5 yaşta okullaşma oranı 419 ilçede yüzde 95'in üzerine çıktı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "11 il ve 419 ilçemizde, 5 yaşta okullaşma oranı yüzde 95'in üzerine çıktı. 10'u büyükşehir olmak üzere toplam 29 ilde ise yüzde 90'ın üzerinde." dedi.

Haberler 23.02.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Özer, Bakanlk olarak öncelikli hedeflerinin eitimde frsat eitliini artrmak olduunu, bu kapsamda tüm kademelerde okullama oranlarn yükseltmek için çalmalarn aralksz sürdürdüklerini ifade etti.

Bilimsel verilerin, örenciler arasndaki baar farklarn azaltmada okul öncesi eitimin kritik bir öneme sahip olduuna iaret ettiini belirten Özer, bu nedenle eitime eriimde tüm kademeler arasnda okul öncesine çok daha büyük önem atfettiklerini vurgulad.

Özer, yl sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu yapacaklarn ve 40 bin yeni anasnf açacaklarn böylece 3 yata yüzde 14 olan okullama orann yüzde 50ye, 4 yata yüzde 35 olan okullama orann yüzde 70e ve 5 yata yüzde 78 olan okullama orann ise yüzde 100e çkaracak kapasiteye ulaacaklarn söyledi.

Okullama oranlarn artrmak için 81 ilde yürüttükleri youn çalmalar sonucu 59 anaokulu ve 7 bin ana snfn 5 ay gibi ksa bir sürede hizmete açtklarn kaydeden Özer, böylece 5 yataki okullama orann yüzde 78den yüzde 90a çkardklarn dile getirdi.

ALTERNATF MODELLER DEVREYE ALDIK

Yl sonuna kadar bu ya grubu için eitim kurumu kapasitesini yüzde 100e tamamlayacaklarn aktaran Özer, u deerlendirmelerde bulundu:

Kapasite artyla beraber 5 yata okullama orann da yüzde 100e çkarmay hedefliyoruz. u anda yeni kullanma açtmz ana snf ve anaokullarmzla birlikte 11 il ve 419 ilçemizde, 5 yata okullama orann yüzde 95in üzerine çkt. 10u büyükehir olmak üzere toplam 29 ilde ise yüzde 90n üzerine çkt. 125 ilçede ise okula gidemeyen 5 yandaki çocuk says 5in altnda. Bu çocuklarmzn da eitime eriimi için alternatif modelleri devreye aldk. Gezici öretmen snf, tama merkezi ana snf ve Benim Oyun Sandm gibi ev temelli modellerle okul öncesi eitim ulatrmadmz hiçbir çocuumuz kalmayacak. 1506 anaokulu yapm ile süreç de planland ekilde ilerliyor. 3 bin yeni anaokulu yapmnda geriye kalan 1494 anaokulunun yapm ile ilgili arazi belirleme çalmalar da devam ediyor.

OKUL ÖNCES ETME ERM URA KARARLARI ARASINDAYDI

Bakan Özer, okul öncesi eitime eriimin artrlmasnn 1-3 Aralk 2021de toplanan 20. Milli Eitim urasnda oy birliiyle alnan kararlar arasnda yer aldn anmsatt.

Milli Eitim Bakan Özer, sözlerini öyle sürdürdü:

Dün yaymladmz Yüz Yüze Eitime Dönüte 180 Gün kitabnda ura kararlarna uygulamada ne ölçüde yer verildii de var. urada alnan 5 ya okullama orannn ksa vadede yüzde 100e ulatrlmas için gerekli fiziki, beeri ve mali imkanlar salanmaldr. Ayrca 3-4 ya için de eitime eriim imkanlar artrlmaldr kararlar dorultusunda çalmalarmz aralksz sürdüreceiz. Özellikle, dezavantajl bölgeler ve gruplara yönelik okul öncesi eitime eriimi kolaylatrmak için bölge ve ailelerin ihtiyaçlarna yönelik gezici öretmen snf, gezici snf, tama merkezi ana snf, yaz eitimi, tamal eitim, ev temelli eitim, toplum temelli erken müdahale modeli, mobil anaokulu gibi farkl modelleri uygulamaya almaya devam edeceiz.

5 yan öncelikli olduunu ancak okul öncesinde 3-5 ya grubundaki okullama orannn da yükseltilmesi için çalmalar yürüttüklerini belirten Özer, 3-5 ya grubunda okullama orannn yüzde 45den yüzde 49a yükseldiine iaret etti.

Özer, 2022 yl sonunda yatrmlar tamamladklarnda 3-5 ya grubunda okullama orannn da yüzde 45ten yüzde 76ya çkacan kaydederek, Böylece, okul öncesinde okullama orannda da çok önemli bir iyileme ve okul öncesi eitimde de dier kademelerde olduu gibi önemli bir ilerleme ve iyileme salayacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git