"5 bin yıl önce çocukların kurban edildiğini gösteren kanıtlar bulduk"

Siirt-Başur Höyük Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Haluk Sağlamtimur: "Yaklaşık 5 bin yıl önce çocukların kurban edildiğini gösteren kanıtlar bulduk"

Haberler 03.07.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt-Baur Höyükteki kurtarma kazlarnda 5 bin yl önce çocuklarn kurban edildiini gösteren kantlar bulunduu bildirildi.

Siirt-Baur Höyük Kaz Bakan ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ör. Üyesi Haluk Salamtimur, yapt açklamada, Ilsu Baraj ve HES Projesi kapsamnda 2007 ylndan itibaren kaz kurtarma kazlarnn devam ettii Siirt-Baur Höyük kazsndan elde edilen verilerin, Anadolu ve Mezopotamya tarihini aydnlatmaya devam ettiini söyledi.

Buradaki kazlarla ilgili ngiliz antropolog Dr. Brenna Hasset ile yaptklar çalmayla ilgili hazrladklar makalenin ngilterede yaymlandn vurgulayan Salamtimur, M.Ö. 3000 yl öncesiyle tarihlenen buluntu mezarlarn, o dönem gücü elinde bulunduran yönetici mezarlar olabileceini gösterdiini aktard.

Salamtimur, mezarlardaki iskeletler üzerinde yaplan aratrmalarda, o dönemde çocuklarn kurban edildiini gösteren kantlar bulduklarn belirterek, unlar kaydetti:

Baur Höyükte ortaya çkartlan bir mezarn içerisinde ve dnda bulunan 11 iskelet üzerinde yaplan incelemeler sonucu özellikle mezarn dnda yaklak 11-12 yalarnda olan 2 çocuk iskeletinde doal olarak ölmediklerini gösteren kantlara rastland. Bizler, bu çocuklarn veya gençlerin yalar dolaysyla herhangi bir çatmada öldürüldüünü düünmüyoruz. Yaklak 5 bin yl önce çocuklarn kurban edildiini gösteren kantlar bulduk.

Ölü bedenlerin dikkatli bir ekilde yerletirilmesi nedeniyle bu gömülerin Mezopotamyadaki Ur kral mezarlarnda görülen insann kurban edildiine dair verilere benzediini iaret eden Salamtimur, Bu veriler Anadolu ve Mezopotamyadaki insan kurban edildiini gösteren kantlarn en erken örneklerinden birinin, bu bölgede olduunu göstermektedir. dedi.

nsan kurban edilmesi bir araç olarak kullanlm

Birçok erken toplumun çeitli manevi, politik, askeri ya da ekonomik hedeflere ulamak için insan fedakarln veya insan kurban edilmesini bir araç olarak kullandn belirten Salamtimur, Siirt-Baur Höyükte tank olduumuz eyin, erken toplumlarda gördüümüz gücün, biçimsel bir hiyerari içinde birletirildii, erken devlet oluumunun bir parças, belki de giderek artan hiyerarik, katmanl bir toplumun iktidar göstergesi olarak da tanmlayabiliriz. Mezarlar içerisine braklarak büyük serveti ve hatta insanlar imha etme gücü, devlete benzer bir toplum ina etmek için göstermeniz gereken baka bir güç göstergesi olabilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git