4 kilise onarılıyor

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki Ermeni cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi ile Mar Patyun Keldani Kilisesi’nin de içinde olduğu 4 kilise, 2015'te hendek ve barikat olaylarında PKK'lı teröristlerce tahrip edildi. Onlarca tarihi eserler arasında yer alan kiliselerin ibadete açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onarım ve restorasyon başlatıldı.

Haberler 21.12.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesindeki Ermeni cemaatinin Ortadoudaki en büyük kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi ile Mar Patyun Keldani Kilisesinin de içinde olduu 4 kilise, 2015te hendek ve barikat olaylarnda PKKl teröristlerce tahrip edildi. Onlarca tarihi eserler arasnda yer alan kiliselerin ibadete açlmas için çevre ve ehircilik Bakanlnca onarm ve restorasyon balatld.

RESTORASYON ÖNCES CEMAATN ÖNDE GELENLERNN GÖRÜÜ ALINDI

Sur Kaymakam Abdullah çiftçi, restorasyon çalmalarnn 2020 ylnn sonlarnda tamamlanarak kiliselerin ibadete açlacan belirterek, restorasyon çalmalar öncesinde Ermine ve Keldani cemaatinin önde gelenleriyle fikir alveriinde bulunulduunu söyledi. Terör örgütünün çatma sürecinde surun içerisindeki hiçbir deere ve maneviyata deer vermediini vurgulayan çiftçi, terör örgütü mensuplarnn o süre içerisinde ayrm gözetmeksizin camileri, kiliseleri ve tescilli yaplar zarara urattn ifade etti. çatma sürecinin sona ermesinden sonra Ermeni, Katolik ve Protestan kiliselerinin restorasyon çalmalarnn hzl bir ekilde yaplmaya balandn söyleyen Kaymakam çiftçi, 2 kilisenin restorasyon çalmalarnda son aamaya gelindi. Keldani Kilisesi ve Surp Giragos Kilisesinin restorasyon çalmalar sürüyor. çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan finanse edilip Vakflar Bölge Müdürlüü ihalesiyle bu çalmalar balatld. Bu sene sonuna kadar inallah kiliselerin de restorasyon ilemleri tamamlanarak ibadete ve ziyarete açlacak aamaya gelecek. Toplamda 4 kilise için 30 milyon Türk Liras deerinde bir harcama yaplacak ve tamam aslna uygun ekilde, eskisinden çok daha görkemli, çevre düzenlemeleri ile beraber faaliyete girmi olacak. lgili cemaatlerin, Ermeni cemaatlerinin, Hristiyan cemaatlerinin, Keldanilerin rahatlkla gelebilecekleri, ibadet edebilecekleri bir alana kavumu olacaklar. lgili birimler cemaatlerin önde gelenleri ile irtibat halinde, buraya ziyarete geldiklerinde sayn valimiz ve devletin dier birimleri onlarla görümülerdi. Onlarn da görü ve fikirleri alnd. O çerçevede bu ihaleler yapld. Tamamlandnda yine omlarla beraber burann kullanm konusunda karar alm olacaz. Zaten uanda sur içerisinde Meryem Ana Kilisesi faaliyette ve aktif bir ekilde ibadete açk ekilde devam ediyor diye konutu.

SUR TALARININ çALINMASI LE LGL DEZENFORMASYON VAR

Son günlerde sur talarnn çalnmas ve tahrip edilmesi iddialarn da yantlayan Kaymakam çiftçi, sosyal medyada ve haber sitelerinde sur talarnn çalnmasyla ilgili de youn bir dezenformasyonunun yapldn belirterek, Geçmi dönemlerde zaman zaman sur içerisinde surun baz talarnn alnd bilgileri olmakla beraber, yaptmz incelemede eski fotoraflarla kyasladmda son 2-3 yl içerisinde surun talarnda bir eksilmenin olmadn tespit etmi olduk. Son zamanlarda haberlere konu olan o talarn, surun talarnn deil, sur içerisindeki tescilli yaplarn bir ksmnn kendiliinden yklan yaplarn, bir ksm çatma sürecinde yklan yaplardan arta kalan talar olduu tespit edildi ve onlarla ilgili çalmalar yapld. O talara el konuldu ve tescilli olan talar koruma kurulunda ve kültür müdürlüümüzün bünyesinde ç Kalede muhafaza ediliyor dedi.

TURZM POLS, DEERLENDRLMEYE DEER BR FKR

Surlarn korunmasyla ilgili sivil toplum kurulularnn turizm polisiyle ilgili önerisinin deerlendirilmeye deer bir fikir olduunu da belirten Kaymakam çiftçi, Sayn valimizin talimatyla surlarn korunmas ve devriye faaliyetleri her gün devam ediyor. Bu noktada turizm polisi, deerlendirilebilir bir fikirdir. Daha önce gündeme de gelmi bir fikirdir. Hem surlarn korunmas, hem surun bir turizm potansiyeli tayan ilçe olmas itibar ile turizm polisi noktasnda çalmalar, deerlendirmeye deer fikirlerdir. Bunlarla ilgili, ilgili birimlerle, emniyetle, sayn valimizin talimatlar dorultusunda görüülüp gerekli kararlarn alnacan düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git