43 gündür yoldalar!

Havanın soğumasıyla yaylalardan ayrılan göçerlerin yolculuğu sürüyor

Haberler 28.10.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz aylarnda küçükba hayvanlaryla Erzurum ve Bingöldeki yaylalarda konaklayan göçerler, havann soumasyla anlurfa ve Diyarbakra dönüe geçti.

Yaamlar sürülerinin peinde geçen göçer aileler hayvanlarna daha iyi otlaklar bulmak için yln farkl dönemlerinde yer deitirmek zorunda kalyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinden ilkbaharda günler süren yolculukla Erzurum ve Bingöle giden göçerlerin yaklak 5 aylk yayla mesaisi havalarn soumas ile sona erdi.

Hazrlklarn tamamlayan göçerler zorlu dönü yolcuuna geçti.

Hayvanlar ile belirledikleri güzergahta ilerleyen göçerler, suyun ve otlaklarn bulunduu noktalarda konaklyor, ate yakp, yemek piiriyorlar.

Bölgenin zorlu corafyasnda toza ve yaban hayvanlarna ramen ilerleyiini sürdüren göçerler, kilometrelerce yolu yürüyerek ayor.

K geçirecekleri anlurfa ve Diyarbakra ulamak için yola koyulan göçerler, sürüleriyle Elazn Palu ilçesine geldi.

43 GÜNDE PALUYA VARDILAR

Göçerlerden Hac Musa pekli, yaz aylarn yaylada geçirdikten sonra Sivereke dönmek için yolculuklarnn devam ettiini söyledi.

Kurakln hayvancl etkilediini dile getiren pekli, Birçok hayvanmz telef oldu. Birçounu kurtlara kaptrdk. 43 gündür yoldayz, 15 gün daha yolumuz var. dedi.

Baran Arslan da Erzurumdan Diyarbakrn çermik ilçesine gitmek için yolculuklarnn sürdüünü belirtti.

40 gündür yolda olduunu anlatan Arslan, zorlu yolculuun sürdüünü ifade etti.

Bingölün Karlova ilçesinden Diyarbakrn Ergani ilçesine gitmek için yolculuu sürdüren Ylmaz Duyu ise baba mesleini yllardr sürdürdüklerini aktard.

Bu iin çok zor olduunu aktaran Duyu, 40 gündür yoldayz. 4-5 hayvanmz kurtlar kapt. Kuraklk nedeniyle iimiz zor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git