34 bin polis FETÖ'cü çıktı!

Uzunkaya: 33 bin 500 emniyet mensubu FETÖ'den uzaklaştırıldı, açığa alındı, tutuklandı.

Haberler 06.04.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EMNYET Genel Müdürü Celal Uzunkaya, 15 Temmuz darbe giriiminden bu güne kadar kamuda FETÖ mensubu 240 bin kii hakknda adli ilem yapldn, bunlardan 85 bininin tutuklandn, hala cezaevlerinde FETÖ mensubu 30 bin 600 civarnda tutuklu ve hükümlünün bulunduunu söyledi. Uzunkaya, 15 Temmuz öncesi ve sonrasndan itibaren bugüne kadar 33 bin 500 civarnda emniyet mensubu bu örgütle irtibat nedeniyle uzaklatrld, aça alnd ve tutukland. u anda tekilatmzda bu anlamda herhangi bir personel zaaf, kayb söz konusu deildir dedi.

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Türk Polis Tekilatnn 174üncü kuruyu yl dönümünü kutlayarak, bugüne kadar çok önemli görevler ifa eden Türk polisinin bundan sonra da ayn azim ve kararllkla görevini yerine getireceini söyledi.

POLS MÜZES 2020 YILINDA AçILACAK

Türk Polis Tekilatnn kurulu yl dönümünü 81 ilde düzenlenen etkinliklerle kutlayacaklarn belirten Uzunkaya, Ankarann çankaya ilçesinde yapm süren Polis Müzesinin de bu yl tamamlanacan ve 10 Nisan 2020 tarihinde ziyarete açlacan söyledi. Müzenin 3 bin 800 metrekarelik alanda kurulduunu ifade eden Uzunkaya, müzede, tekilatn kurulduu günden bu yana kulland araç-gereç ve kyafetlerin sergileneceini kaydetti.

UYUTURUCUDAN 57 BN K TUTUKLANDI

Ülke genelinde yürütülen uyuturucu ile mücadeleye deinen Uzunkaya, son yllarda özellikle gençleri hedef alan uyuturucuyla mücadele konusunda Türk polisinin çok büyük operasyonlar yaptn belirterek, unlar söyledi:

2018 ylnda 130 binin üzerinde uyuturucu operasyonu yapld. Ve bu operasyonlarda 187 bin 965 kii gözaltna alnd. Bunlardan 22 bini akn üpheli tutukland. 50 ton civarnda esrar, 20 ton civarnda eroin yakaland. 30 milyondan fazla uyuturucu hap ele geçirildi. Yine 2018 ve 2019 yllarnda, cumhuriyet tarihinin en büyük uyuturucu yakalamalar oldu. 2018de Erzincanda 1271 kilogram eroin yakalanmt. Bir önceki yl en yüksek rakam 1071 kilogramd. 2019 Ocak aynda Erzurumda bir seferde 1535 kilogram eroin yakaland. Keza Mersinde 615 kilogram kokain, stanbulda 850 kilogram eroin, Van ve Diyarbakrda 100 ile 300 kilogram arasnda 60 tona yakn uyuturucu yakalamas yapld. Bugün cezaevlerinde uyuturucu suçundan 57 bin civarnda tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu rakamlar, Türkiyenin uyuturucuyla mücadelede ne kadar kararl ve azimli olduunu gösteriyor.

TERÖR ÖRGÜTLERNN UYUTURUCUDAN GELR 3 MLYAR DOLAR

Uyuturucunun ayn zamanda terör örgütlerinin sermayesini de oluturduunu belirten Uzunkaya, öyle konutu:

Terör örgütlerinin sadece uyuturucu kaçakçlndan 3 milyar dolar civarnda bir gelir elde ettiklerine ilikin bir tespit ve deerlendirmemiz var. Dolaysyla bu mücadelemiz, hem geleceimiz olan çocuklarmz, toplumumuzu, ruh ve beden saln koruma amaçl olduu kadar ayn zamanda buradan elde edilecek gelirlerle terör örgütlerinin hortumlarnn kesilmesi, rant kaplarnn kapatlmas açsndan da son derece önemli.

