500 yıllık gelenek!

ŞIRNAK'ın Balveren beldesi sakinleri, her yıl Mart ayının ortalarında baharın gelişini kutlamak için bir araya geliyor. 500 yıldır süren geleneksel etkinlikte yüzlerce kişi, yapılan yemekleri yiyip, sergiledikleri yöresel oyunlarla baharın gelişini kutluluyor.

Haberler 25.03.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin farkl ehirlerinde yaayan rnakn Balveren Beldesi sakinleri, her sene gerçekletirdikleri geleneksel Adarok etkinlii için Cudi Da ve Bestler Dereler arasnda kalan Besta bölgesinde buluuyor. 500 yldr sürdürdükleri Adarok etkinliini bu yl da gerçekletiren bölge sakinleri, büyük tencerelerle yemek yapp, yüzlerce metre uzunluundaki sofralara dizildi. Etkinlie katlan yüzlerce kii, ayn sofrada bulutu, yallar sohbet etti, gençler ise yöresel oyunlar oynad.

DEDELERMZ BUNU 500 YIL ÖNCE BALATTI

Belde sakinlerinden Abdulaziz Bayram, bu gelenein dedelerinden kalma bir gelenek olduunu ifade ederek, Biz her zaman buraya ilk baharda geliyoruz, birlikte yemek yiyor. Huzur için, toplum için ve baharn gelii için buraya geliyoruz. Dedelerimiz bundan yaklak 500 sene önce balattlar bunu. Biz de devam ediyoruz. Yemek yedikten sonra gençlerimiz burada yöresel oyunlar oynuyorlar. Balverenli olup il dnda olan vatandalarmz da buraya geliyorlar. Arkamzda, Bestler Dereler önümüzde Cudi Da, biz de Besta bölgesinde huzur içinde etkinliimizi sürdürüyoruz. Memleketimize bir huzur geldi dedi.

BUGÜN GÜZEL VE ÖZEL BR GÜN

Bu ektinliin kendileri için özel bir gün olduunu anlatan Ahmet Bayram ise, Biz her yl bugünü kutluyoruz. Eski zamanlarda biz köy merkezinde ve çevresinde kutluyorduk. Nohut, buday kaynatp datyorduk. O zamanlarda imkanlar olmad için köyden uzaklaamyorduk. Buraya her aileden, her kesimden hiçbir fark gözetmeksizin herkes gelip, kutlamalara katlyor. 500 yla yakndr biz bunu kutluyoruz. Yöresel, çeit çeit oyunlar oynanyor. Hocalarmz bir yanda sohbet edip, vaazlarda bulunuyorlar. Namaz klp, ibadet yapyorlar. Gençler türlü türlü oyunlar oynuyorlar. Bugün güzel ve özel bir gün bizim için diye konutu.

Ana Sayfaya Git