42 yıldır 'acı haber' kupürü biriktiriyor

Diyarbakır'da yaşayan Mahmut Bayram(60), 42 yıldır okuduğu günlük gazetelerdeki 'acı haberleri' kesip, kupür olarak saklıyor. İnsanların okuduğu haberleri bir süre sonra unuttuğunu söyleyen Bayram, eski ve yeni haberler arasındaki tek farkın yer ve zaman olduğunu söyledi.

Haberler 07.10.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balar ilçesinde yaayan, elektrik tamircisi Mahmut Bayram, 1975 ylnda Lice ilçesinde meydana gelen ve binlerce insann ölümüne neden olan depremden sonra günlük gazete okuma alkanl kazand. 5 çocuk babas Bayram, 2 yl sonra da trafik kazas, cinayet, deprem, intihar, doal afet gibi ölümle sonuçlanan haberleri kesip, biriktirmeye balad.

SADECE ACI DOLU OLAYLARI BRKTRDM

42 yldr her gün ac haber kupürlerini biriktiren Bayram, okuduu olaylar nedeniyle çevresindeki dargnlar da bartrmaya çalyor. Türkiye ve dünyadan toplad haberlerde, madurlarn çounlukla kadnlar ve çocuklar olduunu kaydeden Bayram, Gazeteleri 1975 tarihinde Diyarbakr Licede deprem olduktan sonra okumaya baladm. 1977 tarihinden itibaren ac olaylarn haberlerini keserek toplamaya çaltm. Sadece ac dolu olaylar biriktirdim. Keke bunlar olmasayd, daha iyi olurdu. Bunlarla beraber yllardr kahroluyorum. Bunlarla yatp kalkyorum. Ben de birçok olaya tank oldum. Tank olduum olaylarda insanlar bartrmak için çok çabaladm. Alacak verecek için, bir avuç toprak için, bir keçi-koyun için onlarca insan öldürüyorlar. Yllar sonra da yüzlerce hayvan kesip bartryorlar. te bu cehaleti yok etmek için, birçok projelerim vard, birçok düüncelerim vard. Yllarca bunlar kalbimde tadm için ac olaylar deerlendirmek için kupürleri kestim dedi.

90LARDAK OLAYLA AYLAN BEBEK ARASINDA BR FARK YOK

1990l yllara ait olan ve Bangladete yaanan bir olayda ölen çocuun cansz bedeninin bulunduu kupürü gösteren Bayram, öyle konutu:

Bu fotorafla 2015te ölen Aylan bebein fotoraf arasnda hiçbir fark yoktur. Ne oluyorsa çocuklara ve kadnlara oluyor. Dünya seyirci kalyor. Bunun durdurulmasnn çok kolay yollar var. Bu çocuklar, bu madur insanlar, bu kadnlar, bu insanlar gerçekten kurtarmak için dünyaya sesleniyorum, bir an önce toplansnlar, birbirlerine çamur atmaktan vazgeçsinler. Bir araya gelsinler. Bangladeli ya da bakasnn çocuu, benim için fark etmez. Bunlar gerçekten de bu ac durumlardan kurtaralm. nsanlarmz gazeteyi alp okuyor ama okuduu gazetelerdeki bu aclar görmüyor, görmek istemiyor veya duymak istemiyor. Ama ben yllardr aldm gazetelerde ac olaylar hem okuyorum hem de dayanamayp makasla koparp, çantamda biriktiriyorum.Zaman zaman da okuyorum. Sa oldukça da bunlar yanmda tayacam.

Ana Sayfaya Git