma etkisi kabul edilmi olacak.

CMKnn Duruma Hazrl balkl 281inci maddesinde de deiiklik yaplacak. Maddenin birinci fkrasnda yer alan Tutuksuz sana yaplacak çarda kendi bavurusu üzerine açlacak davann durumasna gelmediinde davasnn reddedilecei ayrca bildirilir. eklindeki ikinci cümle yürürlükten kaldrlacak. Bu düzenlemeyle, tutuksuz sann Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairesince yaplacak durumaya katlmamas üzerine istinaf isteminin reddine karar verileceine dair amir hüküm kaldrlm olacak.

- Temyiz isteminde bulunma süresi 15 gün olacak

Makul sürede yarglanma hakknn ihlal edilecei gerekçesiyle Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairesinde yaplacak durumada, ilk derece mahkemesinin gerekçeli hükmü, ilk derece mahkemesinde dinlenilen tanklarn ifadelerini içeren tutanaklar, keif tutanaklar ve bilirkii raporunun okunmas zorunluluu kaldrlacak. Söz konusu evraklarn anlatlmas yükümlülüü getirilecek.

Hükmün açklanmasndan itibaren 7 gün içinde yaplmas gereken temyiz isteminde bulunma süresi taraflarn temyiz haklarn daha etkin kullanabilmeleri amacyla 15 güne çkarlacak.

Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikte olan kararlarndaki olas hukuka aykrlklarn giderilebilmesi amacyla CMKda deiiklik yaplacak. Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Basavclna, karar veren ceza dairesine 30 gün içinde itiraz edebilme imkan tannacak. Sank lehine yaplan itirazlarda ise süre koulu aranmayacak. Daire, mümkün olan en ksa sürede itiraz inceleyerek yerinde görürse kararn düzeltecek, aksi halde itiraz kesin olarak reddedilecek.

Ana Sayfaya Git