50 yıl sonra su akacak?

Diyarbakır'daki 400 yıllık çeşmeden 50 yıl sonra yeniden su akacak.

Haberler 20.04.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, yaklak 400 yl önce Vali skender Paann olu Mustafa Paa tarafndan yaptrld tahmin edilen ve halk arasnda Paa çemesi olarak bilinen tarihi çemede, Kültür ve Turizm Müdürlüü, Vakflar Bölge Müdürlü ile Yeniehir Belediyesi ortaklaa arkeolojik kaz ile restorasyon çalmalar balatt. Bilinmeyen bir nedenle yaklak 50 yl önce suyu kesilen çemenin restorasyondan sonra suyunun da yeniden akaca belirtildi.

Merkez Yeniehir lçesi Yolalt Mahallesinde bulunan yaklak 400 yl önce Vali skender Paann olu Mustafa Paa tarafndan yaptrld ve Vakfiye kaytlarnda da bulunan Paa çemesi, duyarl vatandalar sayesinde yeniden akacak. Vatandalarn ihbar ile 50 yldr suyun akmad ve kaderine terk edildii için harap hale gelen çemeye gelen Kültür Ve Turizm l Müdürlüü, Vakflar Bölge Müdürlüü ile Yeniehir Belediyesi ekipleri yaptklar ortak çalmayla daha önce defalarca restorasyona urayan ve toprakla kapatlan çemenin etrafnda kaz çalmas balatt.

400 YILLIK çEME

Müze müdürlüüne bal arkeologlar ortaya çkarlan çemede geni çapl aratrma yaparken, dier taraftan da restorasyon ilemleri balatld. Kültür ve Turizm l Müdürü Cemil Alp, çemenin tarihinin tam olarak bilinmediini yaplacak incelemeler ardndan tespitinin yaplacan belirtirek, çemeye, Paa çemesi denmekte, arkeolojik çalmalarda yapm tarihi çkabilir. Bu çemenin yeniden Diyarbakra kazandrlmas için tüm kurumlar ellerinden gelen çalmay yürütüyor dedi.

50 YIL SONRA AKACAK

skender Paann 1637 ylnda bir vakf kurduunu belirten Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise, Bu vakfiyede bu çeme zikrediliyor. Mustafa Paa, Bin Mehmet Paa Vakfiyesinde bu çeme zikredilmitir. çemenin yaklak 400 yl kadar bir tarihi var. çeme özellikle kervanlarn geçi güzergahlarnda yaplm. pek Yolu güzergahlarnda çemeler yaplm ve oraya gelen insanlar su ihtiyaçlarn karlarken, dier taraftan hayvanlarn da su ihtiyaçlar karlanyormu. Bu çeme de aslnda programmzda olan bir yer, kurumlarla birlikte yaptmz koordinasyon çalmalar sonucunda, orada kurulun kaz çalmalaryla ilgili gerekli kararlar alndktan sonra, eserin belirlenmesi kodlarnn ortaya çkmasndan sonra temizlik çalmas yapacaz. O temizlik çalmas ortaya çktktan sonra rölöve, restorasyon projelerini çizdirip kuruldan geçtikten sonra bölge müdürlüümüz tarafndan orann restorasyonunu gerçekletireceiz diye konutu.

Yolat Mahallesi Muhtar Mehmet Nuri Börta da, tarihi çemenin yüz yllardr mahallelerinde olduunu madde bamllarnn yuvas haline geldiini belirterek, çocukluk anlarnda çemenin önündeki havuzda yüzdüünü söyledi. Muhtar Börta, restorasyon çalmalarnn balamasndan kendisinin ve mahalle halknn mutluluk duyduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git