İyi niyetten uzaktırlar!

"Kur'an ile sünnet arasına mesafe koymak iyi niyetten uzak büyük bir vebaldir"

Haberler 23.03.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Ali Erba, Kuran ile sünnet arasna mesafe koymak, Kuran bize yeter. diyerek sünnetin dindeki yerini hafife almak, Peygamberimizden bize ulaan sahih bilgi hakknda üphe uyandrmak, iyi niyetten uzak büyük bir vebaldir. Zira Kurana iman eden Müslüman toplumlarn gelenei sünnet ile yorulmu, slam medeniyetinin temelleri Kuran ve sünnet üzerine kurulmutur. dedi.

Erba, Afyonkarahisardaki tarihi maret Camisinde hutbe irat etti, cuma namazn kldrd.

Hutbede, sözün en güzelinin Allahn kitab olduunu dile getiren Erba, sözlerini öyle sürdürdü:

Rehberliin en güzeli ise Hazreti Muhammedin rehberliidir. nsanoluna kar çok merhametli olan Rabbimiz, onu dünya hayatnda yalnz ve desteksiz brakmamtr. Kullarna doru yolu göstermek üzere peygamberler göndermi, hidayet rehberi kitaplar indirmitir. lk insan ve ilk peygamber Hazreti Adem ile balayan peygamberlik vazifesi, hatemül-enbiya Muhammed Mustafa ile sona ermitir. Hazreti Adem ile balayan ilahi mesaj, Peygamberimize indirilen Kuran- Kerimle taçlanmtr.

Kuran- Kerimin, Allah tarafndan bütün insanla gönderilen son ilahi hitap olduunu vurgulayan Erba, Cenab- Hakkn sözü, kelamdr. Okunmas ibadet olan kitaptr. Hak ile batl, doru ile yanl, helal ile haram birbirinden ayran Furkandr. Ruha ve bedene ifa, ahlaki hastalklar tedavi eden devadr. nsana yaratl gayesini hatrlatan zikirdir. ifadelerini kulland.

- Tek çaremiz Peygamberimizin sünnetine uymaktr

Erba, sünnetin ise Hazreti Peygamberin hayat tarz, sözleri, fiilleri ve onaylar olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Kuran, bize iman ve yalnzca Allaha kul olmay emretmi, sünnet ise imann hakikatlerini öretmitir. Kuran, bize imanmzn gerei olan ibadetleri emretmi sünnet ise bu ibadetleri nasl yapacamz göstermitir. Kuran, bize güzel ahlak emretmi, sünnet ise erdemli bir hayata model olmutur. Peygamber Efendimiz alemlerin Rabbinden ald vahyi insanlara hem tebli etmi hem de açklamtr. Onun güzide yaants, Allahn rzasna uygun yaayan iyi bir Müslüman olmak için önümüzdeki en güzel örnektir. u geçici dünyada ve kalc ahiret yurdunda huzura ermek istiyorsak, tek çaremiz Peygamberimizin sünnetine uymak, onun gibi yaamaya, onun gibi düünmeye ve onun gibi davranmaya çalmaktr.

Kurann ifadesiyle Hazreti Peygamberin asla heva ve hevesine göre konumadn, vahye uyduunu anlatan Erba, Ashab- kiram onun mübarek sözlerini ve davranlarn büyük dikkatle izlemi ve derin bir hassasiyetle genç kuaklara aktarmtr. diye konutu.

- Yüce kitabmz Kurana smsk sarlalm

Kuran ve sünnetin ayrlmaz bir bütün olduunun altn çizen Erba, unlar kaydetti:

Kuran ile sünnet arasna mesafe koymak, Kuran bize yeter. diyerek sünnetin dindeki yerini hafife almak, Peygamberimizden bize ulaan sahih bilgi hakknda üphe uyandrmak, iyi niyetten uzak büyük bir vebaldir. Zira Kurana iman eden Müslüman toplumlarn gelenei sünnet ile yorulmu, slam medeniyetinin temelleri Kuran ve sünnet üzerine kurulmutur. Nitekim Peygamber Efendimiz, Veda Hutbesinde öyle buyurmutur; Size iki ey brakyorum, onlara smsk sarldnz sürece yolunuzu asla armazsnz. Bunlar, Allahn kitab ve Peygamberinin sünnetidir. O halde yüce kitabmz Kurana smsk sarlalm ve onun emri üzerine sevgili Peygamberimizin sünnetine uyalm. Dinimizi en doru ekilde örenme ve yaama konusunda Kurann rehberliinden ve sünnetin izinden ayrlmayalm. Kuran ve sünneti birbirinden ayrarak din istismarna kap aralayanlara, öhret ve çkar devirmeye çalanlara kar uyank olalm.

Erba, sünneti bugünlere tayan hadis külliyatnn güvenilir olmadn iddia eden bir zihniyete asla itibar edilmemesi çarsnda bulunarak, Sahih sünneti, Peygamberimize ait olmayan sözler ve hurafelerle istismar edenlere kar da uyank olalm. Allahn kitab Kuran ve Peygamberimizin nezih sünnetiyle hayatn ekillendiren evlatlar yetitirmek için gayret sarf edelim. dedi.

Ana Sayfaya Git