49 kilo geldi!

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen etkinlikte 49 kilo 100 gram gelen karpuz birinci seçildi.

Haberler 26.09.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bu yl 9uncusu düzenlenen Diyarbakr Kültür ve Karpuz Tantm Etkinlikleri kapsamnda yarmalar düzenlendi.

Valilik ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin desteiyle l Tarm ve Orman Müdürlüünce düzenlenen tantm etkinlikleri kapsamnda Diyarbakr Hipodromunda Karpuz Kousu gerçekletirildi.

Kouyu jokeyliini Velat Demirin yapt Koca Oul adl ngiliz at kazand. Vali Hasan Basri Güzelolu, yarmada birinci olan atn sahibi Ömer Demir adna Mehmet Baltaya kupasn verdi.

Güzelolu ve beraberindekiler, daha sonra l Tarm ve Orman Müdürlüü bahçesinde düzenlenen etkinlie katld.

Tarm Müzik Korosu tarafndan sunulan yöresel türküler dinletisinin ardndan konuan Vali Güzelolu, Diyarbakr karpuzunun kentin birçok özel ve güzel yan gibi dünyaya tantlmas gereken, tadlmaya deer bir deeri olduunu dile getirdi.

Sahip olduu 10 bin yllk tarihi geçmii, deerleri ve üzerinde izler brakan medeniyetlerin çok büyük öneme sahip olduunu ve amaçlarnn bu deerleri önce Türkiyeye sonra da dünyaya tantmak olduunu belirten Güzelolu, Görev süremizin geride kalan 2,5 ylnda çok önemli çalmalar gerçekletirildi. çünkü Diyarbakrn kendisi zaten bir dünya markas. Diyarbakr medeniyet ve insanlk geliiminin canl tan ve bunu sunan bir tarih hazinesi. diye konutu.

Diyarbakrn Uluslararas Turizm Gazetecileri Yazarlar Birliince (FIJET) verilen Altn Elma Ödülünü aldn hatrlatan Güzelolu, unlar kaydetti:

Diyarbakr karpuzu dahil, bilinen ve bilinmesi gereken her türlü zenginlik ve güzelliimizi uluslararas alana tayacaz. Bugün ne yazk ki geçmi yllarda Diyarbakrn bütün alanlarnda yaand gibi ihmal ve bu kente ihanet yüzünden geri braktrlan bir deer. Yllar boyunca bu kentin bütün bu güzelliklerini örtmek isteyen, bu güzellikler yerine terörü bu kente getirmek isteyen ihanetin i birlikçilerinin, uzantsnda belediye ve dier i birliklerinde bulunanlarn ihaneti sonucunda neredeyse yok olma düzeyine düen bir zenginliimizdi. imdi talimat verdik. lk etapta ekim alanlarn büyüteceiz.

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da kentin 7 milyon dekar tarm arazisine sahip olduunu ve bunun da 44 bin dekarlk ksmnn karpuz yetitiricilii için kullanldn söyledi.

Yllk ortalama 165 bin tonluk karpuz üretimiyle Türkiyede söz sahibi olduklarn ifade eden Atalar, Diyarbakrda sürme, pembe, ferik, beyaz k ve kara k olmak üzere 5 türde karpuz yetitiricilii yapldn anlatt.

Konumalarn ardndan çocuklar arasnda yaplan karpuza en çok yakan çocuk ve karpuz yuvarlama yar renkli görüntüler oluturdu.

Etkinliin, En ar karpuz yarmasnda 49 kilo 100 gramlk karpuz birinci seçildi.

Programda, ödüllü ef Yusuf Altnkayann karpuzlardan yapt Türk bayra ve çeitli eserler alanda sergilendi.

Etkinlie, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, kamu kurum ve kurulu temsilcileri ile vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git