"Şehadetinin 68. Yılında Hasan el-Benna'yı Anma Programı"

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), İsrail'le savaşta başarı kazandığı için yasaklandığını savundu.

Haberler 14.02.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arakça, Baclar ehit Savc Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezindeki, ehadetinin 68. Ylnda Hasan el-Bennay Anma Programnda, Benna ile ilgili önemli bilgiler paylat.

Bennann büyük bir fikir ve dava adam olduunu belirten Arakça, onun fikirlerinin yeni nesillerin önünü aydnlattn kaydetti.

Prof. Dr. Arakça, Türkiyede hilafetin askya alnmasndan sonra slam dünyasnn basz kaldn anlatarak, öyle devam etti:

1924-25 ve 26 yllarnda Mekke, Haydarabat ve en son da Kahirede ilim adamlarnn katld üç toplant yapld. slam devletinin vazgeçilmez reisi olan Halifelik makam askya alnmt. Müslümanlarn ne yapmas gerektii tartld. Yeni bir halife için bir araya geldiler. Bu yllarda Hasan el-Benna da üniversite eitimine devam ediyordu. Üniversite sonras öretmen olarak smailiyeye tayin edilen El-Benna, beraberindekilerle kurduu hvan- Müslimin Cemiyetinin merkezini 1933te Kahireye tayp, gençleri burada eitti. Sürekli itidal ve bartan yana oldular. 7 yl içinde cemiyete katlm daha da artt. Büyük meydanlardaki konumalarnda Bennay yarm milyon insan dinledi.

Arakça, 1947de Filistin topraklarnda devlet kurmak isteyen ngiliz, ABD ve Fransann silahlandrd Yahudiler ile sava baladn aktararak, El-Bennann gençlerden oluturduu hvan ordusu baar salad. Yahudiler dalacakken, Msr hükümeti hvan- Müsliminin faaliyetlerini yasaklad. Askerlerin geriye çekilmelerini emretti. El-Benna tüm slam hükümetlerine Filistinde Müslümanlarn hukukunun korunmas çarsnda bulundu. Ardndan cemiyet kapatld. hvan da srail ile savata baar kazand için yasakland. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git