Şelengo'ya coğrafik patent başvurusu!

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen "şelengo"nun coğrafi işaret tescili için patent başvurusu yapıldı.

Haberler 10.07.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Viranehir ilçesinde yetitirilen d karpuza, içi kavuna, tad ise salatala benzeyen elengo için patent bavurusu yapld.

Viranehir Ziraat Odas Bakan Bahri Ekinci, mays aynda ekimi yaplan, temmuzda ise hasat edilen elengonun Viranehir Ovasna özgü olduunu söyledi.

D karpuza, içi kavuna, tad ise salatala benzeyen elengoyu Viranehirde tarlas olan hemen herkesin yetitirdiini belirten Ekinci, ürünün tezgahtaki kilogram fiyatnn 5 lira olduunu kaydetti.

Gübre ve ilaç kullanlmadan susuz arazide yetitirilen ürünün ülke genelinde tantmnn yeterince yaplamadna dikkati çeken Ekinci, öyle devam etti:

Tarladan koparldktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. elengodan salata, turu, dolma ve cack da yaplyor. lçemizde ve civar illerde çok ilgi görmektedir. Hatta Almanyada yaayan Viranehirli hemehrilerimiz buradan hasat mevsiminde sürekli sipari üzerine ürün götürüyor. stanbul ve Ankara gibi büyükehirlerde yaayan vatandalarmz da buradan sürekli otobüslerle bu ürünü temin etme telana giriyor.

elengo için patent bavurusunda bulunduklarn bildiren Ekinci, Tantm için youn bir çaba harcyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumuna Viranehir ilçesinin yöresel ürünü olan elengonun corafi iaret tescili için patent bavurusu yaptk. Olumlu sonuç alacamza inanyoruz. Bu ürünün bundan sonraki süreçte daha iyi tanmn yapacamza inanyoruz. dedi.

Youn ilgi görüyor

Üreticilerden Musa Akman da yaklak 100 yldr bölgede elengo üretiminin yapldn söyledi.

Yöre halknn sebzeye youn ilgi gösterdiini belirten Akman, Viranehir bölgesinde kavundan, karpuzdan daha fazla elengo tüketiliyor. Üretim aamasnda gübre de kullanlmad için oldukça doaldr. Daha çok ülkenin kuzeyindeki bölgelerde ekim alan yaygn. diye konutu.

lçede elengo sat yapan Mehmet Ziya Diken ise sebzenin ilçe dnda daha fazla tantlmasn istediklerini kaydetti.

Ürünün fiyatnn ucuz olduunu anlatan Diken, Vatandatan çok rabet görüyor. Viranehir dndaki arkadalarmza sürekli gönderiyoruz. lk kez gönderdiklerimiz de çok beeniyor, talep her geçen yl daha fazla artyor. Sürekli ilgi görüyor, daha fazla tantlmasn istiyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git