5 bin yıl öncesine ait yapılar bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, 5 bin yıl öncesine ait 2 oda ile çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.

Haberler 07.09.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar bakanlnda, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim insanlarndan oluan 50 kiilik ekiple yürütülen kaz çalmalar sürüyor.

Daha önce Vann tarihi yapsnn yan sra Urartular dönemine ait bulgularn ortaya çkarld höyükte sürdürülen çalmalarda 5 bin yl öncesine ait 2 oda ile lk ça dönemine ait çanak ve çömleklere ulald.

BZM çN SÜRPRZ OLDU

Doç. Dr. Konyar, bölgenin en uzun soluklu kaz çalmasn yürüttüklerini söyledi.

Yerleme tarihi açsndan höyüün büyük önem tadn anlatan Konyar, Son günlerde bizim için sürpriz olan verilerle karlatk. Vann 5 bin yl öncesine ait evlerine, dönemin yap kalntlarna, kullanlan çanak çömleklere ulatk. Bizim için oldukça sürpriz oldu. çünkü Vanda son 60 yldr böyle verilere ulalmamt. dedi.

Ortaya çkarlan bulgularn Vann kadim bir tarihe sahip olduunu gösterdiini ifade eden Konyar, unlar kaydetti:

lk Tunç ça, yani milattan önce 3 bin 500 yl önce Vanda yaayan toplumlarn evlerine ulamaya baladk. ki tür ev karmza çkyor. Bir tanesi yuvarlak planl dieri de kare planl ev. lk Tunç ça toplumu 3 metrekare planl kerpiç konutlarda yaam. Hayvanclk ve ksmen tarmla uramlar. Bunlarn sadece evlerini ortaya çkarmyoruz, yaam koullarn, yiyeceklerini, çanak ve çömleklerini de yeni teknolojiyle deerlendireceiz.

Kazlarda milattan önce 6-7 bin yl öncesine ait çanak ve çömleklerle karlatklarn bildiren Konyar, 7 bin yllk sürecin kalntlarnn yava yava ortaya çkmaya baladn, bunun da kentsel arkeoloji açsndan sevindirici olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git