400 bin bitki türü ile ilaç çalışmaları için veri bankası herbaryum

Öğretim üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, ilaç üretiminde ham madde olarak yüzde 80 bitkilerin kullanıldığını belirterek, "Dolayısıyla bu bitkilerin doğadaki formlarının bilinmesi, onlardan içeriklerinin analiz edilmesi ve bunların gelecekte Covid-19 benzeri salgınlarda ilaç potansiyeli olarak denenmesi gibi çok yönlü araştırmalar için bir veri bankası" dedi.

Haberler 08.10.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1933 ylnda kurulan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumunda, 400 bine yakn bitki örnei bulunuyor. Hem aratrmaclar hem de örencilerin yararland herbaryum, zengin bitki türleri ile ilaç çalmalarna k tutuyor. Prof. Dr. Latif Kurt, Türkiyede 9 bin 500ün üzerinde bitki türü olduunu belirterek, Neredeyse bir Kta Avrupasna e deer floristik zenginlie sahibiz. Dolaysyla herbaryumlar biyolojik çeitliliin, biyolojik zenginliin önemli aratrma merkezlerinden birisidir. Ayn zamanda buras uluslararas bir aratrma merkezi olup dünyann birçok bölgesinden aratrclar tip örneklerini görmek üzere; aratrmalarn yürütmek üzere buraya gelir dedi.

ÖNEML BR ARATIRMA MERKEZ

Prof. Dr. Kurt, ilaç ham maddesi olarak kullanlan birtakm bitki örneklerinin herbaryumlarda saklandna iaret ederek, Buras birçok uygulamal bilim dalna da hizmet etmektedir. Yani ziraat, ormanclk, eczaclk gibi alanlara hizmet eden önemli aratrma merkezlerinden birisidir. Örnein kuraklk ile ilgili çalan aratrclar, burada kurakla dayankl ülkenin farkl corafik bölgelerinden toplanm, kurakla dayankl, tuza dayankl, farkl habitatlarda toplanm örnekleri bir arada görmek suretiyle o çalmalarnn bir ksmn burada örnekler üzerinden teyit ederler diye konutu.

VER BANKASIDIR

Prof. Dr. Kurt, herbaryumlarn birçok salgn hastala kar gelitirilen bitkisel kökenli ilaç ve alarn gelitirilmesinde ilk basamak olduuna da dikkat çekerek, Birtakm bitkisel kökenli alar var. Yani çok farkl alar olabildii gibi bitkisel kökenli alar da Covid-19 benzeri virüslere kar a kayna olarak kullanlabilme potansiyeli vardr. laçlarn ham maddelerinin önemli bir ksm veya birçok hastalkta ilaç ham maddesi olarak neredeyse yüzde 80 orannda ham madde olarak bitkiler kullanlyor. Dolaysyla bu bitkilerin doadaki formlarnn bilinmesi, onlardan içeriklerinin analiz edilmesi ve bunlarn gelecekte Covid-19 benzeri salgnlarda ilaç potansiyeli olarak denenmesi gibi çok yönlü aratrmalar için bir veri bankasdr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git