Şeyh Şafi vefat etti!

Bölgenin kanaat önderlerinden olan Şeyh Abdurrahman Aktepe'nin torunu Şeyh Şafi Işık, önceki gün vefat etti. Naaşı Aktepe köyünde toprağa verilirken, taziyeler Diyarbakır'da kabul ediliyor.

Haberler 17.04.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydounun eraflarndan kanaat önderi eyh afi Ik yaamn yitirdi. Vefat Diyarbakrda büyük üzüntü yaratrken, naai dedesi eyh Abdurrahmann Aktepenin bulunduu Aktepe köyünde topraa verildi.

EYH AF VEFAT ETT

Bir süredir tedavi gören eyh Abdurrahman Aktepenin torunu olan eyh afi Ik, önceki gün vefat etti. Ölümü, kentte ve Nakibendi tarikatna üye kiilerin arasnda büyük üzüntü yaratan eyh afinin na, dedesinin kabrinin bulunduu Diyarbakrn çnar ilçesine bal Aktepe köyünde, binlerce kiinin katlmyla topraa verildi.

CENAZE TOPRAA VERLD

Gözya ve atlarn yakld cenaze merasiminin ardndan eyh afi için, Diyarbakrdaki Ava düün salonunda, taziye kuruldu.

Öte yandan Ik, her yl dedesi eyh Abdurahman Aktepe için anma etkinlikleri düzenliyordu. Bu anma etkinliklerine binlerce kii katlyordu. Ik, Diyarbakr bata olmak üzere Dou ve Güneydou bölgesinde birçok kan daval aileyle girdii istiareler sonucu, barmalarn salayan isim olarak biliniyor.

eyh Abdurahman Aktepe kimdir?

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Aktepe köyünde dodu. Mahlas Rh, lakab emseddindir. Nakibend-Hlid eyhi Hasan- Nrnnin dört olundan en büyüüdür. Dedesinin ad shak, büyük dedesi smildir. Aslen Hakkrili olan babas Diyarbakr ve çevresindeki medreselerde tahsil görmü, Slih-i Sbk ve Molla Hall-i Siirdden ders alm, Hlid el-Baddnin halifelerinden Hlid-i Cezer ile onun halifesi Slih-i Sbkden hilfet aldktan sonra Aktepe köyüne yerlemi, burada açt medresede çok sayda örenci yetitirmitir. Bölgedeki nüfuzu sebebiyle Sultan Abdülmecid, tekkenin faaliyetlerini daha iyi yürütebilmesi için bir ferman göndererek Aktepe köyünü ve çevresinde yer alan geni bir araziyi kendisine hediye etmitir.

Tarikatn hurafelerden uzak tutuyordu

Eitimine bu köyde balayan ve babasndan iczet alan Abdurrahman Aktepe (Aktep), Irak ve Suriyedeki çeitli medreselerde tahsiline devam etti. Babasnn vefatnn (ö. 1863) ardndan bir süre medresenin banda bulundu. Ancak bu faaliyeti uzun sürmedi, görevini kardei Muhammed Cana brakt ve babasnn halifesi Molla Muhammedin yannda seyrüsülkünü tamamlayp hilfet ald. Aktepedeki derghta birçok mürid ve talebe yetitirdi. 29 Mart 1910da Diyarbakrda vefat etti, Aktepe köyünde babas ve kardei Muhammed Cann mezarlarnn bulunduu türbede defnedildi. eyh Abdurrahman, Kuran ve Sünnete dayal bir hayat yaam, tarikat bidatlardan ve hurafelerden uzak tutmaya büyük çaba göstermitir.

Ana Sayfaya Git