"İstismar mağduru çocuğun takibi yasal zorunluluk olmalı"

Semerci, cinsel istismarın çocuğun bütün hayatını olumsuz etkilediğini ve erişkin dönemde ciddi ruhsal problemler yaşandığını belirterek, "Çocuklar cinsel istismara uğramışsa bu bulguların mutlaka takibi gerekiyor. Yasal olarak bunların takipleri zorunlu olmalı. Yasaya konulacaksa bu konulmalı." dedi.

Haberler 10.07.2018 - 12:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk, genç ve erikin psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci, çocuun cinsel istismarnn sadece hukuksal bir konu olmadn, bunun sosyal, psikolojik, fiziksel ve kültürel açdan da ele alnmas gerektiini söyledi. çocuk cinsel istismara uradktan sonra ne yaplmas gerektii konusuna çok taklp, çocua deil de suçluya ne yaplmas gerektii konusunun tartldn ifade eden Semerci, Asl yapmamz gereken ey olan çocuklar cinsel istismardan nasl koruyacaz ve koruyamadysak istismara urayan çocua neler yaplacaz. konusunu tamamen unutuyoruz. diye konutu.

Semerci, çocuklarn cinsel istismardan korunabileceini dile getirerek, öyle devam etti:

Hiçbir suçu tamamen ortadan kaldrmak mümkün deil. En azndan çocuklarmza hem biz göz kulak olabiliriz hem de kendilerini nasl koruyacaklarn öretebiliriz. Bunun için de önce erikinlerin örenmesi gerekiyor. Anne, baba, öretmenler, eitimciler, kolluk kuvvetleri... Herkesin cinsel istismar konusunda bilgili olmas lazm. çocua istismardan nasl korunacan öretmenin banda ona doru cinsel eitim vermek gerekir. çocuklara kapal cinsel eitim veriyoruz. çocuklar cinsellik hakknda konumuyor, korkuyor ya da bilmiyor. Cinsel eitim vermek çocuu cinsellie hazrlamak deildir. Küçük yalarda bedenlerini tantmak lazm. çocuklar cinsel organlarn örenecek ki mahremiyeti de öretelim. Nerelerini açabilir, nerelerini açamaz, dokunabilir, dokunamaz. Bunlar küçük yatan itibaren öretilmesi gerekiyor. Bunlar çocuu cinsel istismardan korur. çocuklar kötü dokunmayla efkat dokunmasn ayrt edemeyebilir. Her dokunmann efkat dokunma olmayabileceini öretmek lazm. Kar koymas, koyamyorsa barmas, yardm istemeyi öretmeli.

Devletin yapmas gerekenler

Prof. Dr. Bengi Semerci, ergenlik döneminde de flört iddeti görülebileceini, özellikle aile balar kuvvetli olmayan çocuklarn internetten çabuk ikna olabileceini vurgulayarak, ailelerin bu konuda çocuklarn, yabanclarla neleri paylaabilecekleri, fotoraflarn koymamalar gibi konularda uyarmas gerektiini kaydetti.

Semerci, ailelerin her zaman görevlerini yapamadn belirterek, Devletler de çocuklar korumak için her türlü tedbiri almak zorunda. Bunun bir ksm da anne ve babalarn eitimidir. stismar kabul edilmeyen çocuk yataki evlilikler de çocuun cinsel istismardr. Baz eyleri kültüre balayarak ho görmemek de devletin yapmas gereken eyler. Devlet kurumlarnn da bu konuda eitim almas gerekiyor. Bunlar yaptktan sonra ancak Oldu da ne yapabilirizi tartabiliriz. Bunlarn hiçbirini yapmyoruz. diye konutu.

Sadece Türkiyede deil dünyada da cinsel istismar konusunda art olduunu ifade eden Semerci, yargya bavurularn çoalmasyla da bu konularn daha çok ortaya çktn anlatt.

Semerci, Ama olur, çocuklar da hak etti. gibi bir yaklamn da cinsel istismar arttrdn dile getirerek, öyle konutu:

Yabanclarn yapt cinsel istismar çok az. Bu erikinler için de geçerli. Tecavüzcüler sokaktan geçen kötü adamlar deil. Genelikle insanlarn bildikleri, tandklar, komular gibi. çocuklar için de böyle. Cinsel istismarlarn maalesef yüzde 25i kadar aile içinde oluyor. çocuun birinci derece akrabalar tarafndan oluyor. Kalan yüzde 75i de ayn mahallede oturan, annesinin, babasnn arkada, tand, çocuun bildik çevresi. Hiç tanmad dardan olan insanlardan yaplan cinsel istismar çok az.

Erkek çocuklar dile getirmiyor

Semerci, sadece kz çocuklar deil erkek çocuklarnn da cinsel istismara uradn ifade ederek, Erkek çocuklar, bunu dile getirmekte kz çocuklarna göre daha cimri, konumuyorlar. çünkü kültürel ve toplumsal bask var. Aileler de ayn ekilde düündükleri için kapal tutmaya çalyor. stismara urayan erkek çocuklar konumuyor ama daha saldrgan, da vuran, kendine zarar veren, iddete yönelen davranlar ve madde bamllyla dile getiriyorlar. Dolaysyla iddete urayan çocuun iddet göstermesi, onu normal saymas, korunmam çocuun ileride istismarc olmas da son derece normal ama her istismara urayan kii istismarc olacak diye de bir ey yok. diye konutu.

çocuu cinsel obje olarak görmenin bir sapknlk olduunu dile getiren Semerci, ancak 12 yandaki bir kz çocuunun erikin olduu, evlenebildii düünüldüünde, 12 yandan büyüklere yönelik cinsel istismarlarda cezalarn az olduu ülkelerde bu durumun sapknlk olarak görülemeyeceini vurgulad. Semerci, kültür ve geleneklerin bu ekilde olamayacan, iyi geleneklerin korunmas gerektiini söyledi.

çocuk ceza ve utanç nedeniyle konumuyor

çocuklarn cinsel istismar anlatmalarnn çok önemli olduunu ifade eden Semerci, u uyarda bulundu:

Cinsel istismar ani yaanp sonra geçen bir durum deil. çocuun bütün hayatn olumsuz etkileyecek. Erikin dönemde ciddi ruhsal problemler çkaracak bir durum. çocuklar cinsel istismara uramsa bu bulgularn mutlaka takibi gerekiyor. Türkiye maalesef çok takibi yok. çou aile yasal yollara bavurduunda rapor için hekime gidiyor. Sonrasnda hekime gitmiyor. Bu çocuklar mutlaka takip edilmeli. Yasal olarak bunlarn takipleri zorunlu olmal. Yasaya konulacaksa bu konulmal. Bir çok aile daha da çok konuulmasn diye ya da maddi nedenlerle hekime gitmek istemiyor.

Ana Sayfaya Git