40 yıllık torna ustası enstrümana şekil veriyor

İSTANBUL'da 40 yıl boyunca torna ustalığı yapan ve emekli olduktan sonra yılda 4-5 defa memleketi Bingöl'ün Yayladere ilçesine gelen Ali Rıza Gökcan (60), müzik enstrümanı üretimine başladı.

Haberler 11.07.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evinde kurduu atölyede, kendi yapt özel aletlerle mey, balama, zurna gibi enstrümanlara ekil veren Gökcan, Atölyemdeki malzemelerin çounu kendim yaptm. Torna, erit testere, kopyal pantograf yaptm. Hobi olarak baladm bu ie. Para kazanmay ikinci plana attm, tek amacm Yayladerede bir eyler yapmak diye konutu.

Yaklak 40 yl stanbulda torna, tesviye ve kalp sektöründe iletmecilik yapan Ali Rza Gökcan, emekli olduktan sonra ylda 4-5 defa memleketi Bingölün Yayladere ilçesini ziyaret ediyor. Gökcan, burada evinin bir odasn çevirdii atölyede, çeitli müzik aletleri üretmeye balad. Atölyesindeki aletlerin çounu da kendi elleriyle yapan Ali Rza Gökcan, Atölyemdeki malzemelerin çounu kendim yaptm. Torna, erit testere, kopyal pantograf yaptm. Durdukça aklma bir eyler geliyor. Tahtadan cep telefonu aksesuar bile yaptm. 2 çocuum var, bir kz bir erkek. stanbulda çalyorlar. Eimle gelip gidiyoruz. Buralar seviyorum. Allah ömür verdikçe buralara bir eyler yapmak istiyorum. Biz ailece müzisyeniz, olum ve kzm da çeitli enstrümanlar çalyorlar. Sevdiim için yapyorum dedi.

ENTRÜMANLARA EKL VERYOR

Hobi olarak balad enstrüman üretiminde para kazanmay ikinci planda gördüünü anlatan Gökcan, öyle konutu:

Sevdiim müzik aletlerini yapmak ve gelitirmek için kendime bir torna yaptm. stanbuldan buraya getirttim. Mey ile baladm, sonra zurna yaptm. Gelitirerek kabak kemane ve saz da yapyorum. Balaban da yaptm. Hobi olarak baladm bu ie. Para kazanmay ikinci plana attm, tek amacm Yayladerede bir eyler yapmak. Emekli olduum halde stanbul Ümraniyede kalyorum ve hl orada bir fabrikada çalyorum. Ylda 4-5 defa Yayladereye srf müzik aletleri yapmak için geliyorum. Her geldiimde 10-15 gün kalyordum ancak bu sefer biraz daha uzun kaldm. Müzik aletleri için Elazn Baskil ilçesinden tomruk getiriyorum. Doradktan sonra çatlamasn engellemek için tutkallayp, 6-12 ay bekletiyorum. çabuk kurumas için de evimin çatsnda bekletiyorum.

Ana Sayfaya Git