5 ton ciğer tüketiliyor

Diyarbakırlıların vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve günde ortalama 5 ton tüketilen ciğer kebabı, hem kent insanı hem de yerli ve yabancı turistlerce sabah kahvaltıları da dahil günün her saati tercih ediliyor. 5 bin personelin çalıştığı 300 dolayındaki ciğer lokantası, kent ekonomisinde önemli bir yer oluşturuyor.

Haberler 21.01.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lokantaclar, Kebapçlar ve Tatlclar Odas Bakan Haim Elkaan, kent isminin cier kebab ile markalatn, gelen konuklarn yemei tatmadan ayrlmadn söyledi. Kentteki cier kebab lokantalarn önemli bir oranda istihdam saladn anlatan Elkaan, Diyarbakrda bacas tüten fabrikalar yok. En büyük fabrika bizleriz. En büyük istihdam salayan bizleriz. Kendi imkanlarmzla bir noktaya kadar duruyor. Özelikle gastronomi konusunda ciddi yatrmlar yaplmas, ciddi bir destein yaplmas lazm. Cier kebab piirmek bizim vazgeçilmez bir mesleimiz, Dededen kalan bir geleneimizdir. 5 bine yakn bir istihdam söz konusu. 40a yakn büyük ölçekli ciercilerimiz var. Ortalama 300e yakn cier kebab piiren lokantamz var dedi.

CERN YEME SAAT YOKTUR

Cier kebabnn günün her saatinde tüketildiine dikkat çeken Elkaan, Diyarbakrda günde 5 ton cierin tüketildiini söyledi. Elkaan, öyle konutu:

Cierin yeme saati yoktur. Sabahtan balayp gecenin 2sine kadar hizmet veren esnaflarmz var. Cier memleketin her yerinde, damarlarmzn içerisindedir. Günlük 5 ton üretiliyor. Cier kebabnn yan sra dier kebap türlerimiz de youn bir ekilde tüketiliyor. Balk konusunda bizim gözlemlediimiz tespit ettiimiz bize bal olan resmi anlamda 4- 5 tane memleketin ön plana çkan balkçs var. Balk tüketimimiz Diyarbakrda pek yaygn deil. Cierimizin corafi iaret müracaat yaplmtr. Bazlar cier Urfanndr bazlar ise Diyarbakrndr diyor. Cier deimeyen bir lezzetimizdir. Cierin ana temas ayndr, damak tad ayndr. Cierin hazrlanma ekli ayrdr. 20 yl önceki sunumla u anki sunumun arasnda çok fark var. Cier bizimdir. Kimsenin deil. Bunu koruma kollama kabiliyetine de sahibiz. Damamz, tadmz 100 yl da geçse deimeyecek.

CER TAHTINI Hç BR YEMEE BIRAKMAYACAK

Yemek konusunda ilk tercihlerinin cier kebab olduunu anlatan Diyarbakrllar, cier kültürünün kentte deimeyeceini ve tahtn hiçbir yemee brakmayacan belirttiler. Kent sakinlerinden emekli Mehmet Zülfü Kaya (74), Diyarbakrn yemeinin dier yörelerin yemeinden daha güzel olduunu belirterek, Cieri çok güzeldir. Diyarbakrda kahvaltda bile cier yiyoruz. Diyarbakrda bu kültür deimez hiçbir zaman ifadelerini kulland.

Evde de cier ile ilgili çeitli yemekler yaptn belirten Fatma Kaya (72), Cier kan yapar. Balk yerine cieri tercih ederiz diye konutu.

CER LK DEFA BURADA YEDM

Görev için Diyarbakrda bulunan Hatayl Yakup Yolcu (28) ise, Yaklak 4 yldr buradaym. Cier kebab ilk defa burada yedim. çok houma gitti. 4 yldr buraya devaml geliyorum. Mesela u an bu benim kahvaltm. Nöbetten çktm eve uradm. Direk buraya geldim. Hataylym ama Diyarbakrllar kadar cieri sevmeye baladm diye konutu.

CER BULMAKTA SIKINTI çEKYORUZ

çok talep olduu için cier bulmakta zaman zaman sknt çektiklerini aktaran iletme sahibi Kayhan Ta (33), unlar söyledi:

Diyarbakrn zengin bir kültürü var ama bunun banda cier geliyor. Dardan gelen insanlar, Diyarbakrda ne yenilir diye sorduklar zaman ilk söylenen ey cierdir. Biz Diyarbakr halk olarak sabah kahvaltda cier yeriz, ölen cier yeriz. Yani cierin bir saati yok. Akam yemei olarak da yeriz. Hata gece belli bir saatten sonra bile 12den sonra bile oturur cier yeriz ama cier bulmakta sknt yayoruz. Tüketim fazlalndan dolay yetimiyor. Kesim azalm, üretim yok. Onun için zaman zaman dükkanmz öle saatlerinde kapatmak zorunda kalyoruz.

Ana Sayfaya Git