Şanlıurfa'da 47 yeni kuş türü kayıt altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi" kapsamında 47 yeni kuş türü kayıt altına alındı.

Haberler 26.07.2019 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, Küresel çevre Fonunun finanse ettii, Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü tarafndan uygulanan ve 2017de balayan proje, anlurfa Tek Tek Dalar Milli Park, Kzl Kuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahas ve Karacada bozkrlarnda yürütülüyor.

Karacadada flora çalmalar sonucunda bir tanesi endemik olmak üzere 47 takson, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahasnda bir tanesi endemik olmak üzere 29 takson, Tek Tek Dalar Milli Parknda da 11 takson yeni kayt olarak tespit edildi. Bulgulara ek olarak genetik çeitlilik acsndan önemli olan ve daha önce bu bölgelerde kayd olmayan budaygillerden ve baklagillerden de yeni kaytlar yapld.

- Budayda 4 tür kayt altnda

Tek Tek Dalarnda budayn 4 türünün yeni kaydnn yaplmas ayrca mercimek, nohut ve mürdümük için de yeni kaytlarn olmas bu alanlarn korunan alan olarak deerini artrd.

Projede, Kzl Kuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahasnda 15, Tek Tek Dalar Milli Parknda 11 ve Karacadada 21 ku türü kayt altna alnd.

Projeyle etkin korunan alan yönetimi salanarak, bozkr biyolojik çeitliliinin üretim peyzajlarna entegre edilmesi de hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git