5 asırlık gelenek: ‘Kamçı şenlikleri’

Diyarbakır’ın Dicle, Hani ve Eğil ilçelerinin ortasında bulunan Terkan bölgesinde yaklaşık 3 asırdır süren kamçı şenliklerinde ilginç görüntüler ortaya çıktı.

Haberler 05.05.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 500 yldr sürdüü belirtilen kamç enlikleri Dicle Hani ve Eil üçgeninde bulunan ziyaretlerde balad. Sabahn erken saatlerinde enliin yaplaca alana gelen çok sayda vatanda alan hnca hnç doldurdu. çevre köylerden özellikle kamç oyununa katlmak için gelen gençler, büyük bir çember oluturarak, oyun alann hazrlad. Bu srada kamç oyununa dahil olmak isteyen genç yal ve çocuklar, üzerlerini soyarak srann kendilerine gelmesini beklemeye balad. Köyün ileri gelenlerinin elinde bulundurduu ve kaln urgandan yaplan kamçlar alan gençler, birbirlerine dakikalarca acmadan vurarak vücutlarn kan içerisinde brakt. Birçok defa kavgann eiine gelen taraflar, köylerin ileri gelenleri ayrarak bartrd. Oyun boyunca vücutlarna saysz darbe alan ve kafalarndan aas kan krmzs olan gençler, hiçbir ey olmam gibi sraya geçip oyun oynamaya devam etti.

Hasadn bereketli geçmesi için yaplyor

500 yllk geçmii bulunan kamç enlii her yl 15 Maysta balayp 25 Maysta sona eriyor. 2018de Ramazan aynn bu tarihlere denk gelmesi nedeni ile 10 gün öncesine alnan enlikler, hasadn bereketli geçmesi için yaplyor. çocuk, kadn, genç, yal hemen herkesin bir noktada bulutuu enliklerde meydan arenaya dönüüyor. Baz merakl vatandalar, birbirlerini kamçlayanlar izlemek için enliklerin yapld alann etrafnda bulunan aaçlara trmand. Aaçlarda çekirdek çtlatarak kamç oyununu izleyen vatandalar ilginç görüntülerin ortaya çkmasna neden oldu.

Ramazan nedeniyle öne alnd

Kamç enliklerine katlan Abdurrahman Dicle, enliin dedelerinden bir gelenek olarak bu günlere geldiini söyledi. Dicle, Nasl ki batda Kiraz Festivali, Mesir Macunu Festivali varsa, burada da yllardan beri kamç festivali yaplyor. Normalde 16 Maysta balayacaktk enliklerimize, fakat bu yl Ramazan ay dolaysyla 10 gün önceye aldk. Baz aileler gelip burada mevlit veriyor, kimisi de gelip kamç oyununa dahil oluyor. Olas kavgalar alann içerisinde bulunan köyün ileri gelenleri engelliyor. Ortam kavgaya döndüünde müdahil olup durumu sakinletiriyorlar. Bizler de araya girerek kavgann büyümesini engelliyoruz dedi.

Vahice görülebilir ama çok zevkli

Kamç oyununu oynayanlardan 18 yandaki Faik Reitaaolu ise bu enliin Terkan bölgesinde yüzyllardr sürdüünü söyledi. Reitaaolu, öyle devam etti:

Kamç oyunu vahice görülebilir ama aslnda oynayanlar için çok zevkli bir oyun. Buraya her yl geliyoruz, geleneklerimizi ayakta tutmaya gayret ediyoruz. Biz kimseyi rakip olarak görmüyoruz, Terkan halkndanz hepimiz birbirimizi çok iyi tanyoruz. Amaç rakip deil, burada elenmek, zevk alp dalyoruz. Ben be alt yldr geliyorum ama bu gelenek yüzyllardr devam ediyor.

Muharrem Aydn isimli kamç oyuncusu da, 5 yldr oyuna geldiini geleneklerini sürdürmek için önümüzdeki yllarda bu etkinlie katlacaklarn söyledi.

enliklere katlan Hac Mehmet Baran da, gelenein atalarndan kendilerine kaldn dile getirerek, unlar söyledi:

Bu aslnda hasat müjdesidir. Her yl mays aynn 15inde ekinler için herkes bir olak kesip buraya geliyordu. çocukluktan beri bir gelenek haline geldi. Kamç oyunu var, daha önce teneke ile davul çalp oyun oynanyordu. Araba olmad zaman, at ve eeklere binip geliyorduk alana. Kadnlar alanda oturuyor ve yemek hazrlyor gençler de oyun oynuyor. Her yer tklm tklm, bölge halk her yl buraya geliyor.

Ana Sayfaya Git