4'ü üst düzey 108'i öldürüldü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Afrin kentine yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı'nda 3 bin 991 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. TSK tarafından yurt içi ve yurt dışına yönelik düzenlenen operasyonlarda ise 4'ü sözde lider kadroda olmak üzere 108 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Haberler 08.04.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genelkurmay Bakanlndan yaplan haftalk bilgilendirmede, yurt içerisinde bölücü terör örgütüne kar mücadele edildii, Frat Kalkan Harekt bölgesinde güvenliin salanp, terör nedeniyle göç eden halkn geri dönüünün desteklendii, Suriyenin dlib kentinde atekes sürecinin devamnn salanmas amacyla gözlem noktalarnn tesis edildii ve Afrinin teröristlerden arndrlmasna yönelik balatlan Zeytin Dal Harektna baaryla devam edildii belirtildi.

TSKnn terör örgütlerine kar mücadelesini kararllkla sürdürdüü vurgulanan bilgilendirmede; 31 Mart- 06 Nisan tarihleri arasndaki bir haftalk süreçte PKK/KCK terör örgütünün barnma alan ve yurt içine geçi güzergh olarak kulland Mardin, Tunceli, Diyarbakr ve rnak ile Irakn kuzeyinde yürütülen orta ve küçük çapl operasyonlara aralksz devam edildii kaydedildi.

10 EHT, 29 YARALI

Yurt içi ve Irakn kuzeyine yönelik düzenlenen operasyonlarda 10 askerin ehit olduu, 29 askerin ise yaraland vurgulanan TSK bilgilendirmesinde öyle denildi:

cra edilen operasyonlarda; 4ü sözde lider kadroda olmak üzere yurt içinde 31 ve yurt dnda 77 olmak üzere toplam 108 terörist etkisiz hale getirilmi, 28 adet piyade tüfei, 5 adet makinal tüfek, 1 roketatar olmak üzere toplam 34 silah ele geçirilmi, 59 EYP tespit edilerek imha edilmi, teröristler tarafndan kullanlan 56 silah mevzi, snak, barnak, maara ve depo bulunarak kullanlamaz hale getirilmi, 10 kahraman silah arkadamz ehit olmu, 29 kahraman silah arkadamz yaralanmtr.

TERÖRSTLERN HAREKET KABLYET KISITLANDI

Etkili hudut denetimi ile finans kaynaklarna darbe vurulan terör örgütünün hareket ve eylem kabiliyetlerinin de kstlandna deinilen TSK bilgilendirmesinde u ifadeler kullanld:

Etkili hudut güvenlii ve hizmetleri kapsamnda icra edilen denetim ve kontroller sonucunda snrlardan yasa d geçi yapmaya çalan 6 bin 641 kii yakalanmtr. PKK/KCK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarndan olan kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde; 192 litre kaçak akaryakt, 172 kilo toz esrar, 137 kilo 500 gram uyuturucu, 28 bin 407 paket kaçak sigara ve 586 kaçak küçükba hayvan ele geçirilmitir.

FIRAT KALKANI HAREKATI

Suriyenin kuzeyinde Frat Kalkan Harekat bölgesi olan Azez-Cerablus hattnda terör örgütlerinin Münbiçten dou ve batya yönelik taciz ve saldrlarna annda karlk verildii belirtildi. TSK bilgilendirmesinde, bölgede normalleme çalmalarna katk saland da belirtilerek öyle denildi:

Hudut güvenliini salamak, DEA terör örgütünün tehdit ve saldrlarn önlemek, yerinden edilmi kimselerin yurtlarna dönüüne katk salamak, sivilleri korumak/yaanan terör olaylarndan zarar görmelerini engellemek maksadyla icra edilmekte olan Frat Kalkan Harektnda, Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan desteklenen Özgür Suriye Ordusunun youn ve kararl mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasnda bulunan toplam 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altna alnmtr. Bab bölgesinde patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar sürdürülürken; PKK/KCK/PYD/YPG ve DEA terörist unsurlarnn, Münbiçten batya doru olabilecek saldrlarn durdurmaya yönelik alnan tedbirlerin uygulanmasna hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda zaman zaman da Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir.

DLBDE GÖZLEM NOKTALARI

TSK bilgilendirmesinde, Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yaplan Suriyenin dlib kentinde gözlem noktalarnn tesisine devam edildii belirtilerek, u görülere yer verildi:

Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaral Gözlem Noktas, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaral Gözlem Noktas, 19 Kasm 2017 tarihinde 3 Numaral Gözlem Noktas, 05 ubat 2018 tarihinde 6 Numaral Gözlem Noktas, 09 ubat 2018 tarihinde 7 Numaral Gözlem Noktas, 15 ubat 2018 tarihinde 8 Numaral Gözlem Noktas, 17 Mart 2018 tarihinde 4 Numaral Gözlem Noktas, 03 Nisan 2018 tarihinde 12 Numaral Gözlem Noktas, 07 Nisan 2018 tarihinde ise 9 Numaral Gözlem Noktas tesis edilmitir. Dier Gözlem Noktalarnn açlarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalmalara devam edilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri unsurlar bölgedeki görevlerini Astana görümelerinde garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde sürdürmektedir.

ZEYTN DALI HAREKATI

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, snr hatt ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak maksadyla, Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak amacyla 20 Ocak 2018 saat 17.00den itibaren Zeytin Dal Harekt balatld hatrlatld.

Harektn, Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, BMGKnin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayl kararlar ve BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildii vurgulanan TSK açklamasnda, öyle denildi:

anl tarihimiz ve kültürümüz gerei harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnmaktadr. Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan harekt alannda, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararas hukuka uygun olarak, gecikme pahasna, dier hiçbir ülkenin göstermedii dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir ekilde kullanlmaktadr. Ayn zamanda harektn balangcndan itibaren, harekt alannda bulunan dini ve kültürel yaplar, tarihi eserler ve arkeolojik kalntlar ile kamu yararna faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahl Kuvvetleri unsurlarnn hedefleri arasnda bulunmamaktadr. Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz tarafndan, uluslararas hukuk ve anlamalar tarafndan yasaklanm mühimmat kullanlmamaktadr. Bu tür mühimmat Türk Silahl Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadr. Kara ate destek vastalarmz da ayn esaslarla hareket etmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri birliklerince, Kzlay, AFAD ve BM tarafndan salanan insani yardmlarn bölgeye eriimi konusunda gerekli destek salanmakta; Afrinde hayatn normale dönmesi için çalmalara devam edilmektedir.

52 EHT, 332 YARALI

Harektta bugüne kadar teröristlerle girilen çatma ve saldrlarda 52 askerin ehit olduu belirtilen açklamada, bölgede patlayc tespit ve imha çalmalarnn sürdüü ifade edilerek öyle denildi:

Harektn balangcndan itibaren etkisiz hale getirilen terörist says 3 bin 991 olmutur. Terör örgütü mensuplar ile girilen çatmalarda bugüne kadar 52 kahraman silah arkadamz ehit olmu, 232 kahraman silah arkadamz yaralanmtr. Türk Silahl Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafndan 18 Mart 2018 tarihi itibariyle kontrol altna alnan Afrinde mayn ve el yapm patlayc arama faaliyetleri sürdürülmektedir. Harekt kapsamnda bugüne kadar 102 mayn ve 739 EYP tespit edilerek imha edilmitir. Zeytin Dal Harekt baaryla devam etmektedir.

Bilgilendirmede ayrca, TSKnn milli birlik ve bölünmez bütünlüü hedef alan terör örgütleriyle mücadelesini yurt içi ve dnda son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürecei de ifade edildi.

Ana Sayfaya Git