450 yıllık mahalle günyüzüne çıktı

ELAZIĞ'da, Harput'un tarihinin canlandırılması için Belediye Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nca (KUDEB) 450 yıllık Cami Kebir Mahallesi'nde başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla tarihi yapılar, temeller, ocaklar ve kürsübaşı alanları günyüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay sonra biteceğini belirten KUDEB Başkanı Kadir Atıcı, "Arkeolojik çalışmalarımız bittikten sonra proje çalışmalarımıza başlayacağız" dedi.

Haberler 07.07.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harputta, 1156 1157 yllarnda Fahrettin Karaaslan tarafndan ina edilen Ulu Camii ile birlikte ekillenen 450 yllk Cami Kebir Mahallesindeki arkeolojik kazlarda sona gelindi. KUDEB Bakan Atc, mahalledeki çalmalara geçen yl balandn ve büyük yol katedildiini söyledi. Cami Kebir Mahallesinin, Ulu Camii ile birlikte ekillendiini kayt defterlerinden tespit ettiklerini kaydeden Atc, bu yl çalmalarn bitirildikten sonra projelerinin çizilerek, tarihi mahallenin ayaa kaldrlacan vurgulad.

KUDEB Bakan Atc, 6 dönümlük alanda yaptklar çalmalarda öncelikle toprak altnda kalan yaplar günyüzüne çkarmaya baladklarn belirterek, unlar söyledi:

450 YILLIK MAHALLE

Bu çalmalarn neticesinde elimize geçen dönemlere göre yap katlar çkt. Ocaklar ve kürsüba alanlar ortaya çkt. Bunun dnda Osmanl ve Selçuklu dönemlerine ait sikkeler de ortaya çkt. Bu sikkelerin dnda ev mimarisinde kullanlan alç öelere de ulatk. Arkeolojik çalmalarmz bittikten sonra proje çalmalarmza balayacaz. Bu proje unu anmsatyor. Bu alanda Camii Kebir Mahallesi var. Eski fotoraflardan gördük. Bu fotoraflar neticesinde bu alanda bir mahalle projesi çizerek, 2019 ve 2020 yllar arasnda da bu mahalleyi tekrar ayaa kaldracaz.

Tarihi Cami Kebir Mahallesinde 23 hanenin olduunu tespit ettiklerini kaydeden Atc,1516 yl tahrir defterinde 23 hanenin ve 15 tane de mücerret evin olduu tespit edilmitir. Bu da bize 450 veya 500 yla yakn bir mahallenin varln göstermektedir. u an 29 içi, 2 arkeolog ve 4 uzman stajyer arkada ile birlikte bu alanda kaz çalmalarmz devam ettiriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git