Şehri heyecanlandıran bulgu!

Diyarbakır'da, kentin tarihine ışık tutacak Amida Höyük'teki kazı çalışmalarına ara verildi.

Haberler 16.11.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atölye çalmalarna devam eden Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, yerleimin 8 bin yldr kesintisiz devam ettiine dair buluntulara rastladklarn belirterek, Artuklu Saraynn en önemli özelliklerinden birisi mehur slam bilgini El Cezerinin burada 25 yl yaam olmas ve El Hiyel adl kitabn burada yazm olmas, dünyann ilk insans robotlarn burada yapm olmasdr dedi.

DYARBAKIR-Diyarbakrn kalbi olarak bilinen ve birçok medeniyete ev sahiplii yapan Sur ilçesindeki Amida Höyükte kaz çalmalarna 2018 ylnda baland. Kentin ilk yerleimin alan olarak bilinen Amida Höyükte kaz çalmalarna k nedeniyle ara verildi. Atölye çalmalar devam eden höyükte ortaya çkarlan eserler mercek altna alnyor. Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, yaptklar incelemelerde yerleimin 8 bin yldr kesintisiz devam ettiine dair çok önemli bulgular çktn söyledi.

DÜNYANIN LK NSANSI ROBOTU BURADA YAPILDI

Yldz, Amida Höyükte elde edilen bulgularla 8 bin yl öncesine dair yaantnn olduunu ortaya çkardklarn ifade ederek, u an itibariyle arazi çalmas bitti ama atölye çalmamz devam ediyor. Tabii Artuklu Saraynn en önemli özelliklerinden birisi mehur slam bilgini El Cezerinin burada 25 yl yaam olmas ve El Hiyel adl kitabn burada yazm olmas, dünyann ilk insans robotlarn burada yapm olmasdr. Kazda çok önemli buluntular çkt. Yerleimin 8 bin yldr kesintisiz devam ettiine dair buluntulara rastladk. Bunlar bizim seramik buluntularmzdr. Bu seramiklerden kesintisiz bir yaamn olduu anlald. Milattan önce 6 bin yllarnda yerleim burada balam. Günümüze kadar da devam etmi diye konutu.

GELECEK SEZON ÖNEML BULUNTULAR ELE GEçRLECEK

Amida Höyükte gelecek sezon yaplacak kaz çalmalarnda çok önemli buluntular ele geçirileceini düündüklerini aktaran Yldz, El Cezeri burada 25 yl çalm, kitabn yazm. El Cezerinin hemen sarayla balants olan tünelin içerisinde bulunan su kaynanda yukarya su akttn biliyoruz. Bu suyun datm ile ilgili bu yl bir iki veri ele geçti ama üzerinde çalmalar devam ediyor. Önümüzdeki sezonda bu El Cezerinin özellikle saraydaki su datm ile ilgili çok ciddi verilerin ele geçeceini düünüyoruz dedi.

çALIMALARIN DAHA BALARINDAYIZ

Yldz, geçen yl balatlan kaz çalmalarnda bugüne kadar birçok eserin Amida Höyükte bulunduunu ifade ederek, unlar söyledi: Artuklu Sarayn, Artuklu hükümdar Nasreddin Mahmud ina ediyor. Nasreddin Mahmudun burada bastrd bir sikke de kazlar da ortaya çkt. Fidrubi Amed yazyor. Yani Diyarbakrda bu sikkenin bastrld belirtiliyor. Nasreddin Mahmud sikkeyi bu sarayda bastrm. Sikkenin en önemli özelliklerinden biri üzerinde Nasreddin Mahmudun ve ayn zamanda da Artuklularn armas olarak da bilinen çift bal kartal figürünün bulunmasdr. Nasreddin Mahmudun Diyarbakrda yaptrd 7 Karde Burcunda da biz bu figürü görüyoruz. Dolaysyla hem sikkelerin üzerine bastrm hem de mimari eserlerde kullanlm. Daha önce burada yaplan kazlarda da ele geçen bir çini parçasnn üzerinde de ayn formda çift bal kartal figürüne rastlanm. Yine Artuklu dönemindeki özellikle El Cezerinin kulland, otomatlarnda kulland file benzer bir figür ele geçti. Fil olduunu tahmin ediyoruz. Bir boa ba figürü ele geçti. Seramiklerimiz ise saray seramikleri. Özellikle bir çanan içerisindeki 4lü kalp motifi de Diyarbakrn bir sergi ehri olduunu bir daha kantlad. Cumhuriyet döneminde buras askeriye olarak kullanld için askerlerin düürdüü paralar ve kullandklar, aralarnda yabanc bir askere ait künyeler de kazda ortaya çkt. Halaf dönemi olarak adlandrdmz seramiklerin boyal ele geçmesi yine Ubeyd dönemine ait seramiklerin ele geçmi olmas bizim için önemlidir. Artuklu dönemine ait bir tabak, yine Artuklu dönemine ait üzerinde sülüs yaz bulunan bir küp parças, onun yannda en son Osmanl dönemine ait de seramikler ele geçti. Kaz çalmalarnn daha balarndayz. O yüzden baz buluntularn ele geçmesi için daha erken. lerleyen dönemlerde daha çok buluntunun ele geçirileceini düünüyoruz. u anda kazdmz en son tabakadaki saray ise Bizans döneminde ina edilmi olup Artuklu döneminde onarlm. Literatüre de Artuklu Saray olarak geçmitir.

Ana Sayfaya Git