47 milyon yıllık fosil!

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yaklaşık 47 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilen nummulit adında bir deniz canlısının fosili bulundu.

Haberler 26.09.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eosen döneme ait olduu belirlenen kireçtalar içinde aratrma yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdullah Sipahi, 47 milyon yl öncesine ait olan ve s denizlerde yaayan nummulit isimli bir canlnn fosiline rastlad. Sipahi, Türkiyenin büyük bir bölümünün geçmite deniz altnda olduunu ve bu sebeple Türkiye genelinde bu tür fosillere rastlana bilineceini söyledi. Aratrmay yapan Abdullah Sipahi, özellikle Diyarbakr gibi denizden uzak bölgelerin deniz canls fosillerini barndrmasnn heyecan verici olarak gördüünü belirtti.

47 MLYON YILLIK DENZ CANLISI FASL

Sipahi, Madenlerin olumas için gerekli jeolojik birimler ve yeterli zamana ihtiyaç var. Bizler yerbilimciler olarak aranlan madene göre belirli bir jeolojik yaa sahip belirli kayaçlara yönelerek çalma alanmz belirleriz. Bu sebeple Diyarbakrn çnar ilçesinde Eosen döneme ait kireçtalar içinde aratrma yaparken kayaç içinde bir nummulit olduunu fark ettim, hassas bir ekilde fosili kayaç içinden çkardmda normalde bulunan nummulitlerden çok daha büyük olduunu gördüm. Bizler i icab sürekli benzer canllara ait fosiller buluruz ama bu fosil dier nummulitlerden daha büyük olduu için bende büyük bir heyecan uyandrd. Dünya her dönem baz canllara ev sahiplii yapmtr.

KLMSEL VE ATMOSFERK KOULLAR

Yaanlan dönemin iklimsel ve atmosferik koullarna göre bir takm canllar yaam, bunlardan bazlar deien dünya koullar ile yok olurken bazlar ise varln devam ettirmitir. Mesela 65 milyon yl öncesine kadar dünya üzerinde dinozorlar hüküm sürerken meydana gelen büyük bir yok olu sonucu dinozorlar tamamen yok olmutur. Günümüzde ise dünyada insanlar hüküm sürmektedir. Dünyann geleceine de bu çerçeveden bakarsak yarn ne olacan ve dünyada bir sonraki dönem hangi canllarn hüküm süreceini bilemiyoruz dedi.

ç Anadolu Bölgesinde de skça rastlanan nummulitlerin çapnn genelde 2-3 santimetre iken yeni bulunan bu nummulitin yaklak 12 santimetrelik çapa sahip olmas aknla neden oldu.

Ana Sayfaya Git