50 milyon yıllık fosil Diyarbakır'da sergileniyor

Diyarbakır'da DÜ Fen Fakültesi öğrencisi Büşra Bektaş'ın Siirt'in Eruh ilçesinde piknik yaparken bulduğu fosilin, 50 milyon yıllık, "nummulit" adında deniz canlısına ait olduğu belirlendi.

Haberler 23.05.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi örencisinin piknik yaparken bulduu ve 50 milyon yllk, nummulit adnda deniz canlsna ait olduu belirlenen fosil, Zooloji Müzesinde görücüye çkt.

DÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 1. snf örencisi Büra Bekta, ailesiyle piknik için gittii Siirtin Eruh ilçesinin çrav Da mevkisinde bir fosil buldu. Üniversiteye getirdii fosilin incelenmesi sonucu 50 milyon yllk, nummulit adnda deniz canlsna ait olduu tespit edildi.

Fosil, Zooloji Anabilim Dal Bakanlnca açlan, nesli tükenmek üzere olan kelaynak, dev kertenkele, Frat kaplumbaas, leopar sazan ve 12 endemik türün de bulunduu fizyolojik ömrünü tamamlam 2 bine yakn hayvann tantld Zooloji Müzesinde sergileniyor.

Bölgede aratrma yaplnca birçok canlya ait fosil bulacaz

DÜ Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ali Satar örencileri Büra Bektan bulup, getirdii fosil ile ilgili bilgi almak için hem kendi üniversitelerinde hem de baka ülkelerdeki fosil bilimcilerle iletiime geçtiklerini söyledi.

Fosilin yaplan incelemede 50 milyon yllk, nummulit adnda deniz canlsna ait olduunun belirlendiini dile getiren Satar, Daha önce Anadolu dahil birçok yer deniz altndayd. Anadolu yükseldikçe buralarda fosiller olumaya balad. Bu fosillerin olduu yerlerde terörden dolay pek aratrma yaplamyordu. Bölgede aratrma yaplnca birçok canlnn fosilini bulacaz. dedi.

Güneydou Anadolu Bölgesinde nummulit canlsna ait fosillere rastlandna iaret eden Satar, nummulitin çapnn genellikle 1,3-5 santimetre arasnda deitiini belirtti.

O bölgelerde bu canllarn bulunmas bizi heyecanlandryor

Fosili bulan Büra Bekta da Siirtin Eruh ilçesindeki çrav Da mevkisinde piknik yaparken çevreyi gözlemlemek istediini belirterek, bu talarn ilgisini çektiini aktard. Bulduu talarn fosil olduunu anladn ve alp okula getirdiini dile getiren Bekta, daha sonra gerekli tespitin yapldn ifade etti.

Bekta, 50 milyon yllk tek hücreli bir canlya ait fosilin böyle bir yerde bulunmasndan heyecan duyduklarn anlatan Bekta, Orada böyle çok ta var. Oralara gidilip aratrma yaplmasn istiyorum. çünkü bu bölgeler daha önce denizle kaplym. O bölgelerde bu canllarn bulunmas bizi heyecanlandryor. diye konutu.

Bölgede o dönemde hangi canllarn yaadn, hangi türlerin olduunu bilmenin mutluluk verici olduunu aktaran Bekta, böylece geçmile ilgili bilgi sahibi olduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git