SUç AYDINLATMA ORANLARI ARTMAKTADIR

Polisin en temel görevinin, vatandann can ve mal emniyetini salamak olduunu ifade eden Uzunkaya, öyle devam etti:

Türkiyede 2018 ylnda polis sorumluluk bölgesinde 2 milyonu akn asayi suçunun meydana geldiini biliyoruz. Bunlarn 800 bin civarnda olan, kiilere kar ilenen suçlar. 540 bin civarnda olan da mal varlna kar ilenen suçlar. Türkiyede her geçen yl, bir önceki yla göre suç aydnlatlma oranlar artmaktadr. Bir önceki yl, mala kar ilenen suçlarn aydnlatma oran yüzden 35 civarndayken 2018 ylnda bu rakam 43lere çkm ve kiilere kar ilenen suçlarda da aydnlatma oran yüzde 84,6 oranna ulamtr. 2019 için mal varlna kar ilenen suçlar aydnlatma orann yüzde 45in üzerine çekmeye, ahsa kar ilenen suçlarn aydnlatma orann da yüzde 95in üzerine çekmeye dönük bir hedef koyduk. Ve tüm illerimiz de bu hedefe uygun olarak çalmalarn yürütüyor.

35 YILLIK DÖNEMDE EN BAARILI NOKTAYA ULATIK

Terör örgütlerine kar yürütülen mücadeleye deinen Uzunkaya, unlar kaydetti:

Son 35 yldr baka ülkelerin güdümündeki PKK terör örgütü, bu süreç içerisinde ülkemize 10 binlerce insan ve 100 milyarlar ile ifade edilen milli servet kayb dourmutur. Ülkenin kalknmas ve refah yolunda son derece önemli bir engel oluturmutur. Tabii bu görevi ifa eden bu taeron örgütler, esasnda bu amac güden devletlerin, ülkemize hainlik, dümanlk besleyen devletlerin maaln yapmak suretiyle bunu yerine getirmitir. Ve 35 yllk dönemde, PKK terör örgütüyle yürütülen mücadelede en önemli eie ve en baarl noktaya ulam bulunuyoruz. Bugün ülkemiz snrlar içinde bulunan 750 civarnda PKK terör örgütü mensubu bulunduunu ve geçmi yllarla kyaslandnda 10da bir oranna inen rakamlara indirildiini, her yl büyük oranda teröristin etkisiz hale getirildiini söyleyebilirim. 2018 ylnda 1739 terörist snrlarmz içinde ve dnda etkisiz hale getirildi, 450 civarnda terörist de kendiliinden teslim oldu, bu çok önemli bir rakam. 1 yl boyunca terör örgütüne katlm says aa yukar 4te 1 orannda kald. Terör örgütüne 130 civarnda katlm olduunu biliyoruz. Ayn kararllk önümüzdeki bahar ve yaz döneminde de devam edecek. Bu konuda olumlu bir sonuç elde etmeyi bekliyoruz.

240 BN K HAKKINDA ADL LEM YAPILDI

FETÖ ile mücadelede ciddi çalmalar yapldn vurgulayan Uzunkaya, öyle dedi:

15 Temmuzdan bugüne kadar kamuda FETÖ mensubu 240 bin kii hakknda adli ilem yapld, bunlardan 85 bini tutukland ve hala cezaevlerinde FETÖ mensubu 30 bin 600 civarnda tutuklu ve hükümlü ahs bulunuyor. Bu örgütten en fazla etkilenen kamu kurumlar arasnda emniyet tekilat da yer alyor. 15 Temmuz öncesi ve sonrasndan itibaren bugüne kadar 33 bin 500 civarnda emniyet mensubu bu örgütle irtibat nedeniyle uzaklatrld, aça alnd ve tutukland. Ama u anda tekilatmzda bu anlamda herhangi bir personel zaaf, kayb söz konusu deildir. Bu ihraç edilen ve esasnda devlete deil örgüte hizmet ettii için gerçekte bir yararn da görmediimiz bu örgüt mensuplarnn yerine yeni almlarla ve yaplan takviyelerle tekilatmz son derece güçlü, donanml, personeliyle, aracyla, teknolojisiyle ülkemizin ve vatandamzn hizmetinde görevini ifa etmeye devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git