51 yılın en sıcak ayı

Türkiye'de 2021'in son ayında termometre 27 dereceyi gördü

Haberler 12.01.2022 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede geçen ay en yüksek scaklk 27,1 dereceyle Kastamonunun nebolu ilçesinde, en düük scaklk ise sfrn altnda 26,4 derece ile Kayserinin Pnarba ilçesinde ölçüldü. Geçen ay, son 51 yln en scak onuncu aralk ay olarak kaytlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüü verilerinden yapt derlemeye göre, Aralk 2021de ortalama scaklklar Marmara Bölgesinin kuzeyinde ve tüm ky kesimlerinde, Karadeniz Bölgesinin ky kesimlerinde; zmir, Ödemi, Isparta, Alanya, Osmaniye, Eirdir, Acpayam, Elmal, Kale/Demre, Krkkale, Polatl, Erci ve Ceylanpnar çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde, Bitlis çevresinde altnda gerçekleti.

Scaklklar yurdun dier bölgelerinde ise mevsim normalleri civarnda seyretti. Uzun yllar aralk ay ortalama scakl 4,6 derece iken, geçen ay 6 derece olarak ölçüldü.

Kayserinin Pnarba ilçesi, sfrn altnda 26,4 derece ile aralkta en düük scakln görüldüü yer oldu. En yüksek scaklk ise 27,1 derece ile Kastamonunun nebolu ilçesinde tespit edildi.

2021 yl aralk ay, uzun yllar aralk ay ortalamasnn 1,4 derece üzerinde gerçekleti ve son 51 yln en scak 10uncu aralk ay olarak oldu.

BÖLGELERE GÖRE SICAKLIK

Marmara Bölgesinde ortalama scaklklar, bölgenin kuzeyinde ve tüm ky kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleirken, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda ölçüldü.

Bölgenin aralk ay uzun yllar ortalama scakl 6,9 derece iken, geçen ay 9,3 derece olarak gerçekleti. Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 7,5 derece olarak Balkesirde, en yüksek scaklk ise 24,5 derece olarak Kocaelide belirlendi.

Ege Bölgesinde ortalama scaklklar zmir, Ödemi çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleti, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda seyretti. Bölgenin Aralk ay uzun yllar ortalama scakl 7,9 dereceyken, Aralk 2021de 9 derece olarak tespit edildi.

Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 15,3 derece olarak Afyonkarahisarda, en yüksek scaklk ise 23,6 derece olarak Salihlide ölçüldü.

Akdeniz Bölgesinde ortalama scaklklar Isparta, Alanya, Osmaniye, Eirdir, Acpayam, Elmal, Kale/Demre çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde seyretti, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda gerçekleti. Bölgenin aralk ay uzun yllar ortalama scakl 8,9 derece iken, geçen ay 9,9 derece oldu.

Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 22,7 derece olarak Göksunda, en yüksek scaklk ise 24,2 derece olarak Gazipaada tespit edildi.

ç Anadolu Bölgesinde ortalama scaklklar Krkkale ve Polatl çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleti, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda seyretti. Bölgenin aralk ay uzun yllar ortalama scakl 1,1 derece iken, 2021 Aralk ay 2,4 derece olarak gerçekleti.

Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 26,4 derece olarak Kayserinin Pnarba ilçesinde, en yüksek scaklk ise 18 derece olarak Nidede tespit edildi.

Ortalama scaklklar, Karadeniz Bölgesinde geçen ay ky kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda gerçekleti. Bölgenin aralk ay uzun yllar ortalama scakl 4,7 derece iken, 2021 Aralk aynda 6,8 dereceye çkt. Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 14,1 derece olarak Kastamonuda, en yüksek scaklk ise 27,1 derece olarak neboluda yaand.

Dou Anadolu Bölgesinde ortalama scaklklar Bitlis çevresinde mevsim normallerinin altnda, Erci çevresinde mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda gerçekleti.

Bölgenin aralk ay uzun yllar ortalama scakl sfrn altnda 1,8 derece olurken geçen ayn ortalamas sfrn altnda 1,1 derece olarak kaytlara geçti.

Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 25 derece olarak Ardahanda, en yüksek scaklk ise 14,8 derece olarak Van Merkez ve Muradiye ile çemigezek ve Paluda termometrelere yansd.

Güneydou Anadolu Bölgesinde ise ortalama scaklklar, Ceylanpnar çevresinde mevsim normallerinin üzerinde, bölgenin dier kesimlerinde mevsim normalleri civarnda seyretti.

Aralk ay uzun yllar ortalama scakl 6,2 derece olan bölgede geçen ay ortalama scaklk 7 derece olarak gerçekleti. Bölgede en düük scaklk sfrn altnda 6,3 derece olarak Batmanda, en yüksek scaklk ise 21,1 derece olarak Ceylanpnarda tespit edildi.

Ana Sayfaya Git