50 eserler Veda Hutbesi anlatılacak

Yarım asır önce dönemin önemli siyasetçi, iş adamları ve fikir adamları tarafından kurulan Türkiye Milli Kültür Vakfı 50’nci yılına özel hazırladığı hat levhalarını sergileyecek. 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek sempozyumda ise Veda Hutbeleri tüm yönleriyle konuşulacak.

Haberler 30.10.2019 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

50nci kurulu yl dönümünü kutlayan Türkiye Milli Kültür Vakf, yarm asrlk hizmetlerinin bir haslas olarak Veda Hacc ve Hutbeleri ana temal bir sempozyum ile 50 eserlik hat sergisi düzenliyor. Veda Haccnn ve Veda Hutbesinin bütün yönleriyle ele alnaca sempozyum 2-3 Kasm 2019 tarihinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekletirilecek.

Konuyla ilgili olarak bir açklama yapan Türkiye Milli Kültür Vakf Bakan Prof. Dr. Salih Tu, 1969 ylnda 41 kiiden oluan i, fikir, kültür, sanat ve akademisyen kurucu heyetiyle yola çkan vakfmz bu yl 50. yln kutluyor. Türkiye Milli Kültür Vakf, yarm asrlk süre zarfnda sosyo-kültürel çalkantlar, siyasi ve ekonomik buhranlar, içerisinde varln devam ettirerek bugünlere geldi, memleketimizde saysz hizmetleri bulunan birçok bilim adam, akademisyen, siyasetçi, i adam ve yöneticinin yetimesine vesile oldu. çalmalarmz ayn evk ve heyecan ile kökü mazide, dallar gelecee uzanm, milletine hizmet etmenin mutluluu ile sürdürüyoruz. Bu çerçevede 50nci ylmzda; insanln kurtuluu için ve Allahn rahmetinin insanla tecellisi olarak gönderilen Peygamber Efendimizin vefatndan önce serdettii Veda Hacc ve Hutbesini odak alarak, günümüzde ihlal edilen insan hak ve özgürlüklerinin dayand ilk temel metin olma özelliini daha belirgin olarak gün yüzüne çkarma amacndayz. Türkiye Milli Kültür Vakf, aziz milletimize yaraacak faziletli nesiller yetitirmek maksadyla çkt bu yolda, kadim medeniyetinden ald ilham ve güçle gelecekte de yoluna devam edecektir dedi.

37 hattat tarafndan hazrland

37 hattat ve 26 süsleme sanatçsnn, Veda Hutbesinden seçilen metinleri hat ve tezhip sanatlarnn en güzel örnekleriyle birletirerek ortaya çkardklar eserler sempozyum boyunca sergilenerek ziyaretçilerin beenisine sunulacak. Yine bu faaliyetler kapsamnda özel olarak hazrlanan, Veda Haccn gün gün çeitli ayrntlaryla anlatan ve Veda Hutbesinin en geni anlatmn birini içeren bir kitap da sempozyum boyunca ziyaretçilere hediye edilecek.

Dört ana balkta veda hutbeleri

ki gün sürecek olan sempozyumun açl konumasn Salih Tu yapacak. Salih Tuun ardndan Diyanet leri Bakan Ali Erba bir konferans verecek. Mehmet Görmezin de konuma yapaca sempozyuma, Diyanet ler Bakan Yardmcs Prof. Dr. Huriye Mart, Ali Bardakolu, Mustafa Özel, Recep entürk, Adem Apak, Mustafa Sabri Küçükaç, Adnan Demircan, , Rait Küçük, Ahmet Murat Özel, Mustafa çarc gibi isimler teblilerini sunacak. Dört oturumda gerçekleecek olan sempozyumda Veda Hutbelerinde nsan Toplum Hukuk ve ktisat, slamdan Önce Hac, Hz. Peygamberin Hacc ve Veda Hutbeleri, Veda Hutbelerinde Din ve Ahlak balklar ele alnacak.

Hat ustalarnn kaleminden

Hz. Peygamberin veda hacc hutbeleri için yaplm olan aratrmada elde edilen metinlerden milletler aras yarmalarda derece alan ayn zamanda dönemimizi yanstan 37 hat sanatçs ve 26 tezhip sanatçs tarafndan 50 levhalk hat koleksiyonu hazrland. Hasan çelebi, Ali Toy, Davut Bekta, Mehmet Özçay gibi isimlerin de bulunduu sanatçlar yer ald.

Ana Sayfaya Git